Tidigare idag publicerade jag en motion signerad Isak Edén och David Stadig som vill att IF Elfsborg agerar i underlagsfrågan på Borås Arena. Det är en motion som ligger rätt i tiden och som jag stöttar.

Konstgräsfrågan har legat som en våt filt över IF Elfsborg under flera år. Vi har vunnit många framgångar efter att Borås Arena byggdes och ekonomiskt har hela Borås Arena varit mycket gynnsamt för vår förening. Samtidigt som motståndarsupportrar har hånat och häcklat oss för att vi har spelat på konstgräs.

Så sent som i förra veckan så nobbade den isländska spelaren Kolbeinn Sigthórsson IFK Göteborg pga alla de konstgräsplaner som finns i Sverige, och det är nog ett problem som kommer fortsätta gäcka svensk fotboll, för spelare gillar inte underlaget. Ska man se till IF Elfsborg så kan det också vara ett argument som skadar oss i jämförelse med andra inhemska konkurrenter.

När Borås Arena byggdes så fanns det ambitioner på att arrangera större evenemang, något som vi också har fått ta del av i viss mån. Elton John har varit på Borås Arena, men det var också efter hans konsert som vår dröm efter större konserter dog. Vi har istället fått se evenemang som O-ringen och Linnémarschen på Borås Arena, vilket är evenemang som inte bör konkurreras bort pga en hybridgräsplan. Med en hybridgräsplan kan vi dock få chansen att arrangera fler landskamper på Borås Arena. Det svider varje gång man ser att U21-landslaget spelar i Halmstad, Växjö eller Kalmar.

Borås Arena har med åren vattnats ur, då mer eller mindre varenda träning och match har spelats där sedan 2005 för IF Elfsborg. Vi har stått där på försäsongsmatcher och gjort vår egen arena ospännande. Så att Borås Arena skulle få mindre beläggning ser jag inte som ett problem, jag ser det som en fördel för IF Elfsborg för att kunna höja matchupplevelsen. Idag finns det även massvis av konstgräsplaner i hela Borås. I Borås Arena-området har vi redan en konstgräsplan och ute på Ryda påbörjas snart bygget av ny inomhushall där jag själv hoppas att vi ska kunna spela mindre matcher på vintern.

Hybridgräs används på flera stora arenor och det bästa exemplet är Lerkendal Stadion i Trondheim där Rosenborg spelar sina hemmamatcher. Trondheim ligger på en nordligare breddgrad än Östersund. Kan Trondheim så kan Borås, det handlar om vilja för att göra Borås Arena och IF Elfsborg mer attraktivt.

Nybyggnationen av Borås Arena går in i en ny fas och under 2018 lär den frågan var en fokusfråga för den nya styrelsen som inte kommer ledas av Bosse Johansson. Det är helt rätt att inkludera underlagsfrågan i det arbetet som redan är påbörjat.

Ekonomiskt kan det bli en fråga, men där kan vi gå i bräschen. Vi har tidigare gått i täten gällande arenafrågor och jag tycker också IF Elfsborg med sitt medlemskap i SEF bör undersöka möjligheten till årliga gräsbidrag. Ett förslag som exempelvis en förening som Malmö FF kan vara med och stötta. Vi vet att SEF kommer få in mer pengar till svensk fotboll från och med 2020 i och med det nya tv-avtalet. Det är pengar som bör användas till att göra svensk fotboll mer attraktiv.

Kommentera

kommentarer