Vi boråsare gillar våra trädgårdar och alla åker till Varberg på sommaren. Dessutom gillar vi bara att gå på fotboll när det inte regnar, vilket är dumt för enligt göteborgare regnar det alltid här i Borås. Allt ska förresten också vara gratis, för vi boråsare är snåla.
Nu bor inte alla gulsvarta supportrar i Borås, men många av oss gör det. Vi är helt enkelt många som har hört dessa ord om just boråsare. Jag har svårt för det här att saker klumpas ihop till en felaktig sanning. I Borås bor det över 100.000 människor och Sjuhärad som område är väldigt befolkningstätt. Här bor massvis av människor där alla är helt olika och unika.
Jag irriterar mig ofta på personer som använder generaliseringar som argument till varför Borås Arena är tomt vid matcher. Men det är inte bara Elfsborg som använder dessa ord. Många boråsare pratar om vår stad och varandra på detta vis hela tiden. Jag kan slå frivolter av ilska när någon säger att det alltid regnar i Borås. Jag blir desto mer irriterad när en boråsare håller med om att det alltid regnar och trycker ned sin egen hemstad. Jag själv jobbar i Göteborg och där regnar det ta mig tusan varje dag.
Mitt favoritband Avantgardet var nyligen i Borås. Bandets två frontfigurer Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg kommer ifrån Nybro vilket är tydligt om man läser intervjuer och lyssnar på musiken. I låten “Fårskinsstearaway” sjunger man om en nattbussresa hem ifrån Kalmar till Nybro. Det känns lite som när jag själv tar 02:30-bussen hem ifrån Göteborg. En resa som förövrigt inte alltid är så himla vacker. Men den där resan med 100-bussen är en så stor del av Borås för mig.
Bandet fick också mig att känna en slags rolig stolthet då man döpte Borås till “Sveriges Buenos Aires”. Det skedde i ett Instagraminlägg där jag står ylar med i låten “Horsepundarpop”. Nu döpte man visserligen varenda stad till någon rolig världsmetropol, men ändå, här är den svenska varianten av Buenos Aires!
Sverige är ett litet land med många små städer. Även fast Stockholm, Malmö och Göteborg är stora städer så är det små städer i den stora världen. Sverige är ett land fyllt av små hålor där Borås trots allt är en ganska stor och rolig håla.
Avantgardet har belyst frågan för mig och Filip och Fredriks senaste film Tårtgeneralen tar också upp ämnet. Filmen är en sann historia om när Hasse P(Mikael Persbrandt) vill göra världens största smörgåstårta efter att Jan Guillou har utnämnt hans hemstad Köping till Sveriges tråkigaste stad på bästa sändningstid i TV.
Småstäder och lokalpatriotism är nog alltid ett hett ämne. Men för mig och mina kompisar Simon och Linus är det nog hetare än någonsin. Därför tänker jag sluta grubbla och börja skriva om det. Elfsborg behöver publik och då kan det vara bra att prata om boråsare. För är vi verkligen bara snåla och tråkiga?

“Jag förstår inte det där med sport”
– Jag förstår inte det där med sport. Jag var intresserad en gång i tiden. Men jag har helt slutat att intressera mig, säger Ulf Andersson ifrån Töllsjö.
Trots att Ulfs pappa Leif var målvakt i Elfsborg 1959 har inte fotbollen eller sport varit något som har lockat särskilt mycket. Desto mer fokus och tid har han gett till musiken och resor. Det har i sin tur resulterat i att Ulf via sitt bolag Bara Gört idag arrangerar flera framgångsrika musikevenemang i Borås. Mest framgångsrikt har Klubb Undergrunden varit.
– Varje gång jag frågar vad mina besökare vill se så får jag till svar att man vill se fler lokala band. Men vadå lokala band? Jag själv vill ju ta hit Thåström även om det inte är möjligt, säger Ulf.
Klubb Undergrunden och IF Elfsborg lockar inte helt samma personer, men evenemangen arrangeras i samma stad och folket lever i samma miljö. Hans evenemang skapar en lokal stolthet och för mig visar det att vi i Borås kan om vi vill. Jag har alltid tänkt att det gynnar en lokalpatriotism som vi på sätt och vis behöver. Ulf menar däremot att vi har för mycket lokalpatriotism. Vilket han anser att alla mindre städer har.
– Jag har gett plats till flera Boråsband och det är något jag gillar. Exemeplvis har jag haft Lilla Krogen Band på plats två gånger. Jag gillar det gänget, men jag kan ändå irritera mig på folk som står och säger att de är bättre än Ebbot. För så är det ju inte. Det blir en lokalpatriotism in absurdum, säger Ulf.

– I den här lokalpatriotismen så väljer man gärna tryggheten. Nya saker är man nog skeptisk till. Det är som om man vant sig vid att ha det tråkigt. Man gillar trygga koncept när det gäller uteliv och det kan vara tryggt när Elfsborg vinner matcher för det är man van vid. Alla städer är egentligen samma sak. Sverige är ett litet land och då blir det så. Göteborg är ju bara en större variant av Borås där det finns lite fler alternativ och man tittar avundsjukt åt ett annat håll.
Under 2018 tog Ulf Andersson hit stora artister som Hästpojken, Les Big Byrds, Avantgardet och Ebbot Lundberg. Nationellt stora och hyllade artister som många pratar om. Klubb Undergrunden är ofta fullsatt och det har också gjort att Göteborgare åker till Borås för att vara en del av vårt uteliv.
– Egentligen hade jag kunnat starta upp i Uddevalla eller Kungsbacka, för jag tycker som sagt alla städer är ganska lika. Dessutom har jag ingen större relation till Borås. Det är väl också just det där som gör att jag kanske har lyckats. Jag har inte tänkt som boråsare vanligtvis gör, säger Ulf.
– Närheten till Göteborg är Borås största akilleshäl. Framförallt för yngre personer som hellre åker dit än att vara kvar i Borås och delta på det som händer här. Sedan så är alla mindre städer väldigt lika varandra. Man har ett mindrevärdeskomplex, men man är ändå lokalpatriotiska.
I Borås har man satsat mycket pengar på kultur. Men pengarna satsas oftare på en finare kultur som exempelvis konst. Kommunen satsar också mycket pengar på sport, vilket man inte är ensam om i Sverige.
– Städer måste satsa på saker där man kan sticka ut. Alla kommuner gör det, men man gör det på olika sätt. I Borås kan man se kongresshuset och Orangeriet som sådana satsningar. Jag är lite osäker på vad jag tycker om det där, för man kan ju till viss del glömma av det småskaliga som alltid sker i samhället. Men som sagt, det är ju likadant överallt.
IF Elfsborg har haft oerhört bra sponsorsintäkter där också Borås Stad bidrar med pengar. Inom kulturlivet ser det dock annorlunda ut och för oss inbitna Elfsborgare är det självklart att vi ska få pengar. Men för Ulf är det inte lika självklart.
– Det är intressant att sport alltid har så lätt att få pengar, både ifrån kommuner och sponsorer. Jag har ju lite svårt för det där med “vi mot dom” inom sport och kan tycka att det är lite bisarrt. Jag står inte helt bakom alla värderingar inom sporten.
– När det blir för mycket pengar och för stora rörelser så tappar man ofta förankring med det som är viktigt. Det gäller både sport och musik. Se på de största banden och de allra största lagen. Man måste ju drivas som företag och då tappar man förankring. Det tror jag man kan se kring Elfsborg också.
– Det skapar en likriktning som inte är unik för Elfsborg. Om jag hade fått mer pengar hade jag kunnat boka Jill Johnsson vilket i sin tur hade kunnat ge mig mer pengar. Men det hade också gjort att jag hade tappat det som är viktigt för mig och den klientel jag har idag.
Internet och teknisk utveckling nämns ofta som stora skillnader mot förr. Men hela samhället utvecklas och det gäller även Borås. Något Ulf också tycker är märkbart.
– På 70-talet var det en helt annan värld och då stack allt ut. Idag är det fler stora koncerner och det skapar likrikting med exemeplvis konceptkrogar. Dessutom drivs IF Elfsborg på samma sätt som Ellos, vilket skapar en utmaning då det lätt blir identitetslöst. Men det är ju inte unikt för Elfsborg och Borås. Man drabbas dock hårdare då större städer som sagt ger fler alternativ, men det är ju likadant i Göteborg men på ett annat sätt.
– Man kan ju se på en Håkan Hellström-konsert med. Det är också något som har blivit större. Med en större publik kommer också fler som inte bryr sig och det riskerar att bli mer identitetslöst. Där tror jag många Elfsborgare kan känna igen sig.
Ulf är bekant med artisten Ebbot Lundberg som är en känd GAISare. Det sägs att han blev GAISare när han fick reda på att det var laget som oftast var sämst. När jag ställer samma fråga gällande favoritlag får Ulf tänka lite, men svarar sen rappt med glimten i ögat.
– Jag bryr ju mig inte. Men hade jag varit tvungen att välja så hade jag valt Norrby. Jag gillar underdogs och hade nog haft enklare att få förankring där.

“Det är bra för Elfsborg att finnas i en stad med framtidstro”
Eric Sjölin är SLO för IF Elfsborg och han är nog den första supportern många tänker på när man tänker på gulsvarta supportrar. Han har länge varit en naturlig del av vår läktare och han har sedan 2009 varit heltidsanställd hos Elfsborg. Han har både levt och jobbat som Boråsare i över 10 år.
– Vi lever ju i en stad med framtidstro och det kommer alltid gynna vår förening. Storhetsperioder inom fotboll kommer alltid komma och gå. Men vi kommer nog få lättare att nå dit om det fortsätter gå bra för Borås som stad, säger Eric Sjölin.
När jag själv flyttade in till Borås den 3 december 2012 så var Eric en av dem första personerna som gick innanför dörren till min nya lägenhet. I inflyttningspresent fick jag alla Guliganernas årsvideos. Jag själv hade då bott i Hestrafors i 20 år och jag längtade verkligen in till Borås för att komma in till Elfsborg. Eric är uppväxt i Ulricehamn och hittade också en kärlek till Borås mycket tack vare Elfsborg.
– I Ulricehamn såg man nog på boråsare med någon slags hatkärlek. Man kan vara lite skeptisk och tycka att det finns en dryg attityd förknippat med Borås. Men nu har jag bott i Borås i över 10 år och jag märker en enorm skillnad i hur befolkningen här ser på sig själva. Det har hänt mycket på få år. Vi har en positiv tillväxt ihop med en ökad befolkningsmängd.
Kärleken till Elfsborg gör det enklare att finna en kärlek till Borås. Det kan både jag och Eric intyga. Eric menar att boråsare är lokalpatriotiska men med en viss självdistans. Vi pratar exempelvis om det här med att det alltid regnar.
– Jag tycker vi bevisar att boråsare har självdistans till sig själva och staden. Vi är inte alltid så kaxiga men vi vet vad vi kan uträtta. Om man ska ta den här negativa diskussionen gällande regn så tror jag många fler skulle stå upp för Borås idag än om man jämför med när jag flyttade hit.

Företagen är intressanta då Elfsborgs sponsornätverk ofta nämns som vår största styrka. Det finns många starka företag i Borås och vi får nog anses vara en stad med många positiva exempel. Det kanske mest lysande exemplet är Ellos och företagets grundare Olle Blomqvist.
– Jag tänker ofta på Olle Blomqvist och hans tal på guldfesten 2006. Han menade att hans bästa affär var att gå in som huvudsponsor till Elfsborg 1987. Då hade Gula Sidorna precis lämnat som sponsor och Elfsborg gick dåligt sportsligt. Men Olle visste att hans personal mådde bra om Elfsborg spelade bra. Han menade att Borås behövde Elfsborg.
– Företagarna i Borås har verkligen stått upp för Elfsborg och hjälpt oss växa. Sten Strinäs och många andra inom Elfsborg har jobbat stenhårt för vårt sponsorsnätverk. Men det är också företagarna som har hjälpt oss göra det naturligt för alla företag att sponsra föreningen.
2003 så var Nyavallen ett hett ämne bland boråsare och Elfsborgare. Planerna på det som sen skulle bli Borås Arena började bli verklighet. Ungefär samtidigt skrev Eric en krönika till BornYellow.com om hur det skulle vara att gå på fotboll i Borås 2007. Oväntat mycket av Erics drömmar slog in. I dagarna så pratade Stefan Andreasson drömmande om 2022 i en intervju med Sportbladet. Självklart ställde jag frågan till Eric om hur han vill att det ska se ut 2022.
– Haha, det är ju bara du som tar upp den där texten ifrån 2003 hela tiden. Men för att svara på din fråga så vill jag fortsätta utveckla Borås Arena som en lokal mötesplats där vårt samhällsarbete ska ha en naturlig plats.
– Jag vill att Vi Tillsammans ska vara så mycket större. Jag vill att Gamla Elfsborgare ska kunna ha ett möte samtidigt som tifogruppen målar nästa tifo. Jag vill att folk går dit för att se vår historia på vårt museum och att medlemmar verkligen ska kunna ha ett hem kring vår förening.
Andra städer som är jämförbara med Borås är Norrköping och Helsingborg. Det är också lagen som ligger närmast oss i maratontabellen. Enligt mig är det lagen som bör vara störst konkurrenter bakom IFK Göteborg. Speciellt med tanke på städernas storlek. Eric håller med till viss del.
– Framförallt Helsingborg håller jag med om. Jag själv har byggt upp ett nära vänskapsband med Norrköping och har lite svårt för det där med att se Peking som rivaler. Men visst, på planen är det kanske så och jag förstår resonemanget.
– Jag har nog inte fattat att Norrköping är så bra. De hade så många år i Superettan. Men jämför man Norrköping med Örebro som också är en jämförbar stad, så är ju Norrköping bättre på allt.
En av mina tusentals hobbys är att jämföra Elfsborg med utländska lag, vilket jag alltid vill bolla med Eric. I slutet av förra året var jag i Wolverhampton och tittade på fotboll med min vän Ludde. En liten mindre stad utanför Birmingham där fotbollskulturen också var stark vilket fick mig att tänka på Elfsborg. Jag bollade upp detta som en fråga till Eric för att se vilket lag han tycker liknar oss mest.
– Man ska akta sig för att dra för hårda slutsatser kring det här, men det är klart man kan ta inspiration. Jag tänker direkt på Werder Bremen som ligger utanför hamnstaden Hamburg. Nu har jag väl inte stenkoll, men det känns jämförbart traditionsmässigt.
– Vi var i Bremen med vårt svenska SLO-nätverk på studiebesök nyligen. Då var vi många som såg likheten. Werder Bremen är en familjevänlig klubb med många engagerade supportrar som kanske inte är mest hardcore i Tyskland.

Fotbollslag ifrån mindre städer med mindre resurser tvingas ofta överprestera för att kunna hävda sig. Under flera år var just Elfsborg bäst på att överprestera och då gjorde vi det på områden där vi kunde vara bäst. Jag frågar Eric vad han tycker vi bör vara bäst på.
– Ja, man ska nog satsa på det man är bäst på. Rent spontant tänker jag på vår talangutveckling och hela vårt samhällsarbete. Vi är och har varit duktiga på att utveckla unga spelare som sen kan ge oss en intäkt. Sen tycker jag alltid det är viktigt att IF Elfsborg har en stark lokal förankring.
Jag märker att frågorna och samtalet börjar få Eric att grubbla och fundera. Hans dotter Vilda vaknar och börjar gråta i bakgrunden, men jag får till en sista fråga om det är något jag har glömt.
– Det är nog svårt att bli profet i sin egen hemstad och det är nog naturligt att man har sina största kritiker närmast omkring sig. Alla i Borås har en relation till IF Elfsborg. En relation som alltid kommer förändras för alla, avslutar Eric med innan han måste titta till Vilda.

“Folk i Stockholm tror att det bor 30.000 i Borås”
Mina långa texter är ofta ett sätt att bearbeta mina egna tankar. Jag funderar på något som jag sedan vill få ned i text och få input på. Det tar ofta en del tid och skapar också oändligt med grubblerier. När jag sitter och skriver ihop Ulf Anderssons ord får jag en pushnotis på telefonen. Joel Sjöö har skrivit om Elfsborg i Borås Tidning.
– Till alla er som ägnar så mycket energi åt att gnälla, kräva avgångar och längta efter svunna tider: jag känner med er. Men sluta veva, ta en titt i spegeln och lyssna på sången. Det är mycket roligare på den här sidan, avslutar han sin krönika där han visar sitt stöd till Jimmy Thelin.
Joel Sjöö bor nu i Stockholm och är låtskrivare och musikproducent som har samarbetat med personer runt exempelvis Adele, Rihanna och Zara Larsson. Ifjol skrev han låtar till det nya svenska stjärnskottet Janice.
Likt mig vill han hylla och se det positivt att vi satsat på Thelin och en ny väg framåt. Jag själv blir ofta hånad för att jag har samma inställning, så jag försöker få kontakt med Joel direkt.
– Alltså, det finns ju så mycket att tänka på. Världen står liksom på ända och det finns så mycket som är dåligt med världen. Fotboll ska väl ändå ge positiv energi i längden, frågar sig Joel när jag får tag på honom.
– Jag förstår inte varför folk inte ser att föreningen gjort något för att få till en förändring. Folk ville väl ha förändring? Varför vill man inte förstå processer? Det värsta hade varit en Jörgen Lennartsson-typ i föreningen just nu.

Jag pratar ofta med utflyttade boråsare som säger att IF Elfsborg är det som ger störst förankring och hemlängtan till Borås. I Stockholm har mina vänner Per, Olivia och Jonas alla hållt kvar vid mig och Borås mycket tack vare fotbollen. Mitt eget supporterskap har också stärkts sen jag började jobba i Göteborg. Det har fått mig att försvara Elfsborg ännu mer än tidigare. Joel känner likadant.
– När jag bodde i Borås så hade jag svårt att få förankring. För mig var Elfsborg ett gäng stroppiga kids med Bella i täten. Efter att ha bott i Göteborg i 2-3 år ändrades däremot det där och mina sympatier växte fram för Elfsborg. Min bakgrund blev viktigare och vid 2005 så kände jag en enorm stolthet kring IF Elfsborg. Vi nådde framgång med smarta affärer och lösningar. Vi var inte snåla, utan vi var ekonomiskt smarta och byggde exempelvis den billigaste arenan. Vi agerade som knallar.
Jag berättar om texten och varför jag skriver den. Jag tar upp boråsarna som inte står upp för staden och laget. Personerna som mjäkigt själva fortsätter att måla upp Borås som en tråkig och regnig håla.
– Jag förstår vad du menar. Det är en inbyggd självförakt som kanske inte är så positivt, men är det inte lite skönt då? Man behöver kanske inte ta allt på så mycket allvar hela tiden? Jag tänker att det vore värre om boråsare var som göteborgare som alltid tror att man är ute efter något, berättar Joel.
– Vissa saker är ju Borås, som det här med ekonomisk smarthet och knalletänk. Jag har tänkt på det nu när Elfsborg värvar ifrån en annan hylla. Det värsta var ju när vi handlade Jawo för 10 miljoner och vi var något som vi inte var. Jag blir ju mer glad när vi värvar Hümmet som ett fynd för en miljon.

Jag berättar att jag själv har flyttat ifrån Hestrafors och Bollebygd till Borås. På vägen har jag lämnat min gamla hemort och mina band bakom mig. Det är inte vackert att glömma bort sina rötter. Men jag har verkligen anammat Borås och gör allt för att vinna lunchdiskussionerna på jobbet om att Borås är världens bästa stad. Jag frågar Joel om han står upp för Borås nu när han är ute i världen.
– Ja, jag står alltid upp för Elfsborg och Borås. Det finns så mycket missuppfattningar att man blir tvungen till att göra det. Folk i Stockholm tror att det bor 30.000 i Borås och att staden ligger vid kusten. Men jag har ju också kompisar som väljer att dölja sin Borås-bakgrund genom att säga att man är ifrån Göteborg då det passar bättre med personligheten.
– Sen har ju jag också valt att inte bo i Borås och när jag var ung ville jag bara därifrån. Men jag börjar också tycka att Borås inte är så himla tråkigt. Det har alltid hänt något nytt när man är hemma på besök. Borås känns som en framåttänkande stad.
Netflix-serien om Sunderland nämns med de flesta gulsvarta supportrarna jag pratar med för tillfället. Även styrelse- och kanslipersonal pratar om serien som ger oss stor igenkänning för oss efter två tuffa år. Joel tar upp serien i sin text på Borås Tidning och vi pratar om serien ihop.
– Jag gillar verkligen transparensen och insynen. Det gör att jag vill följa allt som har med Sunderland att göra. Man får verkligen fram föreningens identitet och värdegrund. Man ser också att det är en förening i en stad med arbetarklassrötter.
– Elfsborg hade nog aldrig gett oss den insynen. Jag hade så gärna önskat att man fick se det där. Elfsborg hade gynnats av att visa upp sämre sidor. Kommunikationen blir ofta löjlig och putsad där det känns som färre tror på det man säger.
“I med- och motgång” används ofta inom fotbollskretsar och en del av mig kan rysa när jag hör orden då jag känner att varken jag eller andra lever upp till detta särskilt bra. Jag kan uppleva att det blir en klyscha då väldigt många använder orden och vattnar ur innebörden. Joel håller inte med mig om att det har blivit en klyscha.
– Nej, allt handlar väl om det där? Det är ju egentligen historian om hela livet, ibland regnar det och ibland är det solsken. 2019 kommer ju per automatik bli roligare eftersom 2017 och 2018 var så dåliga. När vi var bra så gnällde folk hela tiden och det viktigaste var att inte förlora. Det var ett enda stort lidande då också
– Sedan finns det alltid gnällrövar som njuter när det går dåligt. Du skriver ju själv på ViGule och kan se tonen där ibland. Jag tror det bästa receptet är att vara positiv i motgång och sunt negativ i medgång. Det är lite som att handla på börsen.

Glenn Holvik är 31 år gammal och var den som startade nummer8.se under 2018. Han är uppväxt i Hestrafors utanför Bollebygd och har Anders Svensson som husgud. Glenn har tidigare varit ordförande i Guliganerna.