Den 14 mars så arrangerar IF Elfsborg årsmöte. Det ser ut att bli ett årsmöte som kommer engagera, då medlemmar har skickat in flera motioner. Det kommer även vara årsmötet där Bosse Johansson lämnar vidare ordförandeklubban.
Sedan tidigare har Borås Tidning rapporterat om en motion av Erik Svalander som gäller damfotboll och en motion av Lennart Odhström som berör redovisning av publiksiffror. Jag själv har också skrivit en motion ihop med Linus Ternander gällande damfotboll som ni kan läsa här.

Det har nu även skickats in en motion gällande hybridgräs av supportrarna Isak Edén och David Stadig. Den motionen kan ni läsa här:

Motion angående anläggande av hybridgräs.

Borås Arena byggdes 2005 och lade grunden till en otrolig framgångsperiod i IF Elfsborgs historia. När Arenan byggdes 2005 bestämdes det att vi skulle frångå att spela på naturgräs som klubben gjort sedan grundandet 1904 utan istället lägga in konstgräs som underlag. IF Elfsborg var inte först i landet med att anlägga en konstgräsmatta men vi gick i bräschen för utvecklingen och blev landets första herrfotbollsklubb att vinna SM-guld med konstgräs som underlag på hemmaarenan.

Spolar vi fram tiden till 2018 så spelar 10 av 16 lag i Allsvenskan med konstgräs som underlag på hemmaarenan. Fem lag har naturgräs som underlag och ett lag spelar på hybridgräs. Ute i Europa är det dock fortfarande ytterst sällsynt med konstgräsmattor, men desto vanligare med hybridgräs. Det är därför enligt undertecknades tycke att IF Elfsborg återigen ska gå i bräschen i svensk fotboll och genomföra ett byte från konstgräs till hybridgräs. Vi anser att hybridgräset står för den bästa kombination av känslan från naturgräs och nyttjandegraden från konstgräs.

Vi är medvetna om Borås odlingszoner, det svenska klimatet, att vi inte har ensam beslutsrätt över frågan då både staden och ett annat herrfotbollslag har lite att säga till om. Men hybridgräsets framfart i Sverige möjliggör (vilket vi sett på fotbollsarenan i Göteborg) att flera lag kan dela på samma hemmaarena och ändå ha ett underlag bestående av gräs och som är klart spelduglig även in i november. Ett byte till hybridgräs skulle dessutom öka attraktionskraften för att locka tävlingslandskamper för våra olika landslag. Borås Arena skulle kunna vara ett självklart val som svensk ”nationalarena” för U21-landslaget samt locka damlandslagsmatcher, något som visat sig svårt bland annat med hänvisning till befintligt underlag. Dessutom finns en miljöaspekt kring gummikulorna som används i konstgräset att ta hänsyn till.

När Borås Arena byggdes blev det stadens första konstgräsmatta. Idag finns det 10 konstgräsplaner runt om i kommunen, plus Borås Arena och Borås Arena 2. Det här borde innebära att behovet av att använda stans elitarena till annat än just elitidrott har minskat under de här åren. Konstgräs är ett utmärkt underlag för träning, bredd och ungdomsfotboll men elitfotboll ska spelas på ett underlag där majoriteten av underlaget består av gräs. För IF Elfsborg kan en väl anlagd hybridgräsmatta bli en konkurrensfördel gentemot många av våra konkurrenter vid spelarrekrytering och vid spelares vidareförsäljning samt ge oss bättre förutsättningar för att återigen konkurrera om medaljer av ädel valör.

Motionen yrkar på:

1, Att nästa gång det är dags för underlagsbyte på Borås Arena så skall en hybridgräsmatta läggas in och inte en ny konstgräsmatta.

David Stadig, medlemsnummer 3222

Isak Edén, medlemsnummer 133

Kommentera

kommentarer