En tvåmålsledning blev till förlust med 4-2 och ingen kan skylla på något. En usel match och ett uselt resultat i fel läge gör att vi får en tuffare månad än vi behövde framöver. Två förluster mot Sirius under 2018 är det sämsta med hela 2018. Det är bedrövligt.

“En av säsongens sämsta matcher. En total kollaps. Vid helt fel tillfälle. Försvarsspelet som sett bra ut en längre tid havererar. Vi vill för lite, blir ängsliga. Helvete vilken besvikelse.” – Olle Larsson på Twitter
Jag har har under en månad pekat på Holst och Fricks positioner som något positivt för IF Elfsborg. Holst har ägt en hel kant, där han lyckats stänga kanten både defensivt och ändå bidra offensivt. Samtidigt som Frick har kunnat vara mer centralt i banan.

Men de senaste två omgångarna har detta blivit lättläst och vi har fått se många mål som startar på vår högerkant eller som avslutas där Holst bör markera. Paulinhos första mål i måndags var tydligt exempel på det och under gårdagen så ser vi också inlägg där försvarslinje inte håller markering i den änden av planen.

Jag kan inte klandra Holst här, men hans insatser har blivit mer naturliga. Det är rätt rimligt att han inte kan prestera som han har gjort.

Däremot går det ju att ställa ett taktiskt frågetecken nu när vi släppt in så många mål på den kanten. Vår stora förbättring har varit försvarsspelet i år, men här har vi en stor lucka som raserar hela det försvarsspelet.

Att göra detta drag skapade oss bättre möjligheter att vinna matcher, men nu kanske den tiden är förbi?

“Vilken start för David Olsson. Otroligt.” – Frågar åt en kompis på Twitter
Ojojoj, vilken mardröm för David Olsson att få komma in i detta läge. Matchen mot GAIS har legat som en våt filt, och sen att inte få bästa möjliga förutsättningar när det väl blir allsvenskt spel är inte särskilt härligt. Att då dessutom börja med ett så jobbigt och dåligt ingripande gör bara allt värre.

Jag kan sätta frågetecken till några av Davids ingripanden som hur han släpper retur eller inte håller första stolpen, men samtidigt är det en ung målvakt som varken får stöd eller förutsättningar att göra det som bäst. Det blir nog dock lätt för många att leta fel på David, vilket är en tråkig situation för tillfället.

Det som jag tyckte var jobbigast vid Davids inhopp var vårt sätt att hantera utsparkar och uppspel. Många av Davids utsparkar hamnade i Sirius famn och vi kunde inte skapa möjligheter till att bilda ett bollinnehav. Till andra halvlek blev uppspelen kortare och med Simon Olssons inhopp kunde vi starta våra uppbyggnader mycket längre ned, vilket blev en liten förbättring. Men då vi ofta står väldigt lågt i grunden så blir det inte något ordentligt anfallsspel. Vi hamnar mest ute på kanter där vi inte når in till bra avslutslägen.

Just uppspelen har förändrats i år och det har varit en svaghet både ifjol och i år. Ifjol hämtade central mittfältare oftast boll djupt, vilket skapade en lucka centralt i ett svagt 4-4-2. I våras hamnade vi i samma läge där vi gjorde väldigt enkla misstag på egen planhalva. När vi pratar anfallsspel så är det uppspelen som kommer vara vår nyckel till att lyckas.

“Jag vet inte om vi blir trötta eller bekväma, men vi orkar liksom inte komma upp i press efter våra mål. De fick styra från sitt mittfält, klart man är jättebesviken” – Ishizaki till BT
Detta kommer vara den punkt som jag kommer älta mest under 2018. Draget att ta bort Hellman-Driesen och den organiserade fysträningen kan bli förödande för IF Elfsborg. Samtidigt så försvann även Dan Fransson i somras som var den som skulle följa upp spelarnas fysiska form, t.ex med hjälp av GPS-banden spelarna har.

Vi tappar ofta i slutet av matcherna och vi klarar inte att bli desperata nog att jaga mål när vi behöver kvittera eller jaga ledning. Sedan slutet av augusti har vi dessutom tappat tre stycken 2-0-ledningar vilket är för dåligt. Igår var vår andra halvlek bedrövlig.

Ser man till J-Södras fjolår, så kan vi också se att J-Södras målskillnad är sämre i andra än första halvlek. Många tränare pratar ofta om att matcher avgörs sista 30 minuterna. Det är även något Jimmy Thelin har sagt i intervjuer, men uppenbarligen har inte hans J-Södra eller IF Elfsborg klarat av det.

Fysträningen är svår att få till nu, mitt under säsong. Men januari till mars nästa år behöver man jobba bättre med detta, för här har man misslyckats ordentligt under 2018.

Vår stora förbättring under 2018 är försvarsspelet. Det har vi gjort på bekostnad av vårt anfallsspel som inte är bra i år. Eftersom det blir mindre mål i våra matcher så blir varje mål desto viktigare. Därför är det ännu mer beklämmande att vi oftast gett våra motståndare ett försprång att vara bättre den del där matcherna oftast avgörs.

Där vill jag också ställa frågan, hur mycket är Thelins ansvar och hur mycket är spelarnas ansvar? Vem brister i sitt arbete och ansvar? Är fysträningen mer individuell och tar inte spelarna sitt ansvar? Varför har inte Thelin styrt upp denna dåliga del?

Målskillnad för J-Södra 2017:
Första halvlek: -5
Andra halvlek: -10

Målskillnad för IF Elfsborg 2017:
Första halvlek 2017: -4
Andra halvlek 2017: -2

Målskillnad för IF Elfsborg 2018:
Första halvlek 2018: -3
Andra halvlek 2018: -7

Antal mål i matcherna 2017:
0-1 mål: 3%
2-3 mål: 53%
4+ mål: 43 %

Antal mål i matcherna 2018:
0-1 mål: 40%
2-3 mål: 36%
4+ mål: 24%

Kommentera

kommentarer