ÄNTLIGEN! Tre poäng och sällan har man kunnat känna sig så lättad efter en hemmaseger. Dessa tre poängen var efterlängtade, men satt också långt inne. Nu kan vi börja andas igen. Supportrar kan också känna sig stolta och titta uppåt i tabellen.

“Nu är vi obesegrade i över en månad!” – Jag själv på Twitter
Det är lite lustigt att vi nu är obesegrade i fyra raka matcher, och sett till den statistiken bara är sämre än Peking och MFF. Sett till våra matcher efter sommaren så tycker jag att vi har fått se bra insatser där poängen inte har rullat in. Thelin har i intervjuer sagt att vi är svårslagna och kan ta poäng emot alla lag, vilket jag också tycker att man har bevisat. Ta AIK-matchen som exempel, vi förlorade med “bara” 1-0 i en match mot ett lag som har bevisat sig hålla en annan klass jämfört med många andra lag i Allsvenskan.

Vår säsong blir till stor del bedömd utifrån tre matcher under våren. Matcherna mot GAIS, Sirius och Häcken skapade en uppförsbacke som blev bra mycket brantare när vi fick spela sju raka matcher mot topp 5-motstånd.

För mig har mycket handlat om att ändra förväntningar. IF Elfsborg är inte ett topplag idag och jag tror inte vi kommer vara det nästa säsong heller. Jag jämför mycket med fjolåret, där jag tycker dagens spel är flera klasser bättre än 2017. Poängmässigt kan det ställas vissa frågetecken, men samtidigt kan vi fortfarande nå upp till de 39 poäng vi tog ifjol.

“Det är absolut möjligt, men fokus ligger inte där nu.” – Obasi om en fortsatt framtid i Elfsborg
Chinedu Obasi är en toppklasspelare, vilket han har bevisat de sista två omgångarna. Som någon skrev på Svenskafans-forumet, “han är en Jebali med slutprodukt”.

Obasi må vara dyr, men det har varit en bra lösning för denna hösten där jag också tror vi har bättre insatser framför oss. Det stora frågetecknet för mig är dock framtiden, är han rätt spelare att lägga krut på? Långsiktigt sätter jag ett frågetecken kring centralt mittfält och anfallspositionen, då vi har åldersstigna spelare som saknar den fysik som vi behöver. Därför är jag ännu mer osäker på om ett dyrt kontrakt för Obasi är rätt väg att gå långtsiktigt.

När vi summerar 2018 tror jag dock att vi får en liknande debatt som vi hade med Höie 2012, där många ville behålla Höie. I slutändan visade det sig att vi tog rätt beslut att släppa Höie och satsa på Kevin.

“Under första halvleken idag så nuddade Kevin bollen 3-4 gånger. De supportrar som genom alla år har tjatat om dåligt försvarsspel bör hålla tyst. Idag var det en uppvisning i inställning och just försvarsspel.” – Jag själv på Twitter
Första halvleken i lördags hade fått de allra flesta Italien-älskarna ifrån 90-talet att gråta glädjetårar. Vårt försvarsspel var bättre än på flera år, vilket jag tycker grundar sig i att hela laget ställer upp i försvarsspelet samtidigt som vi har backlinje som är stabil och inger förtroende.

Jocke Nilsson får alldeles för lite beröm, då han enligt mig är IF Elfsborgs klart bästa spelare. Han är också den äldsta spelaren i en ung backlinje där alla har potential att ha sina bästa år framför sig. Det är också en backlinje jag tror vi kan behålla över hela 2019, vilket gör att förutsättningarna inför nästa år är helt annorlunda. Lag byggs bakifrån och där har vi lyckats under 2018.

Frederik Holst är verkligen rätt man på rätt plats. Han äger en hel högerkant och bidrar med exakt de egenskaper vi behöver. Är han den bästa värvningen sedan Jebali 2016?

“De har stöttat oss hela säsongen och accepterat läget. De har insett att det är support som gäller och inte gnäll. Vi är väldigt tacksamma för att ha någon som fortfarande står och backar upp oss” – Kevin efter matchen
Dessa kommentarerna gladde mig extra mycket efter matchen i lördags. 2018 har supporterkulturen kring IF Elfsborg verkligen stått upp för föreningen. 2017 var ett bedrövligt år. Visst, det går att argumentera för att sportsliga resultat är sämre i år. Men den cirkus som omgärdade vår förening ifjol var det största fiaskot jag har upplevt som gulsvart supporter.

Vi var många som var arga under våren, men besvikelsen vändes till något positivt och sedan sommaren har det varit full stöttning ifrån supporterhåll. Vi har applåderat och stöttat trots att vi inte har vunnit på åtta omgångar.

I lördags levererade också Guligan Tifo Support ett helt magnifikt tifo. Vi supportrar har visat att vi är bäst i motvind. Men vem trodde annat? Jag menar, Guliganerna bildades 1991 när det var sämre än någonsin.

Kommentera

kommentarer