Robert Gojani blev i fredags Jimmy Thelins andra värvning till IF Elfsborg. Det har mötts med skepsis då vi redan har många mittfältare i truppen. Vilken roll kommer Gojani få och vad kan han tillföra?

Först och främst, det är väldigt glädjande att höra Robert Gojani och IF Elfsborgs ledning prata om hur villiga båda var att lösa denna värvning. Vi har hört det många gånger förr, men denna gång kändes det nog lite bättre. Vi är nog många som har oroat oss över att IF Elfsborgs dragningskraft kunde ha blivit sämre efter fjolårets fiasko. Men Stefan och IF Elfsborg visade att vi inte behöver vara oroliga.

Många efterfrågar nya mittbackar till IF Elfsborg, och jag själv är tveksam om en ny mittback är lösningen på våra problem. Egentligen är jag tveksam till att vi värvar innan vi skeppar ut spelare ifrån den stora spelartrupp vi har. Jag själv har dock börjat fundera om Robert Gojani är den “mittback” många har längtat efter?

Robert Gojani är självklart mittfältare och det är där han bör spela. Men många har efterfrågat en mittback som kan stabilisera upp försvaret. Det där med att värva backar för att förbättra försvarsspel brukar dock inte alltid vara vår grej. Teddy Lucic och Andreas Augustsson har visserligen varit bra exempel, men negativa exempel som Horn och Wikström gnager fortsatt hos många gulsvarta supportrar. Det är dessutom inte bara försvarsspelare som spelar försvarsspel.

Ett av fjolårets stora problem enligt mig var bristen på ett mittfält. Magnus Haglund skapade ett stort systemfel när man lade så mycket fokus på uppspelen att en innermittfältare ofta låg alldeles för lågt i position. Den spelaren var i stort sett alltid Simon Olsson. I en tid där de flesta lag spelar med tre innermittfältare blev vi ofta enkelt överkörda på mitten. Det var enorma ytor där vi inte hade en enda spelare som kunde vinna boll. Vid bolltapp var det enkelt för motståndare att kontra på oss. Det var inte bara innermittar som slarvade defensivt, utan spelare som Lundevall och DG tog typ inte en enda löpning bakåt på hela året.

Systemfelet pågick under hela säsongen, vilket inte var särskilt konstigt. För vi hade inga bollvinnande mittfältare. Vi hade bara bolltrillande lirare som skulle frälsas av en Samuel Holmén, som inte heller får ses som den bästa bollvinnaren.

Robert Gojani är en bollvinnande mittfältare som i landskamperna i januari visade att han kan vinna boll i bra positioner och sedan sätta offensiva spelare i arbete. Jag hoppas att Robert Gojani är vår nya Jari Ilola. Till den prislappen är det roligt att vi lyckas knyta till oss en sån bra kvalitetsspelare.

Allt är dock inte helt frid och fröjd, då truppen blir fortsatt större och på innermittfältet blir det trångt. Den utmaningen ska det bli spännande att följa. Jag hoppas Gojani kan styra upp balansen i laget, men jag hoppas inte att fel spelare petas.

Kommentera

kommentarer