Snittåldern i söndagens match var 27,9 år. Det var den yngsta startelvan vi har formerat detta året. Det fanns enbart en anledning till att vi formerade det “unga laget”, både Stefan Ishizaki och Samuel Holmén saknades pga skador. Trots att det var vår yngsta startelva, så var det en av årets äldsta startelvor i hela Allsvenskan.

Snittåldern på våra startelvor har legat runt 28 år i säsongsstarten och slår man ihop alla våra startelvor landar vi på en snittålder på 27,8 år. Bara Örebro har haft högre snittålder på sina startelvor, med 27,9 år. Om vi jämför med IFK Göteborg som inför årets säsong genomgick ungefär liknande situation som oss, ser vi en tydlig skillnad. IFK Göteborg är seriens fjärde yngsta lag med en snittålder på 25,2 år. Där har det signalerats mer nystart än i vårt gulsvarta dinosaurielag.

Jag tycker vi har gott tålamod i supporterled trots att vi just nu genomgår en mindre kris. Men är det någonstans det börjar gnällas, är det just vårt åldersstigna lag där våra talanger bortprioriteras. Vi har ofta slagit oss för bröstet över våra duktiga talanger och när vi de senaste åren har haft sämre resultat har vi åtminstone kunnat vara stolta över våra ungdomslag.

På målvaktssidan tycker jag våra problem symboliseras tydligast. I P97-landslaget var det oftast David Olsson som stod mellan stolparna, med Oscar Linnér på bänken. I P99-landslaget var det oftast Tim Rönning som stod i mål, med Pontus Dahlberg på bänken. Både Dahlberg och Linnér är idag givna förstemålvakter i sina lag, samtidigt som våra gulsvarta talanger tynar bort pga bristande speltid.

– Det värsta med att se det här bedrövliga spelet, är att det är danskar, norrmän och gamlingar som skämmer ut oss på planen, sa en gammal kollega vid vårt lunchsamtal ifjol. I år är talangerna ännu längre ifrån startplatser. Trots bra insatser ifrån Simon Olsson och Jesper Karlsson så har dessa fått nöta mer bänk än fått speltid.

Ekonomisk kan vi gå en mörk framtid tillmötes, då vår ekonomi i mångt och mycket gått runt pga spelarförsäljningar till utlandet. När våra talanger inte får spela, kan vi på sikt gå miste om viktiga pengar. Pengar som kan försätta oss i värre kris än den sportsliga vi befinner oss i just nu.

Det är mer än en ungdomsspelare som klagat på att man inte har fått chansen de senaste åren och våra ungdomsslag har börjat säsongen svagt. Moroten i ungdomslagen finns kanske inte där, när det är så långt ifrån a-laget? Idag fick vi också se att Skene-talangen Isak Jansson valde att flytta ifrån Sjuhärad för att krita på för Kalmar FF. Ja ni läste inte fel, han valde Kalmar FF före IF Elfsborg, trots att han är uppväxt i Sjuhärad.

Skulle inte 2018 vara en nystart? Varför prioriterar vi bort våra ungdomar? Jag tror det är ungdomarna som kan få oss att enas i en bedrövlig tid som detta.

För statistik över snittålder. Kolla Transfermarkts information här.

 

Kommentera

kommentarer