Fredrik Dahl är kanske den hetaste Elfsborgaren för tillfället, då det är han som spelar karaktären Musse som är huvudrollen i Gabriella Pichlers omtalade och redan prisbelönade film Amatörer. Fredrik Dahl bruka ofta synas till på Borås Arena och det är många gulsvarta supportrar som kommer haja till när man ser filmen. Fredrik jobbar till vardags i Svenljunga kommun där stora delar av filmen är inspelad.

Hej Fredrik! Senast vi sågs, så gjorde du äggmackor till bl.a mig och Janne Mian efter Elfsborgsgalan. Nu spelar du huvudrollen i en film. Vad hände?
– Ja, vad det gäller äggmackor och efterfest med dig och Janne Mian  så berodde det nog på att de mer populära Elfsborgsprofilerna var på någon cool efterfest där inte vi var bjudna. Vill även påpeka att “nattamat” är en bra helgs viktigaste måltid.

– Vad det gäller min roll i Amatörer så kom den till av att vi hade ett samarbete med Akademi Valand och jag blev inbjuden till presentation av ett examensjobb. Regissören Gabriela Pichler var med som inspirationsföreläsare och  flaggade för att hon letade efter en liten ort att spela in sin nästa film. Jag satt i publiken och tänkte – nu jäklar ska jag nätverka och försöka få en fyrfaldigt guldbaggebelönad regissör att spela in sin nästa film i Svenljunga. Jag bjöd ner henne och ett team till Svenljunga där jag guidade runt.Vi kunde erbjuda allt från Blair Witch Project till Änglagård.

– Tydligen fastnade de för mig som rollfigur och jag blev bjuden till Göteborg för att provspela för en liten roll. Efter en dags provspelning visade det sig att det rörde sig om en huvudroll och…efter mycket vånda…kom jag fram till att detta var för knäppt för att säga nej till.

Jag har sett filmen och gillade den. Det är en fin berättelse med mycket humor. Hur skulle du beskriva filmen? – Det är en varm och rolig film med flera lager och intressanta frågeställningar. Gabriela är en mästare på att lyfta fram det lilla  i den här filmen det fiktiva samhället Lafors, och belysa stora universella frågor utan att vara övertydlig.

Jag tror att man får ut mest av filmen om man diskuterar den efteråt. Det är även en film som inte tar avstamp i de klassiska bilderna av svensk landsbygd, där den antingen porträteras lite farsartat med bakåtsträvande Hillbillys eller superidylliskt likt en smäktande pripps blå-reklam. Istället ger den en nyanserad bild av landsbygden, vilka utmaningar men också vilken dynamik som finns där.

Filmen är inspelad i Svenljunga, men handlar om den fiktiva orten Lafors. Varför använder man inte namnet Svenljunga?
– Dels för att inte riskera att hänga ut en ort eller människor i den. Dels för att den inte handlar om Svenljunga. Svenljunga är orten där ca 50% av scenerna har spelats in men de utmaningar som tas upp i filmen är inte specifika för Svenljunga utan mer allmängiltiga.

Filmen har redan vunnit priser, då den vann årets nordiska film på Göteborgs filmfestival. Hur känns det?
Väldigt omtumlande och sjukt kul såklart! Att sitta där på galamiddag med Juliette Binoche och andra kändisar. Att tävla mot Alicia Vikander och filmer som vunnit pris i Sundance och sedan, när de ropar de upp vinnaren, och det är filmen som man själv varit med i, då blir det nästan surrealistiskt.

Elfsborg syns flera gånger i filmen och det finns också ett klipp ifrån Elfsborgsläktaren. Är det du som ligger bakom det?
– Jo, Elfsborgskopplingen är min förtjänst – eller kanske snarare karaktären Musses. Det var ett bra sätt att geografiskt placera Lafors men också på ett enkelt sätt att berätta mer om karaktären Musse. Sedan bygger Musse väldigt mycket, både i arbetet som personlighet, på mig, så att göra honom gulsvart var då bara naturligt. Dessutom är jag alldeles för usel som skådespelare för att kunna spela “supporter” till IFK Göteborg.

Hur ser framtiden ut, blir det fler filmer för dig? Oscarsgalan nästa? 
– Nu är Sverigepremiären avklarad och livet börjar återgå till någon typ av vardag. Redan nästa månad åker jag dock iväg på nya äventyr. Filmen har blivit nominerad i klassen ”Internationell narrativ” på Robert Di Niros filmfestival Tribeca i New York.

– Förhoppningsvis får man åka till Manhattan och frottera sig med storheter som Al Pacino, Martin Scorseses och Robban (känns som om jag kan kalla honom det nu) Di Niro. Och kanske, men bara kanske, kan jag där få vara med om en efterfest som toppar att göra äggmackor åt dig och Janne Mian.

Filmen går just nu på SFs biografer runt om i landet. Här hittar du mer information om filmen.

Kommentera

kommentarer