Träningslägret är i full gång och efter ett tungt 2017 hungrar många supportrar efter gulsvart information. En stor snackis i supporterled är den rapportering som vi supportrar kan ta del av. Om man följer sitt lag intensivt så vill man ha reda på allt, men hur upplever supportrar den rapportering vi får ta del av just nu? Jag kontaktade tre supportrar för att höra hur de upplever rapporteringen kring vår förening.

Vi supportrar får primärt vår information ifrån IF Elfsborgs kanaler. Föreningen utgår ifrån hemsidan och sedan syns man i de flesta sociala medierna.

– Jag kan tycka att Elfsborgs bevakning ifrån träninslägret saknar definerad målgrupp. Bloopers och kommentarer kring en boll intresserar åtminstone inte mig. I Borås Tidning har vi sett mycket mer intressant material, berättar Simon Ring som jobbar på en reklambyrå i Borås.

– Jag tycker att hemsidan har haft de bästa och mest givande uppdateringarna under träningslägret. Facebook, Twitter och Instagram har nog uppdaterats för uppdaterandets skull. Ingen kan ha missat att Elfsborg är iväg på träningsläger och det är roligt att följa, berättar Cissi Karlén som är bosatt i Norrköping och följer Elfsborg på distans.

– Elfsborg borde hitta mediefolk som kan video och storytelling. Inte en enda intervju är intressant, det enda de är bra för är att höra hur rösten låter på nya spelare typ, berättar Pontus Persson som jobbar med media och bor i London.

Sedan Borås Tidning låste in sina artiklar har det märkts av att det pratas mindre Elfsborg. Det är lite lustigt att våra dåliga publiksiffror har sammanfallit ungefär samtidigt som de började pluslåsa sina artiklar. I stan har även Norrby IF avancerat till Superettan, vilket har gjort att Borås Tidning också skriver mer om Norrby än tidigare.

– Det är kul att Borås Tidning sände senaste träningsmatchen och de har rapporterat rätt mycket ifrån träningslägret, men samtidigt är det deras roll som lokaltidning. Borås Tidning kan forma intresset kring Elfsborg. Norrby bör inte vara ett hot, för Elfsborg är ju stadens lag, berättar Cissi Karlén.

– Jag kan inte läsa artiklar från Borås Tidning, så jag har inte besökt sidan på över ett år. Det verkar som att de har skrivit en hel del om träningslägret. Men det känns också som att de försöker skapa scoop från ingenting, som att de strävar efter att låta som kvällstidningarna med klickbete-rubriker utan substans i artikeln, berättar Pontus Persson.

– Borås Tidnings rapportering har varit bra. Tyvärr har de lite monopol på texter till fotbollsintresserade boråsare. Deras skriverier om IF Elfsborg påverkar föreningen, och kanske framförallt publiksiffrorna, berättar Simon Ring.

Mediarapportering är något som ofta rör upp känslor. Engagemang är ofta ett ledord hos supportrar. Men vilken rapportering vill supportrar ta del av?

– Det har varit mycket rapportering kring själva spelet. Ifjol såg vi ett lag som kändes helt nedbrutet och media skrev ofta om den dåliga lagkänslan. Nu har jag kanske tittat på för mycket film, men som supporter skulle jag vilja se ett bra brandtal. Jag vill se hur Elfsborg vill jobba för att börja vinna, önskar Cissi Karlén.

– Jag skulle vilja se frågor som lockar fram mer känslor hos spelarna. Jag skulle vilja se att Elfsborg tog sig ur det medietränade träsket. Jag vill se mer svar som det Glenn Hysén gav till media efter uttåget ur VM -90. Sen vill man ju alltid höra vad supportrarna betyder för Elfsborg, berättar Pontus Persson.

– Jag vill höra och få förväntningar på den kommande säsongen. Till viss del har jag fått det, men det beror mest på att vi har fått se många förändringar, berättar Simon Ring.

Kommentera

kommentarer