December är här och vi kan snart lägga säsongen 2019 helt bakom oss. Truppen har fått sig en välförtjänt semester som många passade på att tillbringa på mer exotiska platser än Borås. I arenans omklädningsrum finns nästa år många platser att fylla. Jon Jönsson, Kevin Stuhr Ellegaard, Stefan Ishizaki, och Simon Lundevall är bara några av spelarna som har lämnat tomma platser. Nu är frågan vilka nya namnskyltar som ska upp.

Jag fick den stora äran och friheten att sammanfatta vilka namn som kan vara aktuella för Elfsborg nästa år. Något namn ska bara sätta pennan på pappret för att bli elfsborgare. Andra har aldrig nämnts som potentiella värvningar men har egenskaper som jag tror att Jimmy Thelin söker. Håll till godo.

Mathias Dyngeland – Redan tre dagar efter att lagkapten Ellegaard gett manager Thelin en rejäl hårtork i Borås tidning skrev samma redaktion att Dyngeland var på Elfsborgs radar, ytterligare några dagar senare rapporterade flera medier att målvakten var helt klar. Nu väntar vi bara på en presentation från klubben. I Mathias Dyngeland får vi en målvakt som trotts sina nyss 24 år fyllda får anses vara rutinerad. 150 gånger har han tagit plats mellan stolparna för Sogndal som under den tiden huserat i både Tippeligaen och divison.1. Hans insatser har hyllats men ändå har Dyngeland blivit Sogndal trogen – fram tills nu. Han har valt att inte förlänga med klubben och är nu fri att gå var han vill. I åtta säsonger har Elfsborgs nummer ett varit dansk. Om det blir en norrman eller stjärnskottet Tim Rönning som blir näste återstår att se, men oavsett kan vi alla vara överens om att det gulsvarta målvaktsparet 2020 ser mycket intressant ut.

Alexander Bernhardsson – Är namnet på Örgrytes stjärnskott som flugit fram längs med vänsterkanten i superettan. I mitten av november skrev sajten minboll.se att Bernhardsson var högaktuell för en flytt till Borås. Det har gått snabbt för yttern som under året fyllde 21. Via a-lagsfotboll i Jonsered och Sävedalen plockades han till Örgryte inför förra säsongen. Där lät inte succén vänta på sig och tillslut blev det 26 matcher och fem mål under säsongen, något som belönades med ett nytt kontrakt som sträcker sig över 2021. Bernhardsson är en snabb och avig spelare som ofta fått ta hand hela vänsterkanten i ÖIS, blir det gulsvart tröja nästa år lär han främst konkurrera om en plats som vänsterytter men han kan även vara aktuell som vänsterback.

Carl Johansson – 1998 blev de gamla storspelarna Roger och Benno Magnusson morbröder. Barnet fick namnet Carl och spelar idag för Östers IF i superettan, en klubb han representerat i två säsonger efter att ha anslutit från Kalmar FF. Carl debuterade tidigt i allsvenskan och gjorde mål på Elfsborg under tiden i Kalmar. Han trivs bäst som ytter där han kan ställa till oreda hos motståndarnas försvar med hjälp av sina kvicka dragningar, något som den gångna säsongen resulterade i fem mål från Johanssons fot. Under sommaren 2019 skrev Smålandsposten att Johansson var en spelare som Jimmy Thelin scoutade, sen dess har det varit tyst och en övergång känns just nu därför inte särskilt trolig. Johanssons kontrakt med Öster går ut efter säsongen 2021.

Dzenis Kozica – När Jönköpings Södra skördade framgångar i allsvenskan 2016 var Dzenis Kozica en av de mest framträdande spelarna. Med Jimmy Thelin vid rodret slutade laget på tolfte plats. Den efterföljande säsongen blev tyngre för J-Södra men Kozica fortsatte att övertyga och lämnade precis som Thelin klubben efter säsongen. Djurgårdens IF blev ny klubbadress men succén uteblev och Kozica avslutade den gångna säsongen med en lånesejour hos AFC Eskilstuna. Kontraktet med svenska mästarna Djurgården sträcker sig över 2021. Konkurrensen lär hårdna med stundade Champions league-kval och det är mycket troligt att Kozica letar efter en utväg. Vår manager Jimmy Thelin har säkerligen ett öga på Kozica som kan användas i nästan alla offensiva positioner. Frågan är om han lyfter telefonen och föreslår en återförening?

Amir Al-Ammari – Samma klubbar som nämns med ovanstående spelare nämns även med denna. Under säsongen har Al-Ammari ägt mittfältet hos Jönköpings Södra, något som fått Djurgården att visa stort intresse. Från Elfsborgs håll finns inga uppigfter om att Al-Ammari skulle vara på radarn men hans kvalitéer gör att samtliga allsvenska klubbar bör ha ögonen på honom. Efter att ha tillbringat ungdomstiden i Bröndby återvände Al-Ammari 2017 till hemstaden för spel med Husqvarna. En säsong senare tog han klivet till stadens bästa lag där han i år gjort sju mål med sin känsliga vänsterfot, bland dessa en delikatess från mittplan när J-Södra körde över Norrby på Borås arena. 22-åringens kontrakt i Jönköping löper ut efter nästa säsong. Djurgården har tagit upp jakten på talangen, hänger Elfsborg på?

Tom Pettersson – Elfsborgs förre mittback Joakim Nilsson gör succé i nya klubben Bielefeld. Han lämnade en plats ledig i backlinjen som resulterade i en kortsiktig lösning då den vänsterfotade spanjoren Alejandro Portillo plockades in. Det känns därför fullt logiskt att sökandet efter en ny vänsterfotad mittback är i full gång, en sådan kontraktslös med kopplingar till Borås är Tom Pettersson, som efter säsongen lämnade det sjunkande skeppet i Östersund. Han är sambo med Johanna Almgren från Borås som i många år var en framgångsrik spelare som på senare tid ingått i ledarstaben hos ÖFK. Huvudpersonen själv riktar blicken ut mot Europa och det lär finnas andra allsvenska klubbar som hoppas på att få Petterssons signering, en av sägs vara hans tidigare klubb IFK Göteborg.

Abdelrahman Saidi – Ett namn som varje fotbollsintresserad boråsare känner till. I tre säsonger har Saidi spelat kontinuerligt för Norrby, detta trotts att han nyss är tjugo år fyllda. Givetvis har hans prestationer i superettan lockat till sig intresse, under säsongen har scouter från både svenska och utländska klubbar följt honom och b.la AIK och tränare Rikard Norling har applåderat hans kvalitéer. Hittills i vinter har det varit tyst kring Saidis framtid. För Norrby kommer en försäljning ge ett välkommet tillskott i kassan och under sommaren 2018 skrevs ett nytt kontrakt som sträcker sig över säsongen 2021. Lokala spelare i Elfsborg har vi inte varit bortskämda med de senaste säsongerna, att få Saidi att byta omklädningsrum nere på arenan kan låta enkelt men viljan, tajmingen och ekonomin ska fungera för alla parter. Konkurrensen kommer vara hård, vill Elfsborg ta den kampen?

Jacob Ondrejka – I mitten av november skrev fotbollskanalen att IFK Göteborg och Elfsborg håller sina ögon på Landskrona BOIS 17-åring Jacob Ondrejka. I slutet av samma månad bjöds Ondrejka in till att träna med Göteborg. Den offensiva mittfältaren spelade under säsongen 23 matcher i division 1 och kan guld värd för Landskrona som kämpar med dålig ekonomi. Inför säsongen skrev Ondrejka på ett kontrakt med Landskrona som stäcker sig över säsongen 2021.

Kevin Jensen – I samma klubb som Ondrejka finns den ett år äldre Kevin Jensen. Den gångna säsongen spelade Jensen 25 matcher i division 1 och mäktade med åtta mål från sin mittfältsposition. Konkurrenterna Helsingborg har anmält intresse för Jensen och han finns säkerligen i bakhuvudet hos många allsvenska sportchefer. Precis som Ondrejka har Jensen kontrakt över 2021.

Johan Larsson – Här behövs ingen presentation. Alla vet vem Johan Larsson är och alla vet vad han går för. Guldhjälte, lagkapten och årets försvarare i allsvenskan 2014. Efter en kort och misslyckad sejour i franska Guingamp är Larsson tillbaka i Bröndby där han hittills haft det besvärligt med att få kontinuerlig speltid. I vår fyller Johan 30 år och vid årsskiftet går hans kontrakt med Bröndby ut. Visst vill vi se Johan komma hem inom en snar framtid?

Kommentera

kommentarer