Fan! Det går inte att säga mer efter en match som kommer sitta länge på näthinnan. Vi har aldrig vunnit på Nya Gamla Ullevi mot IFK Göteborg – och vi har nog aldrig varit närmare att lyckas. Vi hade inte orken att klara det samtidigt som vi får ett tufft och felaktigt domslut emot oss.

“Jag vet inte vad jag ska säga. Vi har fått två billiga straffar emot oss det senaste. Mot Djurgården fick de en billig straff som tog dem in i matchen. Och nu får vi det här… Det hade varit en billig frispark till och med, säger han och syftar på den omdiskuterade straffen.” – Per Frick till Borås Tidning 
Domarinsatsen ska diskuteras, för det är oerhört dåligt dömt av Al-Hakim. Det är totalt felaktigt och matchavgörande, vilket bidrar till den otursamma stämpel säsongen 2018 har fått.

Jag tycker dock att vi också bör se till vad som gör att vi hamnar i exakt samma läge som i matchen mot Djurgården. Efter matchminut 60 fallerar hela laget och vi orkar inte upprätthålla det spel vi spelar. Visst, man kan hävda att en tung naturgräsplan är en anledning. Men det är bara en dålig bortförklaring, då Blåvitt spelade på samma plan. Fotboll ska ju dessutom spelas på naturgräsplaner – som tenderar att bli regntunga framåt hösten.

Taktiskt imponerar det mer och mer på mig. Likt matchen mot Kalmar felbalanserade man laget för att trycka upp Lundevall. Något som IFK Göteborg också läste på ett bra sätt – och det gjorde också att Blåvitt hade bäst målchanser till vi började göra mål. Men vi kämpade på och Frederik Holst hanterade högerkanten på ett makalöst bra sätt. Han sprang för fem spelare och var med och byggde upp mycket. Vi behöver mer löpstarka spelare, och Holst har varit en perfekt värvning i det avseendet.

Inför säsongen pratades det mycket om spelarnas träning, och jag själv har klagat mycket på Lundevalls fysik under året. Men igår tyckte jag det var extra tydligt att vi kollektivt har svårt att hantera ett intensivt presspel under 90 minuter. Ser man också till andra matcher, så har vi svårt att hitta desperation när vi behöver jaga mål. Oftast för att laget antagligen är helt slutkört.

Jag anser att mycket är spelarnas eget ansvar i denna fråga, och jag tycker också mycket fokus bör riktas på just detta problem. Om vi ska dra en parallell till världsfotbollen, så kan vi titta på Atletico Madrid. Laget leds av Diego Simeone som har vunnit stora framgångar med sitt intensiva presspel som har skapat ett enormt bra försvarsspel. Där är försäsongen fylld av intensiva träningar, där man fick läsa om att spelare spydde på försäsongen för några säsonger sedan. Jag vill inte avfärda Thelins metoder och glorifiera spyor, men vi bör ändå belysa problemet.

Det som gör detta ännu mer problematiskt är att vi har haft två veckors uppehåll inför den här matchen. Med det i bakhuvudet blir jag nästan ännu mer förbannad.

“Konstaterande: vi har saknat Anders Svensson.” – Michael Wagner på Twitter 
Anders Svensson har valsat i media igen, vilket kan få mig att le lite. Jag vet inte om han har rätt i sak, men jag gillar känslorna. Vi behöver dessutom lite konfliktyta och känslor, vilket jag skrev mycket om under våren.

Michael Wagner har rätt i att många saknar Anders Svensson, speciellt IF Elfsborg. Framförallt under en match som igår behövs rutin vilket jag tyckte vi hade med i laget.

Jon Jönsson stod för något som är ungefär lika dumt som Lundevalls rattfylla när han riktade en skalle mot Robin Söder. Jag var rosenrasande när jag såg det ifrån läktarplats. Nu blev han inte utvisad, och det är rätt intressanta minuter när det här sker. Blåvitt har momentum och jagar mål, samtidigt ligger först Jönsson ned för kramp och sedan skapas denna situation. Det kan ha gått upp emot 10 minuter av matchen just där och då.

Det var både dumt och dåligt att en spelare gör som han gör och dessutom som mittback får kramp innan matchklockan når 90 minuter. Men han fick tiden att gå vilket kan vittna på rutin. Det går att jämföra med Simon Olsson som rusade ut vid byte så andra fick säga till honom att lugna ned sig.

Den där vinnarskallen och rutinen saknar vi, och det var därför intressant att se Jönsson igår.

“Det är ett misstag av mig” – Domaren Mohammed Al-Hakim efter sitt stora misstag
Jag har aldrig haft en åsikt kring det där att domare uttalar sig efter sina misstag. Det kan väl vara fint och härligt att personer är ärliga efter misstag. Men i detta fallet är det ju bara jobbigt. Om man var arg, så blir man bara ännu mer arg nu.

Misstaget kan få mig att gråta, för det är så oerhört uselt att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Att marginalerna är små inom fotbollen brukar vara fotbollens största klyscha. Men IF Elfsborg 2018 bevisar verkligen att det är så.

Om man ska jämföra med Blåvitt så fick de dels med sig straffen igår. Vi fick också se när Karashivili sköt in en hörna direkt i mål i segermatchen mot Östersund. Det där är mål vi är långtifrån. Någon gång denna hösten får vi hoppas alla dessa mål rullar in på en och samma gång.

Kommentera

kommentarer