Vinsten med 1-0 mot ÖIS var ingen match som man kommer minnas. För den neutrale åskådaren var det en oerhört trist match utan särskilt mycket anfallsspel. Men för ett lag som bygger nytt i februari fanns det en del spännande att se. 

Inverterade ytterbackar, lösningen på försvarsspelet?

– Att ingen har förstått det där med inverterade ytterbackar som stärker centralt förrän nu? Elfsborg har haft spelare som Hult, Larsson och Lundqvist. Någon borde ha förstått detta tidigare, tyckte den tidigare Norrby-spelaren Filip Johannesson som jag träffade i paus.

Att det blåser nya vindar över Thelins IF Elfsborg är väldigt tydligt. Folk har svårt att se vem som spelar var och i media beskriver journalister på olika sätt hur Elfsborgs spel såg ut under gårdagen. I min podd med Stefan Ishizaki berättade Stefan att vi inte kommer ha ett spelsystem, något som ofta brukar vara en klyscha. Men igår var det tydligt att det varierades friskt under matchen. Spelsystemet varierades ifrån uppspel till uppspel och spelare bytte position frekvent. Ytterbackarna fyllde på i anfall, men stärkte ofta upp centralt i banan istället för att bredda på kanterna.

Kan detta vara ett drömdrag för Alex Dyer? Han spelade tidigare ytterback i Östersund och med en sådan roll kan han verkligen hitta en bra plats.

Med inverterade ytterbackar som stärker centralt i banan kan överflödet av mittfältare motiveras tydligare.

Holmén får kritik

– Jag är uppväxt i Ljung, hade Holménare som grannar i alla väderstreck. Även om det smärtar tycker jag i nuläget att Sampa ska sitta på bänken mot Malmö i premiären. Gojani är bra och Simon Olsson går inte flytta, skrev supportern Olle Larsson på twitter.

Simon Olsson har frälst många gulsvarta supportrar och Samuel Holmén levde inte upp till sina höga förväntningar ifjol. Igår när Simon Olsson bänkades, så var det många supportrar som var irriterade. Det pratades även om att Samuel är den som begår flest misstag i Elfsborg. Kan Samuel lyfta? Kommer kulturbäraren nöta mer bänk?

Brist på anfallsspel

– Tyckte visserligen matchen som helhet var sömnig, men jag tyckte inte spelarna agerade så. Bra fart under fötterna med snabba pass och kantbyten. Vad som saknades var att skramla fram målchanser och det kan man ju bli lite orolig för. En del lag i allsvenskan kommer spela som Öis och då måste vi göra mål, skrev supportern Erik Nilsson på forumet Vigule.

Anfallsspelet var inte bra igår, och en förklaring kan vara att både ÖIS och Elfsborg tränade in nya spelsätt där man nötte försvarsspel och nya positioner. Men jag tycker ändå det var dåligt att Elfsborg inte klarade skapa fler målchanser. Vi mötte ett Superettan-lag som hamnade på negativ kvalplats bakom Norrby ifjol. Det var också ett lag som släppte in 45 mål ifjol. I Svenska Cupen så behövs det bättre anfallsspel och bättre spets framåt. Förhoppningsvis blommar anfallsspelet ut när grundspelet sitter bättre. För med alla positionsflyttar så kommer vi bli svårlästa och kunna bygga bra anfallsspel.

Kommentera

kommentarer