Himmel, helvete och allt på en och samma gång. IF Elfsborg har börjat göra mål igen! Vi tar äntligen poäng men går fortsatt ifrån en match med lite dålig känsla. Vi hade en 2-0-ledning som tappas till oavgjort resultat. Sju raka matcher mot topp 5-motstånd är över och min känsla är att vi kan börja blicka uppåt i tabellen efter ha avklarat Elfsborgs kanske sämsta månad på 2000-talet.

“En jävla gratisbiljett” – Lundevall angående straffsituationen
Vi tappar en 2-0-ledning till 2-2 och oturen fortsätter grina oss rätt upp i ansiktet. En knepig straffsituation och ett dåligt ingripande av Emir Bajrami försätter oss i denna situation. Det symboliserar mycket av året, där också våra åtta uddamålsförluster är ett tecken på att mycket inte har gått vår väg.

Min besvikelse ligger inte på spelarna, utan på den enorma oturen som har drabbat oss gång efter annan. Så blir det ofta för lag som jagar i botten och jagar poäng.

Jag vill fortfarande hävda att IF Elfsborg är bättre 2018 än 2017. Vi har en stabil grund att utveckla laget kring och gårdagen var ytterligare ett bevis som jag tycker förtydligade det faktumet. Vi hade bra kontroll över händelser och släppte enbart till farligare lägen vid fasta situationer, vilket jag tycker är en oerhörd styrka. När vi sedan blixtrar till så kan vi hota framåt.

“Bänken gjorde Lundevall gott. Bänken skulle göra Gojani gott.” – Peter Aderstedt på Twitter
Inte sedan matchen borta mot Örebro har Lundevall presterat för IF Elfsborg. Vi har mest fått se taffligt försvarsarbete och en idéfattig spelare framåt. Det har fått mig att vilja bänka Lundevall, vilket också skedde i matchen hemma mot Norrköping.

Igår var Lundevall tillbaka! Vi fick se en spelare som klarade göra bort motspelare och skapa poäng. Framförallt så fick vi se en spelare som visade känslor och visade vägen med sin närvaro. Jag var helt beredd på att denna tiden var förbi, men igår motbevisade Lundevall mig, vilket gör att jag kan se det där bedrövliga försvarsspelet.

Det är ingen slump att vi spräcker målnollan när Lundevall är i form.

“Det berodde på konkurrenssituationen och hur motståndaren spelar. That’s it” – Jimmy Thelin till BT ang. Boysen och Karlsson
Inför matchen handlade mycket om att Boysen och Karlsson inte var med i truppen. Jag förstår både irriterade supportrar och Jimmy Thelin i detta läget. Vi har kanske inte den bästa truppen för tillfället, men det är ju fortfarande en konkurrenssituation för de spelarna som är med i laget.

Emir Bajrami är en fråga som vi bör diskutera i supporterkretsar, för det är ett mysterium för många. Men jag förstår också att Thelin inte petar en rutinerad spelare som dessutom gjorde en bra cupmatch i veckan. Med facit i hand så avgjorde Bajrami gårdagens match till vår nackdel, men å andra sidan förstår jag ändå beslutet inför matchen.

Jesper Karlssons speltid kommer nog diskuteras en bra tid framöver. Jag själv gillar det som han kan bidra med, men samtidigt måste vi också börja kräva mer. I år har Jesper fått speltid, men han har inte levererat. Han visar ofta att han vill mycket, men det blir gärna lite svårt och sedan så känns han fortfarande lite tunn på a-lagsnivå.

Jag tror verkligen på Jesper över tid, men att fasa in en ung talang i ett lag som går dåligt är inte enkelt. Visar han bara rätt attityd och vilja, så kommer han få fler chanser att visa upp sig.

“MÅÅÅL! Alex Dyer trycker in ledningsmålet i den 59:e minuten och minuten senare gör Simon Lundevall 2-0. Verkligen proppen ur för Elfsborg!” – IF Elfsborg på Twitter efter det första målet på 603 minuter
Det där måljublet kan vara bland det bästa jag har fått uppleva som Elfsborgare. Den genuina glädjen ifrån alla håll är svår att beskriva. Jag tror det är ett ögonblick som vi kan återvända till och prata om.

Här vill jag också lyfta Jimmy Thelin och Alex Dyer. Det bytet ändrade mycket och gav laget energi och tro i ett avgörande läge av matchen. Den största insatsen står Alex Dyer för, som går in och tar för sig. Han stod för en liknande insats när han startade som högerback mot Bajen i somras.

Sedan vi gick in i det läget där allt bara är krishantering så tycker jag att vissa spelare har lyft sig. Stefan Ishizaki, Per Frick och Jocke Nilsson är tre exempel, och efter igår börjar jag lägga till Alex Dyer och Simon Lundevall till den listan. Hoppas vi får anledning att fortsätta se liknande insatser.

Det där att spelare lyfter sig och får ta naturliga ledarroller och ansvar är det bästa med den period vi är inne i nu. Hela IF Elfsborg har varit bortskämda sedan 2005, alltifrån spelare till supportrar. Jag tror och hoppas att orden “varje match är viktig” börjar betyda något. Förhoppningsvis är det inte bara en klyscha längre.

Kommentera

kommentarer