Ishizaki bäst på plan när BT är frustrerade

vi är kvar i augusti och förlusterna ramlar in för IF Elfsborg. Vi vinner återigen avslutsstatistik och bollinnehav på hemmaplan i en match där vi inte riktigt når hela vägen fram. Dåligt självförtroende och en del slarv gör att vi ger bort en match där vi egentligen är bättre. Detta är den enskilt jobbigaste månaden jag har upplevt som gulsvart supporter. Topplag efter topplag på spelschemat samtidigt som klimatet kring föreningen hastigt försämras.

”Elfsborgare! Tänk positivt ett tag till. Dagens motståndare hade samma läge 2014, klarade kontraktet i näst sista omgången för att sedan vinna guld 2015. Då var det nog rop på att Janne A skulle avgå/sparkas. Idag är han hyllad förbundskapten. Det kan fortfarande bli bra detta!” – Henrik S på Twitter
Jag ser inte att vi har så många fler val än att hålla med Henrik i detta avseende. Enligt mig är det de kortsiktiga dyra lösningarna som har gjort att vi har hamnat där vi är idag, det handlar inte om att Jimmy Thelin är ytterligare en dålig manager vi ska göra oss av med.

Sedan 2011 har vi haft fem managers. Fem managers på sju år. Enbart Hammarby har fler tränarbyten då man har sex tränarbyten under samma period. Ett lag som dessutom har harvat i Superettan fyra av dessa säsongerna.

2008 blev Stefan Andreasson klubbchef, och sedan dess har rollen för vår tränare ändrats ordentligt. Vi har gått ifrån sportchefsrollen och lagt många av de strategiska besluten på managerrollen som vi sedan inte har kunnat ha långsiktighet i. Det är fakta.

Sett till att vi ofta betalar bra i lön till den som är manager har vi också behövt lägga ut dubbla dyra summor när vi gjort våra val att sparka managern. Klas Ingessons bortgång var tragisk på många sätt och bidrar självklart till att vi haft svårt att upprätthålla långsiktigheten. Detta bör också vara med i beräkningarna, speciellt då det var en personlig tragedi för många som skulle ta de viktiga besluten.

Att återigen sparka en tränare hade inte varit ekonomiskt eller sportsligt försvarbart. Jag tror dessutom sällan på den där positiva effekten på kort sikt, samtidigt som jag tycker att vi behöver ge det långsiktighet och tålamod nu. Mycket handlar om att ändra sportsliga förväntningar, kommunicera rätt och ha tålamod. För cirka en vecka sedan fick dessutom Thelin in tre spelare som han ville ha. Ska vi bryta upp nu, så kommer vi få det svårare att få in båda ledare spelare i framtiden.

Det mest intressanta är att den nationella bilden av Elfsborg är att vi är så trygga och långsiktiga.

ANTAL TRÄNARE SEDAN 2011: 
Hammarby - 6  
IF Elfsborg - 5  
Djurgården - 5  
Malmö FF - 5  
IFK Göteborg - 4  
Kalmar FF - 4  
Örebro SK - 4  
Häcken - 3  
AIK - 2  
IFK Norrköping - 2  
Östersund - 2

”Bra signaler i Elfsborg där spelarna jobbar hem i full fart efter bolltapp” – Christian Polsäter  ironiskt på Twitter med ett klipp på Simon Olsson
Självförtroendet hos våra gula spelare kan inte bli sämre. Vi vinner återigen avslutsstatistik och bollinnehav på hemmaplan mot ett topplag, men ändå så är det med känslan av uppgivenhet vi lämnar Borås Arena. Det känns inte som man tror på det fullt ut, vilket gör att vi inte kan forcera samtidigt som vi också får se enormt mycket slarv i uppspel.

Jag lämnade Borås Arena med en bättre känsla efter Östersunds-matchen, för då kände jag ett helt annat hopp inför framtiden. Då vände hela Borås Arena en dålig 20-minutersperiod till något positivt. Publiken stöttade och fick hela spelet att växa. Den där känslan vill jag känna igen.

Igår var det där klassiska Borås-stönandet tillbaka och vi fick återigen höra spridda burop under pågående match. Situationen Polsäter twittrar om blir för mig symbolisk. Simon Olsson gör flera misstag på en kort stund och skiter sedan i hemjobbet, samtidigt som man hör Borås Arena stöna sådär uppgivet. Simon Olsson är en ung spelare som faller ur ramen igår, men han blir inte bättre av det där stönandet. Det där stönandet som Fredrik Berglund och Lasse Nilsson antagligen har mycket att säga om.

”1 – Stefan Ishizaki: Får inte ut mycket av det han har inom sig.” – BTs betyg på Stefan Ishizaki
Stefan Ishizaki fick igår sämsta möjliga betyg av Borås Tidning, vilket är ett hån mot både IF Elfsborg och BTs läsare. Att Ishizaki slarvar i passningsspelet håller jag med om, men det gör å andra sidan alla spelare i IF Elfsborg. Det däremot både Ishizaki och Per Frick gör som få andra gör är att ta tag i spelet och visar att man vill leda laget.

Enligt mig är Stefan Ishizaki bäst på planen igår, framförallt eftersom Peking är dåliga och ingen spelare där konkurerar med Ishi om utmärkelsen. Vi har tillräckligt med boll för att göra mål och den som styr vårt spel är Stefan Ishizaki. Han har tagit den ledarväst jag hoppades han skulle ta.

Spelarna skiter ned sig vid misstag och med fortsatt dåliga resultat kommer det inte bli bättre. Jag själv var hård mot både Ishi och Sampa i våras, men det är spelare som det som kommer behöva leda oss i höst. Stefan Ishizaki har de två senaste matcherna visat att han är redo.

Vi supportrar behövs också. Vi behöver stötta laget i en tuff tid, speciellt under när matcherna pågår.

”Lagkaptenen flydde: – Tror du jag har något att säga…” – Borås Tidning om Kevin efter matchen igår

Relationen mellan Borås Tidning och IF Elfsborg är inte bra för tillfället och igår kulminerade det. Jag själv har också haft mina åsikter kring Borås Tidning mellan åren och allt har väl inte alltid varit så himla vackert.

Att Kevin Stuhr-Ellegaard blir arg efter ett värdelöst misstag och en tung förlust ser jag som sunt. Hade Kevin stått och skämtat på sitt charmiga danska vis hade jag varit mer arg. I år är detta en enskild händelse, vilket är en stor skillnad mot fjolåret där vi såg detta beteende efter mer eller mindre varje match. Med tiden hoppas jag däremot att vår lagkapten ställer upp för media.

Borås Tidning ägnade allt sitt fokus åt detta samtidigt som man också gav fyra spelare en etta i betyg. Jag tycker det är oerhörd dålig journalistik där deras egen bitterhet lyser igenom oerhört starkt. Efter en sommar där Borås Tidning inte har levererat en enda gulsvart nyhet utan att rewritea andra, samtidigt som få vill ställa upp på intervjuer så blir det tydligt att det frusterar Borås Tidning.

Igår slog dessutom BT på ”stort” när Jebali gjorde mål för Rosenborg. Det enda sportchefen Malin Henrikson twittrade om var just detta, vilket bidrar till en oerhört dystopisk bild kring IF Elfsborg.

Anders Svensson nämns också som en som inte ställer upp för Borås Tidning. Han har faktiskt inte besvarat Borås Tidning på en enda fråga sedan oktober 2015 när Borås Tidning skrev om att Anders Svensson inte var på Djurparksdagen. Samma höst levererade Borås Tidning en bilaga om just Anders Svensson och dessutom utsåg man honom till årets BT-profil, där man bara fick en intervju med hans mamma Gun. Ifjol när Borås Arena målades med Anders Svenssons ansikte så försökte även Borås Tidning att nå Anders utan att lyckas.

Jag själv önskar att jag hade klarat av att ha samma principer som Anders Svensson, för i våras ställde jag upp i en intervju med Borås Tidning. Antagligen bekräftade jag den dystopiska bild Borås Tidning vill måla upp. Jag kan vara irriterad på mig själv, samtidigt som jag vet att många hittade hit för att läsa på nummer8.se efter den intervjun.

IF Elfsborg behöver Borås Tidning för att fylla Borås Arena och Borås Tidning behöver IF Elfsborg för att sälja prenumerationer. Antagligen kommer ingen av parterna erkänna det, men jag tror detta har en stor del i det klimat vi just nu har. Det är en fråga som behöver lösas.