Säker seger med 2-0 hemma mot Sundsvall och många gulsvarta supportrar tittar uppåt i tabellen och andas ut. Hyllade GIF Sundsvall hade det svårt på Borås Arena, och flera spelare i IF Elfsborg stod för en stark och stabil insats. Nu behöver BP mer eller mindre vinna tre matcher av deras återstående fem för att vi ska riskera att hamna på den där kvalplatsen.

“Jag vill tacka supportrarna som är här, jag är tacksam för deras stöd. Vi har en stark tro på att vi gör något bra här i Sundsvall, att vi kommer reda ut det här. Vad gäller banderollen så … det är supportrarnas rätt att ha åsikter. Men jag känner att jag har fansens förtroende” – Joel Cedergren den 10 juli 2017 till Sportbladet.
Ifjol hängde det en banderoll på Tele2 Arenas bortasektion, på den banderollen stod det “Avgå Joel”. Sundsvalls supportrar hade fått nog av förluster och snack om taktisk periodisering. Sundsvall var ett lag som ofta hade svårt i slutet av matcher, samtidigt som ekonomin var körd i botten.

I år hyllar alla GIF Sundsvall och deras snabba passningsspel har varit en stor snackis. Enligt mig är Sundsvall årets lag i Allsvenskan, speciellt sett till förutsättningar.

Deras tålamod och förtroende till Joel har betalat av sig, och en spelare som Linus Hallenius är i år en av Allsvenskans bästa spelare. Därför tycker jag också vår insats igår imponerar mer. Vi klarade av deras passningsspel och hade kontroll på matchen i stort sett hela tiden. Många hyllar den andra halvleken, men i den första halvleken släppte vi knappt till något bakåt.

Joel Cedergren och Jimmy Thelin känner varandra väl och använder i mångt och mycket samma metoder. Man har åkt på samma studieresor och man har studerat samma tränare, där speciellt Vitor Frade har varit inspirationskällan. Vårt grundmaterial är bättre än Sundsvalls. Vårt år två med Thelin kommer bli spännande.

“Det gick vägen i dag” – Daniel Gustavsson till BT.
Inför matchen mot Hammarby såg vi sena förändringar i vår startelva, vilket resulterade i vinst. Igår var vi mer förberedda på förändringar, men förändringar i startelvan kan vara svåra. Men vi reagerade mycket bra på detta återigen, så den taktiska förståelsen är nog stor.

Spelare vet vad man ska göra när man byts in på sin position, och igår imponerades jag av Daniel Gustavssons insats. Han har haft en otacksam säsong, där han fått spela på fel position och inte alltid haft förtroende över tid på rätt position. Hans fysiska egenskaper är intressanta i det spel vi vill spela och med självförtroende skulle det kunna bli en offensiv nyckelspelare.

Vi har haft avsaknad av poängspelare, speciellt då en spelare som Lundevall har fått ta ett annorlunda ansvar i år. Man glömmer ofta av att Daniel Gustavsson ledde Allsvenskans poängliga när han skrev på för oss sommaren 2016.

“Det handlar om taktik och att vi klarar att utföra den i 90 minuter och inte bli fega” – Stefan Ishizaki till CMore och Fotbollskanalen.
Jag har ältat fysiken som ett mantra här på nummer8.se sedan sommaren, och nu verkar fler reagera på att vi inte klarar försvara ledningar eller jaga avgörande mål i slutminuterna. Igår pratade Jimmy Thelin om frågan i en intervju med Borås Tidning och Stefan Ishizaki svarade också på frågor om det efter matchen.

Båda dementerar dålig fysik, vilket jag tycker är intressant. För jag tycker det har varit tydligt att laget inte orkat hålla upp det spel man har velat spela. Det bästa sättet att motbevisa dålig fysik är att göra som i gårdagens match och trumma på i 90 minuter. Så sett till den 21 oktober får både Thelin och Ishizaki rätt. Hur kommer det se ut över tid?

Just Stefan Ishizaki är fantastisk för tillfället, och vi har ingen bättre spelare i IF Elfsborg under 2018. Han leder laget och tar ansvar för det som sker. Kommande vinter blir intressant. Orkar han ett år till? Hur tänker Elfsborg? Innermittfältet har varit en svaghet under året, samtidigt är det Ishizaki som har fått oss på rätt köl i många avgörande moment.

“Lugn och trygg, både i uppspel och försvarsspel.” – Borås Tidnings betyg på Ibrahim Dresevic.
Nu har vi vant oss vid att se Norrbys stolthet var och varannan match i vårt mittförsvar. Det är få spelare som kan få mig att känna en så speciell känsla som Ibrahim Dresevic. Vägen till Allsvenskan har inte varit spikrak och ifjol var det många som gapade på honom efter några naiva misstag i fel lägen.

Hela Dresevics fotbollsliv har handlat om ett naivt självförtroende där flera ledare antagligen försökt få fason på överstegsfinter i fel lägen eller nonchalant inställning i försvarslägen. Igår var han tryggheten själv, dessutom ihop med det där självförtroendet som ibland kunde skapa magi.

Igår tryckte man ut Dresevic till höger vid uppspelslägen, vilket gav honom mer andrum till att skapa den där briljansen. Våra uppspel har varit katastrof under två säsonger. Dresevic benämndes av Magnus Haglund som Allsvenskans bästa uppspelsfot på upptaktsträffen 2016. Igår kunde vi se varför.

Våra 97:or har äntligen tagit ordentligt med plats. Synd att det skedde nu när U21-laget missade U21-EM nästa sommar. För Kaib, Dresevic och Olsson får ingen mer chans i ungdomslandslaget.

Kommentera

kommentarer