Det blev en förlust med 1-0 borta mot IFK Norrköping. En tuff inledning mot ett bra lag blev avgörande i en match där IFK Norrköping befäste sin plats som guldkandidat.

“Jag trodde först att jag var offside, men tänkte att det var bäst att avsluta eftersom att jag inte visste, så det var tur eftersom det blev mål” – Arnor Sigurdsson till CMore
Matchens första 20 minuter så satte Peking en enorm press, vilket till slut gav utdelning. Våra spelare hade oerhört svårt att komma förbi pressen, och med värmen så blev det sen svårt att få ork till att komma tillbaka.

Det är en målvaktstavla ifrån Kevin som gör att vi släpper in det där målet. Han får inte släppa första stolpen på det sättet, men samtidigt kan man också hävda att det är en del tur som bidrar till att bollen går in.

Inför matchen pratade Pekings tränare Jens Gustavsson om vårt strukturerade spel, och det var tydligt att taktiken var att chocka vårt lag direkt ifrån avspark. Det blir intressant för framtiden om fler gör på samma sätt. Det var ju på detta vis exempelvis GAIS körde över oss i Svenska Cupens första gruppspelsmatch.

“Vi fick inte riktigt tag i pressen som vi tränat på. Det kändes som att vi fick lite farliga chanser, men det bet inte så bra i andra halvlek. Vi tar över lite, har mycket boll, men kommer inte till något konkret.” – Rami Kaib till CMore
Den tuffa starten bidrog till att vi hade svårt att komma upp i banan och laget hamnade alldeles för långt bak. Det var mycket skickligt av Peking att sätta matchbilden så ifrån start.

Simon Olsson, Issam Jebali och Alex Dyer hade alla jättechanser för kvittering under andra halvan av första halvlek. Mot ett lag som är så mycket bättre än oss krävs det att sådana chanser går i mål för att vi ska få med oss poäng.

Peking hade tre mer centrala och stabila mittbackar vilket är svårt att tränga sig igenom hur mycket man än försöker. AIK, Peking och MFF spelar nu med tre centrala backar och med wingbacks på kanterna. Det har varit en trend som verkar slå igenom stort i år. Sedan 2008 har alla lag som vunnit SM-guld spelat 4-4-2, jag tror det blir ändring på det i år.

Vi har de senaste matcherna kunnat hota mest genom att komma med fart, vilket vi inte kunde göra mot Pekings försvarslinje. Hade inte det tidiga målet släppts in så hade läget varit annorlunda.

“En guldkandidat mot ett gäng från nedre tredjedelen. Norrköping riktigt skickliga på att skapa långa anfall där de pressar ner oss mer och mer. Bara oskärpa hindrar Peking från att göra fler mål.” – Johan Nilsson på VGPeking var ruskigt bra. Framförallt klarar man anfalla på flera olika fronter. Laget klarar att ställa om snabbt samtidigt som man kan spela sig fram och attackera både centralt och via inläggsspel.

Inför gårdagens match spekulerade jag i om det var matchen där vi kunde sikte uppåt i tabellen, såhär i efterhand så tycker jag snarare att det blev tydligt att guldstriden kommer stå mellan Peking och AIK.

“Förra året hade vi förlorat med 5-0 mot detta laget.” – Min vän Olle Larsson i en obskyr Facebook-chatt
Ska vi deppa ihop? Absolut inte…

Det är skillnad på förluster och förluster, och igår blev det uddamålsförlust mot seriens antagligen bästa lag för tillfället.

Vi har på de senaste två omgångarna mött två av de tre lag som gjort flest mål i serien. Vi släppte bara in ett mål som blev matchavgörande.

Ska vi klaga på anfallsspelet? Kanske… Men ibland måste man också inse att andra lag kan vara bättre och att man kan förlora på det. Sommaren 2018 gav vi åtminstone inte upp och lät boll efter boll rulla in. Vid 0-0-läge inför den andra halvleken tror jag vi hade haft fler omställningslägen och då hade vi verkligen kunnat utnyttja vårt snabba omställningsspel.

Efter våren har vi faktiskt fått in ett extra anfallsvapen, bytet av Lundqvist mot Kaib har enbart varit positivt för laget. Gårdagens inhopp ifrån Jesper Manns lovade också oerhört gott.

Så trots förlust igår är jag relativt nöjd. Vi måste också börja inse att vi inte jagar guld och att det inte är realistiskt att tro att vi klarar vinna mot seriens främsta lag på bortaplan.

“Skönt att allt är som vanligt här. Efter 3 segrar och 2 oavgjorda (samt 2 vinster i träningsmatcher, 7 raka obesegrade ) förlorar vi EN gång och då ska folk kickas.” – Henrik Eliasson på VG
Jag blev faktiskt oerhört förvånad över hur snabbt folk gick in i vårens klagande igen. Dels tror jag det är en dålig självbild kring vårt Elfsborg och dels tror jag det finns en del okunskap bakom den kritik vi fick se under gårdagen.

Jag själv var oerhört kritisk under våren, men jag tycker det är en oerhörd skillnad. Mot exempelvis Sirius och Häcken förlorade vi bollinnehav och hade knappt några avslut på mål. Det är enligt mig matcher mot lag som idag är sämre än oss på både papper och plan.

Mot IFK Norrköping har vi 50% bollinnehav och några farliga lägen framåt som skulle kunnat ändra på mycket av tongångarna. Då mötte vi också ett lag som sannolikt kommer topp två i årets allsvenska.

De två senaste matcherna mötte vi två av seriens för tillfället fyra bästa lag. Kommande matcher kommer vi möta ett ostrukturerat Östersund som efter Potters uttåg har tappat stabilitet och liknar det Elfsborg vi såg 2017, full fart framåt och ingen tanke bakåt. Jag hoppas och tror vårt stabila och mer strukturerande spel kan nå framgång här. Kryss borta och seger hemma hade smakat väldigt bra just nu.

Kommentera

kommentarer