Tre spelade matcher och tre raka förluster. Allsvenskan 2018 har inletts på sämsta möjliga sätt. Långsamt spel fyllt av bakåtpassningar och ovilja till att ta löpningar för varandra toppades med ett baklängesmål i slutet. Igår var det inte kul att vara gul när Sirius vann med 0-1 på Borås Arena.

“Avgå spelare” – Skrevs av mig på Twitter efter matchen igår

Just spelmässigt går det för långsamt och spelare som Ishizaki och Holmén är sämst på plan, men det är inte just spelet och bristen på ledare som frustrerar mig mest just nu. Jag är irriterad över situationen som spelarna skapade ifjol, en situation där spelartruppen skapade en unken stämning kring vår förening. Den där unkna stämningen ligger till stor del kvar och supportrar har inget tålamod. Igår tog det bara 20 minuter innan det började buas på Borås Arena.

Vi har alltid kunnat enas kring att vi ska vinna guld eller att vi ska vara föreningen som utmanar storstadsklubbar. Om vi inte har enats kring det, så har vi kunnat enats kring Klas Ingesson eller vackert spel. De senaste åren har vi inte kunnat ena oss kring någonting och vi harvar runt visionslösa och bittra, samtidigt som ett gäng överbetalda spelare skapade en unken stämning där just spelarna går ansvarslösa ur situationen.

Ifjol gick spelarna till media och skapade tvivel. Spelarna fick som man ville och nu finns det inget att skylla på.

“Ni kommer aldrig tvivla på det vi gör” – Jimmy Thelin inför säsongen

Tvivel är det enda som finns kvar i supporterled just nu. Vi tvivlar på varandra, på alla plan. Vi tvivlar på det som sker på planen och det som sker utanför planen. Det buas efter 20 spelade minuter på Borås Arena och vi skrattar åt oss själva när vår speaker presenterar “antal sålda biljetter” istället för publiksiffran.

Jag tycker synd om Jimmy Thelin. Han har på många sätt blivit ensam person att fronta IF Elfsborg just nu. Anders Svensson, Lasse Nilsson, Bosse Johansson och flera andra profiler har försvunnit på kort tid. I spelartruppen hoppades jag att Samuel Holmén och Stefan Ishizaki kunde kliva fram mer och ta ledande roller. Jag kommer fortsätta ge Jimmy tid, men jag tycker att fler bör kliva fram.

Jimmy har slängts in i en situation som är tuff, och han visste nog inte helt vad han slängdes in i. Jag tror och hoppas på vinster inom kort, för annars vet jag inte vart den här frustrationen ska landa i.

“Känslan är ju att Elfsborg skulle må bra av ett halvt decennium eller så i Superettan.” – Peking-supportern Frågar åt en kompis på Twitter

En del av mig gillar att skämta om Superettan, som någon slags krishantering för mitt eget sinne. En del av mig ryser av obehag och blir så fruktansvärt arg när jag läser om Superettan.

Statistikern Mikael Häggström tog i veckan fram att vi hade tre vinster på våra sjutton senaste matcher i Allsvenskan. Efter igår kan vi lägga till ytterligare en match till den raden, så vi har tre vinster på våra arton senaste försök. Vilket gör mig ännu mer ödmjuk inför frågan när det diskuteras Superettan.

Från säsongen 2020 har Svensk Elitfotboll ett nytt tv-avtal. Vilket gör att alla toksatsar för att vara med i just den upplagan av Allsvenskan. Alla vill ta del av den stora summa pengar som kommer att delas ut från och med det året. Exempelvis kostar Helsingborgs IFs spelartrupp mer i år än deras senaste säsong i Allsvenskan. Alla vill vara i Allsvenskan 2020, och jag hoppas vi är där då. För annars kan det bli jobbigt…på riktigt.

“Jag var bestämt mig för att vara positivt kring Elfsborg. Jag älskar Elfsborg.” – Peter Eliasson på Twitter

Det är tungt just nu och det präglar alla, vilket inte minst syns här på min text idag. Uppgivenheten och den negativa inställningen grundar sig i mångt och mycket att vi älskar Elfsborg, vilket är positivt i sig.

För att ta andra positiva saker ifrån gårdagen så tycker jag att Ibrahim Dresevic gör en bra match och jag tycker mig ana att de unga spelarna har en vilja att bidra och förändra den situation som har uppstått.

Vår medelålder i det lag som spelar är väldigt hög, och jag hoppas och tror att en vändning på den negativa trenden kan göras om unga spelare som Olsson, Karlsson och Dresevic får spela. Igår var det jobbigt att se Holmén och Ishi på planen, det var vilset och konstigt. Låt våra unga spelare ge oss tillbaka optimismen och ge spelarna startplatser.

 

Kommentera

kommentarer