Premiären är avklarad och det blev en sur 1-2-förlust hemma mot Malmö FF. Domaren hamnade i fokus och i slutminuterna var Simon Lundevall nära att kvittera. Malmös seger var rättvis, men det var inga 6-0 i baken.

“Fyra minuters tillägg, fortfarande 1-2. Elfsborg har inte haft ett enda avslut efter paus.” – Johan Rydén på Twitter

Johan Rydén skrev detta precis innan Simon Lundevalls frilägesmiss i slutminuterna. Det var en tuff miss, och det där krysset hade känts som en vinst. Jag upplever också att många, inklusive mig själv, känner en “lättnad” och pytteliten framåtanda efter gårdagen. Men Rydén är inte fel ute, även om jag tycker att han ofta gärna väljer den negativa vinkeln när han skriver om Elfsborg. Malmö FF var det bättre laget under gårdagen och deras seger var rättvis.

Jag tycker att vår match är ett steg framåt och ser ljusglimtar jämfört med 2017, det blev liksom inte 6-0 i baken. Vi har dock svårt att få till både defensiv och offensiv samtidigt när vi möter ett topplag som Malmö FF. Våra byten i paus förbättrade vår defensiv, men det gjorde också att vi inte kom till avslut när vi jagade kvitteringsmål.

“Swedbank utser Gojani till matchens bäste i Elfsborg. Som deras kund hoppas jag innerligt de har bättre koll på pengar än vad de har på fotbollen.” – Ismet Tursic på Twitter

Första halvlek blev en tuff match för Gojani, då Traustason under långa stunder såg ut som en världsstjärna. Jimmy Thelin förklarade det med att hela laget kom fel i press, vilket han ville åtgärda med bytena i paus. Bytena i paus gjorde skillnad, och DG såg inte lika överkörd ut, trots bristande defensiva egenskaper.

Jag tyckte dock hela situationen belyste vart vår trupp är som svagast. Vi har för dålig ytterbacksbesättning, och det har inte blivit bättre av experimenterandet. Det måste också vara lite tufft för en spelare som McVey, så nära men ändå så långt borta.

Var det förövrigt Bosse Bank som utsåg matchens lirare? Klart han väljer att ge priset till den sista värvningen han hälsade välkommen till Borås.

“Självklart blir man besviken. Mitt dumma gula kort i första halvlek blir väldigt kostsam för laget. Det var väldigt onödigt.” – Stefan Ishizaki till C More

Domaren hamnade i fokus och jag håller med BTs krönikör Oskar Pålsson att inte enskilda domslut avgör matchen. MFF var det bättre laget och vi räddades många gånger av Kevin i målet.

När det gäller situationerna som det har skrivits om, så är Pandzic fel ute. Så missförstå mig inte, men jag vet inte om just det där avgör matchen.

Jag imponeras av Stefan Ishizakis svar i intervjuer efter matchen och jag tycker också det belyser en hel del. Hade inte Ishi tagit det onödiga första kortet så hade inte han blivit utvisad vid det andra, och så kan man fortsätta med en del domslut, även om det svider att se Pandzics sätt förfördela MFF i vissa lägen.

I min text om Jimmy Thelin så var det flera som menade att hans träningsmetoder skulle göra spelarna bättre i slutet av matcherna. Jag tyckte att vi var på tå och släppte loss mot slutet, så det var extra synd att utvisningen kom just i det läget.

“I sammanhanget var det en lugn tillställning” – MFFs säkerhetsansvarige Peter Narbe

Publiksiffran kommer vi aldrig någonsin få reda på, för den tillkännager inte IF Elfsborg, vilket är synd. Det var dock välfyllt på både gator och arena igår. Det kändes väldigt glädjande efter fjolårets misär.

Trots en del logistiska utmaningar i stan, där supportrar laddade upp 10 meter ifrån varandra så känns det som att det gick väldigt lugnt till. Borås Tidning försökte skriva om en del situationer igår, men det hände egentligen aldrig någonting under dagen.

Jag själv tror att polisens ändrade taktik bidrog till ett lugn. Polisen var inte överallt i stan, likt tidigare år, och trots den logistiska utmaningen skapade man ett lugn. Boråspolisen har haft ett dåligt rykte bland supportrar i Sverige, men med gårdagen i bagaget känns det bra inför året som kommer.

Förövrigt var det lustigt att en gulsvart supporter på sittplats blev polisanmäld för inkastad vattenflaska. Det känns inte som Borås.

Kommentera

kommentarer