Årets första poäng på Borås Arena i Allsvenskan är nu ett faktum. Poängen satt hårt inne efter ett sent kvitteringsmål av Jon Jönsson. Matchen slutade 2-2 och tongångarna i Borås är relativt positiva.

“Det var som tusan, det är ju Elfsborg vi ser!” – Jag till gänget på ståplats efter en kvart

Okej, man letar både positiva och negativa saker med nålsöga som situationen är för tillfället. Men jag imponerades av det spel IF Elfsborg visade upp till stor del igår. Det var mer fart och kombinationsspelet satt bättre än tidigare. Det var oerhört surt att ligga under i halvtid då det kändes orättvist. Sett till hela matchen så är oavgjort ett jämnt resultat, men första halvlek var verkligen vår där vi också försökte agera med vilja framåt.

Den sköna avslutningen av matchen gjorde också att man gick ifrån Borås Arena med positiva tankar. Eller ja, framförallt gick man därifrån lättad. Personligen var jag också glad över att få se två riktiga Anders Svensson-mål på Borås Arena igen.

“För att Thelin, Linderoth, Beas och övriga ledarstaben ska få laget att klättra uppåt igen krävs tid” – Oskar Pålsson i sin krönika i BT

Detta är så svårt och det sänds få signaler över hur vi supportrar ska resonera här. I Blåvitt märks det tydligt att man går igenom en nystart och signalerna är därefter. Hos oss pratade vissa topplacering samtidigt som några pratade nystart. På planen ser vi ett gammalt lag som inte signalerar nystart, samtidigt som vi alla är lite småbittra och lätt blir arga vid förluster.

Jag håller med Oskar helt och hållet, men har svårt att förhålla mig till det. Likt alla andra kring IF Elfsborg.

“Ibrahim Dresevic har Allsvenskans bästa uppspelsfot” – Magnus Haglund på fjolårets upptaktsträff

Det var surrealistiskt att summera fjolårets säsong och se Dresevics speltid, för Haglund lyfte bara en spelare inför fjolårets säsong, och det var Dresevic. Men sedan gav han talangen knappt någon speltid alls.

Thelin har spelat med mestadels rutinerade och gamla spelare i säsongsupptakten, men Dresevic har fått chansen och tagit den. Han spelar tryggt och säkert utan större risker, sett till de risker han annars brukar utsätta sina lag för. Igår var dessutom hans Anders Svensson-pass som låg bakom 1-0.

“Det blir en negativ känsla när jag tycker Djurgården har kontroll på det här. Jag tycker man borde ha spelat med två anfallare” – Hasse Backe i C More

Igår var vår match huvudmatch i C More och det märks att IF Elfsborg kom in i folks medvetande efter ha varit bortglömda sedan vår premiär mot MFF. Olof Lundh har även varit i stan och belyst flera frågor. Vilket jag tycker märks på flera vis.

Kommentaren av Backe ovan är en av många där man på sätt och vis pratar ned Elfsborg. Jag har i krönikor läst om vårt dåliga försvarsspel, trots att jag frustrerat tycker att vi är bra defensivt. Man lägger inte tid på att göra en rättvis analys av vårt spel eller förening.

Att vi är ointressanta gör att vi hamnar i detta läget att man pratar om oss utan fakta. Det används svepskäl och skapas felaktig bild av föreningen i media. Hasse Backe hade tydligt fokus på Djurgården i sin kommentar ovan, och han är inte ensam. Det blir farligt för vår självbild på lång sikt, och det är ännu farligare när vi själva nu har valt att lägga fokus på motståndarna i vår egen marknadsföring.

“Det är 50/50 om han spelar mot Sundsvall” – Lagläkaren Matilda Lundblad om Jocke Nilsson

Inför vår match mot Djurgården hade jag noterat alla skador i alla andra lag. Jag tänkte twittra att alla lag förutom Elfsborg drar på sig skador. Jimmy Thelin är ju känd för att ha få skador i sin trupp. Men så kom skadan på värsta tänkbara spelare, Jocke Nilsson. Jag våndades när den spelare som enligt mig är viktigast i truppen fick kliva av matchen.

Tyvärr har Jocke en skadehistorik som är jobbig för alla oss gulsvarta supportrar. Vi behöver Jocke varje match, det är en spelare vi behöver bygga laget kring.

“Elfsborg redovisade 6540 betalande på matchen mot Djurgården. Det kan inte ha varit så många på plats. 4500? 5000? Varför inte redovisa både betalande och närvarande?” – Olof Lundh på Twitter efter matchen

Att Olof Lundh var i stan kan få ha missat, och han tar upp frågan som för mig symboliserar det som frustrerar mig mest just nu.

Egentligen skiter jag i petitessen kring vilken publiksiffra vi uppger. Men det här att frågan ska dras i långbänk och få både oss själva och andra att skratta åt vår förening, det är inte bra. Vi har alltid gjort såhär, men nu blir det en stor fråga då andelen sålda biljetter skiljer sig så enormt mycket ifrån antalet på plats, då vi är ointressanta och på många sätt har devalverat oss själva pga en del felbeslut.

Frågan är i grunden inte så stor, men uppenbarligen så finns det avtal och intressen i botten som gör frågan så viktig att behålla. Varje gång siffran presenteras på matcherna, så skapar det en konstig stämning och känsla av att vi inte tar oss framåt. De senaste åren har många bränder släckts eller runnit ut i sanden, men denna kommer ligga kvar som en unken doft länge.

Kommentera

kommentarer