Igår spelade IF Elfsborg tävlingspremiär 2018. Det blev en sur 2-3-förlust hemma på Borås Arena. Vi är många som är för förvånande och vi är också många som är eniga om att detta är för dåligt.

Dåligt försvarsspel

“Har Elfsborg inte bytt ut sin backlinje mot försvarsspelare än?” – Jonas Möller på Twitter

Då var vi där igen, vi snackar misstag. Igår var det mer än tydligt att våra egna misstag gjorde så att vi förlorade matchen. Oavsett om det var Ishi som slog felpass eller om det var Olsson som sjabblade in en boll. Tendenserna ifrån 2017 var tillbaka och det kändes ibland som att det var fler grönsvarta än gulsvarta spelare på planen. Jimmy Thelin har pratat om att Elfsborg behöver ligga på rätt sida när man inte är bollförande. Det gjorde ingen Elfsborgare igår, vid GAIS andra mål låg ju nästan David Olsson också på fel sida. Därför tycker inte jag det handlar om vilka försvarsspelare vi har på planen, det handlar om inställning och vilja att göra rätt. Hoppas Thelin kan använda matchen som dåligt exempel, för detta håller inte.

Samuel Holmén är för dålig

“Målvaktsspelet är det minsta problemet i sammanhanget. Vad vill Holmén med att spela i Elfsborg? När ska Jebali sluta bete sig som den tekniske killen i P-12?” – Johan Lindqvist på Twitter

David Olsson hade en tuff match och vi alla vet att de två skitmålen på många sätt avgjorde matchen. Men detta får inte göra så att andra spelare kommer undan kritik, för vi har spelare med mer rutin som behöver ta mer ansvar. Holmén har verkligen inte levt upp till förväntningar i början av detta året, där har en yngre spelare i Rasmus Rosenqvist överglänst honom i alla träningsmatcher. Hur lång tid tar det innan Holmén är petad? Holmén sätter sig ständigt i tidsbrist och det mesta resulterar bara i frisparkar till motståndarna.

IF Elfsborg saknar anfallsspel

“Efter kvällens föreställning på Borås Arena ställer jag bland annat följande två frågor: Hur mycket målvaktstavla var det egentligen bakom 2-2? Elfsborg ger ju bort bollen på offensiv planhalva. Hur länge till kommer Elfsborg att klara sig kvar i allsvenskan?” – Erik Jullander på Twitter

Den tidigare guliganbasen och BT-krönikören Erik Jullander är onödigt provokativ när han ställer frågan om IF Elfsborgs existens i Allsvenskan. Där förstår jag inte frågan. Men han är spot on gällande Elfsborgs anfallsspel, för vi gav bort bollen i offensiven hela tiden. Spelare som Lundevall och Jebali var tillbaka i fjolårets mönster där de försökte agera Playstation-spelare och agera som själviska primadonnor. Ishi slog felpass som resulterade i mål i baken. Det var GAIS vi mötte, vi ska inte ha så dåligt anfallsspel. I matcherna mot ÖIS och Skövde var anfallsspelet också bristfälligt. Det är här mest fokus behöver läggas, för den som gör flest mål vinner.

Nystart med gamlingar?

“Jag är lite orolig över åldern på startelvan. Snittåldern måste vara över 29 år i dagens startelva?” – Elfsborgssupportern Roger Olsson innan matchen

Det har snackats nystart och de unga har inkluderats i mycket, men igår var det samma gamla spelare som ifjol misslyckades stort. Framförallt så såg vi få unga spelare på planen. Jag vill inte dra stora växlar på detta, men mycket av det positiva snacket som var under vintern kändes som lite hyckleri under gårdagen. Jag vill självklart inte byta in varenda ung talang vi har, men jag tycker det är oerhört fel om inte Jesper Karlsson startar på söndag.

Publikhaveri

“Hur dyrt detta blev för Gais? Många stolar som gick sönder. Intressant att gaisare utan hinder får täcka reklam” – Anders Hultin på Twitter

Just GAIS och deras sätt att täcka över reklamen tar inte så mycket fokus hos mig, men IF Elfsborgs sätt att hantera publikfrågor är skrämmande. Jag har tidigare skrivit om att IF Elfsborg gör fel som har samma pris på alla platser, vilket bara är ren lathet. Beslutet att placera GAIS mitt på långsidan igår skapade en situation som inte gynnade de supportrar som alltid är på Ålgårdsläktaren. Visst, vi har inte mycket publik just nu. Men om man fortsätter skita i de som kommer, så kommer det bli svårt att få ny publik. IF Elfsborg behöver hjälp med marknadsföring och publikfrågor, det gör ont att se deras misslyckanden efter var och varannan match.

Hade Elfsborgssupportrar fått stå på långsidan borta på Gamla Ullevi eller Nationalarenan? Hade vi ens fått göra det borta mot Dalkurd? Svaret är antagligen nej, men IF Elfsborg agerar med ren lathet samtidigt som den egna publiken försvinner mer och mer.

Kommentera

kommentarer