Återigen ett sånt där surt hedersamt poängtapp. Vi hade kontroll på händelserna, men lyckades inte vara kliniska nog för att få med oss tre poäng. 1-1 mot Kalmar är ett dåligt resultat trots en bra insats. Vi får inget gratis och det är bara att borra ned huvudet och ta sats mot nästa utmaning.

“Vi ska fortsätta skapa situationer på träningen som liknar de matchsituationer så att vi sätter chanserna. Vi har haft ganska bra lägen både mot Djurgården och i dag där vi tar en touch för mycket. Det är inget hokus pokus” – Jimmy Thelin till BT
Jag är självklart besviken över att vi inte lyckas vinna en så viktig match trots att vi kontrollerar matchen. Men jag har svårt att vara irriterad över tränares beslut eller spelares prestation.

Taktiskt tycker jag att vi gör en bra insats där vi framförallt har kontroll över de delar där Kalmar är duktiga. Trots att vi har kontroll måste jag också hylla Kalmars sätt att spela boll i första halvlek. Deras uppspel var oerhört intressanta och smålänningarna kunde trilla boll och spela sig ur svåra situationer.

Vi balanserade om laget så vi var mer övertaliga på den sida där två bröder Elm oftast huserade. Något som jag tror var viktigt för oss, för det gav också understöd till Lundevall i defensiven vilket frigjorde honom mycket bättre under gårdagen.

Igår hade vi en helt annan speed och de tekniska misstagen var dessutom minimerade. Däremot bör vi kräva mer skärpa i avslutslägen, vilket antagligen också påverkas av den negativa spiral vi just nu är i.

“Frick måste vara den nya Svensson” – Oskar Pålsson i BT
Per Frick är en favorit hos mig och jag är glad att han spelar mer regelbundet nu. Det ger oss en spets och utrymme för andra kreativa spelare, samtidigt som presspelet sitter bättre då vi får upp laget på ett helt annat vis. Fricks inställning går inte att ogilla, för vi behöver det där fula och riviga.

Oskar Pålsson jämför Per Frick med Mathias Svensson i sin krönika, vilket jag kan förstå. Men jag vill framförallt jämföra Fricks roll med Anders Svensson. För det som har saknats sedan Svensson och Klarström lade skorna på hyllan är ledare som ställer krav på sin omgivning. De senaste åren har vi försökt ersätta dessa ledare med att värva in ledare i exempelvis Dyer och Horn. Det har mest bara blivit ett konstgjort fiasko.

Ledaregenskaper måste växa fram naturligt, vilket Klas Ingesson var mästare på att fixa 2014 när han exempelvis fick Johan Larsson att växa ut till en av de mest naturliga ledarna vi har haft på 2000-talet.

Jag ser idag två spelare som på sikt kan bli de där två naturliga ledarna, och det ser jag i Joakim Nilsson och Per Frick. Det är två spelare som har rätt ålder och med sitt spel kan visa vägen.

Det växer idag fram en ny generation där till och med 80-talister börjar bli för gamla för att vara ledare i fotbollssammanhang. Attityden och stilen hos nya 90-talister är annorlunda, vilket måste respekteras. Man kan inte foga in nya generationer i gamla mönster. Man måste förstå sin omgivning för att leda och där tror jag att 90-talister som Nilsson och Frick är givna ledare.

“Orolig för nedflyttning har jag aldrig varit. Stör mig mest på att vi ligger bakom Blåvitt, ÖSK och KFF. Det är för dåligt av oss.” – Olle Larsson på Twitter
Jag hade verkligen räknat med vinst mot Kalmar och detta kryss gjorde mig oerhört besviken.

Det är lag som Blåvitt, ÖSK, KFF, Sundsvall och Häcken som vi ska jämföra oss med. Det är mot lag som dessa vi ska vinna på hemmaplan och kryssa på bortaplan.

Vår målsättning kommande år bör ligga på en topp 8-placering och då kommer vinsterna mot dessa lag vara nödvändiga. Jag har dock respekt för den negativa spiral vi nu är inne i. För vi behöver springa extra mycket och vara extra noggranna för idag får vi inget gratis.

“Varför värvade vi Boysen?” – Jakob Åhsén på Twitter
Jag ser på flera håll att det klagas på att Boysen inte får spela, men jag kan å andra sidan förstå att han inte får speltid.

I matchen mot Motala imponerade inte Boysen på mig och det märktes att den fysiska formen inte var kanon. I andra halvlek tog han inte ett enda hemjobb, vilket inte är okej när man sedan möter ett allsvenskt lag.

Jag tror det mer det handlar om att Boysen kommer ifrån en rörig tid där hans fysiska form inte är kanon. Dessutom tycker jag att spelare som Ishizaki, Lundevall och Frick som han konkurrerar med har höjt sig. Så det är inte bara för Boysen att komma in och ta en plats när andra spelare har lyft sig.

Jag är oerhört spänd på att få se Boysen i spel, men den som väntar på något gott kan inte vänta för länge.

Elfsborg,Häcken, AIK och Bajen är Blåvitts kommande fyra matcher. En seger mot IF Elfsborg blir därmed extremt viktig, då de följande tre blir mot tabellmässigt klart bättre motstånd. – Blåvittbloggarna Baraben inför vår match
IFK Göteborgs resultatrad har verkligen liknat vår de senaste omgångarna. Jag ser dock en skillnad då Blåvitt har mött betydligt sämre lag och ändå haft så dåliga resultat som oss.

Blåvitt har visserligen haft enklare att göra mål, men där har också Blåvitt fått med sig straffar och enklare mål. Se bara på Karashvilis mål där han skjuter en hörna rakt i mål mot Östersund på hemmaplan. Det där är mål vi har varit långt ifrån.

Vårt tuffa spelschema är över och det kommande landslagsuppehållet kommer lägligt för både oss och Blåvitt. Matchen den 16 september kan vara årets mest ångestfyllda match i Allsvenskan. Vi har fortfarande inte vunnit mot IFK Göteborg på Nya Gamla Ullevi och vi får nog inte bättre chans än den 16 september.

Kommentera

kommentarer