Det är inte bara A-lagets försäsong som närmar sig sitt slut. För U21-laget väntar i veckan seriepremiär hemma mot Malmö FF. Tobias Linderoth ser fram emot sin åttonde säsong i ledarstaben.

– Det ska bli spännande att äntligen komma igång med matcherna, säger Tobias Linderoth.

IF Elfsborg har länge varit en förening som förknippats med talangfulla ungdomar och en fin ungdomsverksamhet. På tisdag drar säsongen igång för föreningens U21-lag. Laget, med Tobias Linderoth som ledare, tar emot Malmö FF i årets första match i U21 Allsvenskan Södra. Truppen har precis som spelarna i A-laget varit igång med träningar ett par månader nu. Enligt Tobias Linderoth har försäsongen sett lovande ut.

– Det ser bra ut tycker jag. U21 är lite speciellt. Det är två lag som möts, dels spelare från u-truppen och spelare som kommit ner från a-laget och ska vara med. Man ska då bilda en trupp eller lag som kan spela match tillsammans, men jag tycker det ser bra ut. A-laget jobbar på hårt med sina spelare och vi har jobbat med spelarna i u-truppen. Sen känner jag ju många spelare från a-truppen sedan tidigare. Det ska bli spännande att äntligen komma igång med matcherna, säger Tobias Linderoth.

Den snart 40-årige Linderoth tränar inte bara U21-laget utan leder även föreningens U19-lag. I slutet av november spelade U19-laget mot Chelsea i UEFA Youth League. Efter en stark prestation i Borås blev britterna för mycket på bortaplan och vann returmötet med 6-0. Även U19-truppen har dragit igång sin säsong efter en kortare försäsong.

– Nu är det en ganska kort träningsperiod. Vi hade en vecka, sen var vi igång tidigt med träningsmatcherna som har funkat bra. Sen blev det ligacupsspel för U19 där vi gjorde det ganska bra i gruppspelet, men lyckas inte kvalificera oss vidare. Det var en förlust mot Kalmar som ställde till det för oss, annars har det sett bra ut. Killarna har jobbat på väldigt bra med det vi har försökt gå in på. På kort tid har spelarna gjort det väldigt bra tycker jag, samtidigt som jag försökt lägga en stor del vid den fysiska delen och bygga på grund för säsongen, säger Tobias Linderoth.

U-truppens ledarstab har under försäsongen fått in ett nytt ansikte och finfin förstärkning i form av Emir Bajrami. 30 år gammal avslutade Bajrami sin karriär som spelare efter förra säsongen. Nu har han dragit på sig tränarrocken och tagit plats bredvid Linderoth i staben.

– Det är spännande. Emir är en fantastisk spelare som slutade spela nyligen så han kommer med den inputen. Jag var ju också spelare, men det var ju ett tag sedan jag slutade så han har ju en annan input hur det är och vara spelare just nu. Samtidigt kommer han med bra idéer och är villig att jobba hårt, säger Tobias Linderoth och fortsätter.

– Det har funkat väldigt bra med samarbetet nu i början. Det är roligt och ha med Emir. Det är mycket energi och bra åsikter.

Under försäsongen och cupmatcherna har vi fått se flera spelare från U-truppen ta plats i både startelva och bänk under A-lagets matcher. Att spelare från egna leden får chansen i A-laget ser Linderoth som något mycket bra.

– Det betyder mycket och det betyder främst mycket för våra spelare som ser att steget till a-laget inte är särskilt långt. De har kanske till och med spelat med många av spelarna som är uppe i a-laget nu och spelat matcher. Jag tror att det är viktigt för unga spelare att se att det finns en väg upp till A-laget och att det finns en möjlighet. 

Att spelare från U-truppen får chansen i A-laget är inget nytt i föreningen. Flera spelare som fått chansen i Allsvenskan har dessutom blivit utlandsproffs efter att ha skolats i föreningens ungdomslag och seniortrupp.

– Vi har haft ett par bra exempel med Dresevic, som inte blev så långvarig i Allsvenskan utan blev proffs efter ett par säsonger. Sen hade vi Arber Zeneli innan det och Adam Lundqvist. Det finns många exempel på spelare som tagit klivet från ungdomsverksamheten till a-laget och vidare ut sen. Jag tror det är viktigt för både oss som tränare och framförallt för våra spelare att se att möjligheten finns, säger Tobias Linderoth.

Vi har som sagt fått se flera spelare från U-lagen under försäsongen. Om det är någon som imponerat lite extra under försäsongen och kan få chansen i A-truppen kan Linderoth inte svara på. Däremot menar han att det ser lovande ut inför den kommande säsongen.

– Jag tycker att det är många spelare som tagit chansen, klivit fram och tagit ytterligare steg i sin utveckling. Kanske inte ska peka ut någon specifik, men det är många spelare som tagit kliv. Så det blir en spännande säsong. Nu drar ju tävlingssäsongen igång ordentligt och då blir det lite extra givetvis.

Enligt Linderoth skiljer sig matchförberedelserna för U21 och A-laget en hel del. Det beror delvis på att truppen kan variera från match till match beroende på vilka spelare som är tillgängliga från A-truppen. 

– Vi jobbar på med U-truppen som vanligt och a-laget jobbar med sitt. Sen är det ju ett x antal spelare från A-laget som ska spela med U-laget och tvärtom. Så några gemensamma förberedelser inför match med U21 blir det inte, utan vi jobbar på från två olika håll och försöker göra den bästa prestationen vi kan göra. Fördelen vi har är ju att vi har bra koll på båda trupperna och alla spelare så jag tror att vi har bra möjligheter att göra en bra match. Det är ett bra tillfälle att göra en bra prestation, säger Linderoth.

Med 76 landskamper valde Linderoth år 2010 att avsluta sin spelarkarriär efter skadeproblem. I samma veva blev det officiellt att han skulle ta över IF Elfsborgs U17-lag som tränare. 

– Jag trivs jättebra som tränare. Det är det jag vill jobba med och det är det jag har jobbat med senaste åren. Det är fotbollen som jag brinner för, kunna utveckla spelare och göra ett bra lag är väldigt viktigt. Fotbollen är väldigt mycket lagspel, även om man snackar mycket individ idag så är det fortfarande ett lagspel och det gäller att göra sitt för laget. Samtidigt måste man utvecklas som individ och den processen är väldigt rolig att jobba med. Det är det som är spännande med fotbollen. 

Efter sju år i U17-laget flyttade Tobias Linderoth i februari förra året upp till ledarstaben i A-laget. Där tog han rollen som assisterande tränare under Jimmy Thelin. Men tiden i A-laget blev inte långvarig då han lämnade staben i mitten av juli. Sedan dess har han setts som en länk mellan U-lagen och A-laget.

– Jag kände väl att jag kanske gjorde mer nytta på ungdomssidan och jobba med den. Så det är väl lite åt det hållet det gick.

Vad tror du om året?

– Jag tror på en bra säsong givetvis. Vi har ju ansvar för U21 och U19 jag och Emir. Vi jobbar på hårt för att killarna ska utvecklas och kunna ta klivet upp till a-laget. Det är det vi jobbar med dagligen och försöker göra hela tiden och ska försöka göra så bra prestationer som möjligt i matcherna. Det ska vi försöka göra redan mot Malmö, en bra prestation där killarna får chans att visa upp sig lite under match.

Kommentera

kommentarer