Inför 2018 sparkade vi tränaren för att lösa IF Elfsborgs största kris sedan vi gick upp i Allsvenskan. När vi summerar 2018 vill folk sparka tränaren igen…för att lösa samma kris. Det gör ont i mig att färre och färre väljer att stå upp för IF Elfsborg samtidigt som det är tydligt vad 11 år av överprestationer kan göra.

Jag har de senaste veckorna haft oerhört svårt att veta hur jag ska orka med detta IF Elfsborg. Nu är det ju en stor del av ens identitet, vilket gör det svårt att fly. Men att gång efter annan stå där på Borås Arena, Studenteras IP, eller Vångavallen och känna samma hopplösa uppgivenhet. I två år i rad har man sett spelare skita i hemjobb eller ge upp, trots att man har lagt flera tusen kronor på den där förbannade skiten. När något väl händer kring IF Elfsborg är det en spelare som har kört rattfull.

När vi mot förmodan får läsa någon intervju så får vi bara läsa mediatränade personer prata i klyschor för att vi inte vågar göra fel. Vi vattnar ur varenda lite känsla som finns kring IF Elfsborg för att vi inte ska göra fel. Vi vattnar till och med ur känslorna så mycket att vi får pina oss igenom en hyllning till en av IF Elfsborgs främsta spelare genom tiderna. Vi dämpar hellre 58 olika bränder istället för att prata ur skägget och släcka den enorma eldsvådan som eldar upp IF Elfsborg och alla de känslor vår fina förening innebär.

För flera år sedan kunde Stefan Andreasson skälla ut Ekwall i live-tv och säga att Kalmar FF borde veta sin plats i näringskedjan. Anders Svensson kunde få tokspel i intervjuer. Mathias Florén kunde säga att Blåvitt är inget man ska tycka om. Lasse Nilsson kunde skälla ut domare som snodde poäng. Augustsson kunde dra en armbåge och sen stå upp för det. Visst, allt var inte så jävla rätt och ibland rann det över. Men vi brydde oss! Vi skapade känslor och supportrar hade något att stå upp för. Idag är det inte ens någon som orkar häckla oss för konstgräs eller fusket med publiksiffror.

Idag gnäller vi bara på varandra och skiter i att stå upp för Elfsborg. Idag annonserar vi “antalet sålda biljetter” som om det vore naturligt. Idag regisserar vi firanden av hjältar för att det ska bockas av i vår känslokalla värld. Vi låtsas till och med att vi är glada för att Thelin får pris av domare som tycker han är snäll.

Ifrån supporterhåll hörs ett mumlande gnäll om att allt är Thelins fel, som om han ensam har regiserat denna avskalning av känslor. Problemen började när vi blev rädda för att göra fel. När vi inte vågade att sticka ut. När vi blev en förening där det är viktigare att visa upp sig för småföretagare på Elfsborgsgalan än att våga göra fel.

På supporterforumet ViGule mumlas det med njutning av att IF Elfsborg återigen har förlorat. Det är skönt för vissa gubbar att IF Elfsborg har förlorat så det inte är bättre än på John Hedins tid. Går man in på Twitter har BTs sportchef återigen twittrat ut något negativt om IF Elfsborg. Hon har inte twittrat något positivt om IF Elfsborg sedan Moses lekte med Blåvitt 1997, och då var inte Twitter ens uppfunnet. Om man mot förmodan skulle gå emot detta är man en radikal idiot som liknas vid Stasi. Samtidigt får man bara höra hur gnälligt det är på både Twitter och ViGule utan att någon vågar stå upp för det.

IF Elfsborg är inte ett topplag, och vi gör allt för att inte agera som ett topplag. Vems är ansvaret? Glenn Holvik är ansvarig. Stefan Andreasson är ansvarig. Anders Svensson är ansvarig. Jimmy Thelin är ansvarig. Torbjörn Lindeberg är ansvarig. Alla som älskar IF Elfsborg är ansvariga. Vi har skapat en kultur där vi gnäller oss rakt ned mot avgrunden, samtidigt som ledande personer darrar inför det faktum att man kan göra fel. Resultatet? Vi gör bara massvis av fel och supportrar gör hellre en sak av att man skiter i att gå på IF Elfsborg än att faktiskt bry sig. Som om man vore någon hjälte för att man visar att man inte bryr sig.

Visst, vi kan sparka Jimmy Thelin på samma sätt som vi gjorde med Magnus Haglund. Så skapar vi större ekonomisk baksmälla i den här outhärdliga krisen och låtsas som om det ska lösa problemet. Då kan vi också sparka managern nästa år, för att det är enklare än att stå upp för IF Elfsborg på alla nivåer.

Men men, snart är det Elfsborgsgalan och då kan vi slå oss på bröstet för hur bra 2018 var. Sen kan vi ljuga om våra publiksiffror så det ser bra ut inför personerna som sponsrar oss. Då får vi in våra sponsorpengar, så vi kan se våra känslokalla amöbor ge upp och skita i IF Elfsborg på planen även nästa år. Då blir det också enklare att dela ut gratisbiljetter så vi få som faktiskt bryr oss får gott om utrymme på Borås Arena när vi är där och applåderar “antalet sålda biljetter”.

Vad vill vi? Ska vi vänta på Borås Arena 2.0 så sponsorerna får en trevligare loungeyta? För det lär ju lösa allt. Eller?

Kommentera

kommentarer