Silly Season är i full gång och för Elfsborgs del känns det ovisst hur vårt trupparbete kommer se ut fram till seriestart. En ny tränare med nya idéer ska sätta sin prägel. Kommer fler spelare få lämna? Kommer vi att värva in nya spelare? Vi ser andra lag göra klart med nya spelare och allsvenska spelare skickas ut i Europa på utlandsäventyr. Kring IF Elfsborg är det däremot rätt tyst och det är jag rätt bekväm med. Jag tror och hoppas att våra Silly Season-nyheter kommer handla om vilka spelare som lämnar Elfsborg än om nyrekryteringar till laget.

Vi sitter med Magnus Haglunds arv i truppen och det blir en utmaning för Jimmy Thelin att hantera det. När Haglund lämnade Lilleström skapade det en del utmaningar för Lilleström både ekonomiskt och sportsligt. Säsongen Haglund fick lämna Lilleström halverades många av lönerna och föreningen hamnade i en del jobbiga kontraktsfrågor. Säsongerna efter Haglund placerade man sig på en åttondeplacering och två tolfteplaceringar. En person agerar aldrig ensam, men det är enkelt att känna igen sig i den situationen just nu. Ser man tillbaka på vår trupp har vi långtifrån samma stomme som vi hade för bara 3-4 år sedan. Vilka spelare tillhör ens Elfsborgs stomme idag?

Vår trupp är till viss del felbalanserad, så jag kan förstå att man vill värva spelare för att rätta till det. Men underifrån kommer spelare som levererat bra i ungdomslag och vi behöver nog se mer långsiktigt för att se vilket behov vi har i Thelins bygge. Detta är vårt första år med Thelin. Dessutom bör IF Elfsborg tänka på ekonomin då vi kan stå för nya utmaningar framöver. Vi vet redan att det blir ett minusresultat efter 2017.

Vem vill jag ska lämna då? Något annat som hade varit bra för IF Elfsborg både sportsligt och ekonomiskt hade varit om vi hade kunnat bli av med Jörgen Horn. Horn är en enorm kostnad för föreningen sett till den dåliga sportsliga prestation vi får tillbaka. Jörgen Horn lär dock inte vilja få ett sämre avtal någon annanstans och sett till prestation är han nog inte särskilt attraktiv på andra ställen heller.

Att Viktor Prodell inte lämnar för Odd är lite synd. En försäljning av honom hade varit bra för IF Elfsborg. Viktor har varit en bra anfallare som gjort många mål för oss, men det är också en spelare som är lite ensidig i sin spelstil. När vi behöver minska truppstorleken har vi andra mer kompletta alternativ som ger oss mer flexibla lösningar. Marokhy Ndione liknar exempelvis Prodell i spelstil, men han är däremot mer explosiv. Får han mer speltid och förtroende kan han bli bättre än Prodell.

Även fast jag inte önskar nyförvärv, vad är realistiskt att få in? Jag kan förstå tanken på att få in Robert Gojani. Av det lilla jag har sett, verkar det vara en bollvinnande mittfältare som kan erövra boll i bra positioner. Men samtidigt låter det som en dyr affär, vilket jag är skeptisk till att vi mäktar med. Rent emotionellt ligger Ricky Yarsuvat högt på min önskelista. Jag tycker Ricky förtjänar en chans i Allsvenskan och det hade gjort ont att se honom i en annan allsvensk förening. Men som sagt, där tänker jag mer med hjärta än hjärna.

Mittbackar då? Jag tror inte vi löser vårt försvarsspel med en ny mittback. Vi har värvat mittbackar förr och försvarsspelet har inte blivit särskilt mycket bättre efter det. Så länge vi inte blir av med någon mittback har jag svårt att se varför vi skulle värva in någon. Och som sagt, vi bör snarare dumpa spelare än att ta in nya. Spelare som Ibrahim Dresevic och Gustav Henriksson förtjänar chansen att vara tredje- och fjärdealternativ som mittbackar. Ska man träna och tillhöra a-laget bör man ha chans på speltid. Så har det inte sett ut de senaste säsongerna.

Förresten, det där med att satsa på egna talanger. Det tror jag är bra. Men det är också ett bevis på att man har det tufft ekonomiskt. IF Elfsborg och ledande personer har koll på ekonomin, men vi står inför en utmaning.

Kommentera

kommentarer