Den engelska författaren Nick Hornby har på sätt och vis blivit min husgud. Ibland känns det som om han skriver om mig i sin bok Fever Pitch. Visst, det kan vara klyschigt att nämna den boken i samband med supporterskap. Men boken är så bra att jag struntar i det. I boken skriver Nick att det naturliga tillståndet för en fotbollssupporter är bitter besvikelse, oavsett hur det går för laget man hejar på.

IF Elfsborg har mått bättre och supportrar har fortfarande svårt att smälta två katastrofala säsonger. Jonas Colting kan få supportrar att springa gatlopp i kommentarsfält på sociala medier. Insläppta mål och förluster kan få folk att bli otrevliga mot föreningen och varandra. Nya värvningar och satsningar får folk att vara skeptiska och irriterade. Det är inte lätt att vara positiv som gulsvart supporter, och tyvärr så orkar färre och färre stå upp för vårt viktiga gulsvarta lag. Laget som hela Borås behöver.

Att vara kritisk och negativ till sin förening hör till supporterskapet. Jag vet verkligen vad det kan innebära. Likt Nick Hornby har jag också mina negativa perioder, så jag har full förståelse för att folk har åsikter. Nu när IF Elfsborg inte mår särskilt bra är det ännu mer naturligt att kritiken är stor. Se bara på mina texter under fjolåret.

Visst, utomstående kan raljera över att IF Elfsborg inte har några supportrar längre. Men IF Elfsborgs goda arbete och fina år har skapat en större engagerad krets kring förening. En krets IF Elfsborg inte har vant sig att hantera. Ett problem för IF Elfsborg har varit att man har låtit stora frågor växa eller stå obesvarade. Publikfrågan är en fråga, Magnus Haglund var en fråga och träningsmängden har också blivit en stor fråga. Det har skapat en uppgivenhet och negativ jargong som är och har varit skadlig för föreningen. Det har varit enkelt att vara raljerande.

Till föreningens försvar så tycker jag mig se att föreningen har tagit tag i problemen inför 2019. Man har börjat kommunicera mer och det går tydligare att se satsningar. Tydligast exemplet är den renovering man gör i spelartruppen efter två katastrofsäsonger. Det tar tid att vända denna skutan och när man börjar göra saker så är det enkelt att fortsätta få kritik. Personer som irriterar sig på bristfällig kommunikation kommer vara de första personerna att klaga när det väl kommuniceras. Så ser det ofta ut och det kommer bli tufft för IF Elfsborg att signalera positiva signaler till supportrar och andra intressenter.

Igår fick vi också se en presentation av ny matchtröja. En presentation som andades inkludering och professionalism. Oerhört imponerande med tanke på hur infekterad frågan kring tröjan har varit

IF Elfsborg har sedan november visat ödmjukhet och har tagit ansvar inför det nya året. Visst, vi kan alla ha åsikter på hur saker görs och den negativa jargongen gör att det alltid kommer finnas gnällspikar. Men som supporterkollektiv tycker jag att vi kan göra mer för att stötta IF Elfsborg inför den kommande säsongen. Den bittra besvikelsen kommer alltid att finnas där, för det är så det fungerar för oss supportrar. Däremot tycker jag att vi lämnat över stafettpinnen till medgångssupportrar alldeles för enkelt.

Det är lätt att man som supporter säger “vi” när man vinner och “ni” när man förlorar. Det är också lätt att man som supporter tar utifrånperspektivet och har åsikter på personerna på insidan som tar ansvar. Detta är en situation IF Elfsborg har skapat och som vi måste förändra. Under 2019 hoppas jag att föreningens satsningar och åtgärder bär frukt, så att vi kan komma ur detta dödläge.

Sociala medier, debattforum och lunchrum är som mest aktiva efter att IF Elfsborg har gått dåligt. Det är klart att det påverkar välmående och klimat kring föreningen. IF Elfsborg berör, vilket är positivt. Men jag kan fortfarande förundras över att det negativa kan skapa så stor debatt och så stort intresse. Ser jag till mina egna texter, så är det alltid mina negativa texter som får mest uppmärksamhet och läsningar. För mig borde Marokhy Ndiones försäsong skapa mer debatt än Jonas Coltings instagrammande. Någonting är fel och där kan vi supportrar vara med och påverka.

I med- och motgång är ord som ofta används av supportrar. Idag kan jag känna att dessa ord är viktigare än någonsin, och det är nu som man behöver leva upp till dessa ord. Läser man IF Elfsborgs facebookflöde så ser man många som inte verkar ha förstått den innebörden. Min känsla säger mig att de allra mest negativa supportrarna är de supportrar som inte går på matcher eller som har ambition att vilja stötta i motgång. Vi kritiska supportrar behövs, men vi ska inte låta medgångssupportrar sätta tonen som förstör för vår förening. Vi ska inte låta Jonas Colting vara den som samlar trupperna kring vår förening.

Kommentera

kommentarer