Under gårdagen så arrangerades Allsvenskans upptaktsträff på Arlanda. Alla Allsvenska föreningar fick chansen att visa upp sig och på många sätt är det ett fantastiskt sätt att stärka sitt varumärke. Det blev dock ännu tydligare för mig att IF Elfsborg är oerhört ointressanta. Mest för att vi agerar ointressant.

Flera supportrar till flera lag hamnar nog i min sits, man går runt och är taggad på att säsongen snart ska dra igång och man försöker läsa, höra och titta på allt man kan. Men den här tiden blir bara mer och mer bitter, för man känner sig hungrig på information. Information som inte finns att hitta.

Jag känner att jag alltid hamnar här och jag irriterar mig ofta på att IF Elfsborg gör föreningen ointressant. Därför tänkte jag lista några saker som irriterar mig. Saker som jag tror bidrar till det publiktapp vi ser på Borås Arena.

Elfsborg jobbar alltid hårt med att “sälja föreningen” – men det når sällan mig eller vanligt folk

Vi hör det varje år, “vi jobbar som hårdast november till april för då är vi ute och säljer IF Elfsborg”. Flera ledare inom IF Elfsborg brukar berätta om den här tiden som den mest intensiva perioden på året. Jag kan imponeras av våra sponsorintäkter, som är väldigt bra sett till resterande Allsvenskan. Men ska man vara ärlig, så har det inte hänt så mycket på sponsorsidan de senaste åren, för vi har stått stilla på omkring 40-45 miljoner i intäkter ifrån företagen.

Däremot har publikintäkterna rasat och när vi pratar publik, så pratar vi om folk som inte är där eller om dopade publiksiffror. Till förra året så satsades det på seriebiljetter på Elfsborgsläktaren och det var glädjande, men till detta året är allt som det brukar, man märker inte ens att IF Elfsborg säljer seriebiljetter.

Då tillhör jag dock en av de två målgrupper IF Elfsborg har identifierat, för ståplatspublik och sponsorer finns det koncept för. Resterande publik fångas sällan upp och jag kan förstå att folk inte återkommer till Borås Arena när de har svårt att hitta sin plats. Att IF Elfsborg ens har ett koncept för ståplatspublik beror på att ståplatspubliken och Guliganerna själva driver den frågan, så det där räknar jag inte ens in som ett koncept IF Elfsborg har skapat.

IF Elfsborg måste börja skapa koncept där vi kan locka sittplatspublik, familjer och alla de andra runt om i Borås med omnejd. Det måste finnas en strategi för att behålla folk på Borås Arena. Visst, vi hade kanske tappat fem miljoner i sponsorintäkter, men hade det resulterat i tre miljoner mer intäkter på publiksidan så det varit en enorm vinst för IF Elfsborg på lång sikt. Jag tror också mer publik hade lockat fler sponsorer, så mitt råd till IF Elfsborg är att börja “sälja IF Elfsborg” till alla, inte bara till företagare som har devalverat värdet på våra egna biljetter och vår egen produkt.

Ta hand om publiken som kommer – innan dess kan vi inte få dit ny publik

Idag fokuseras det alltid på stora matcher när bortalag kan komma med stora bortaföljen. Våra högsta publiksiffror är när bortalagen kommer med mycket folk, vilket också har gjort att vi fokuserar mer på lagen vi möter än oss själva. Det betyder också att marginalsupportrar fokuserar mer på vilka möter än på vår egen förening. Den publik som alltid är på Borås Arena oavsett vilka IF Elfsborg möter fokuseras det väldigt sällan på, det är nästan så att den publiken ses som ett problem.

När vi mötte GAIS så öppnades en hel långsida upp till stökande bortasupportrar som förstörde upplevelsen för de supportrar som alltid är på plats på den läktaren.

Vi spelade i fredags träningsmatch mot Landskrona hemma på Borås Arena. Man valde då speltiden 17.00 en fredag eftermiddag. Med den tiden borde alla inse att det kommer lite publik och vill man inte ha publik så får man ingen publik.

Inför säsongen tog man bort fysiska seriebiljetter och gjorde ett redan rörigt biljettsystem ännu rörigare. Det mest tråkiga här är att man tog bort det enklaste sättet att marknadsföra IF Elfsborg, för tidigare år har man sett massvis av personer lägga upp bilder på sina seriebiljetter, i år ser man inte en enda bild och marknadsföring försvinner.

Här går det att rada upp massvis av exempel. Min poäng är att IF Elfsborg måste börja behandla ambassadörerna som kommer. Man måste börja skapa mervärde så att ambassadörerna som är frälsta kan nyrekrytera fler ambassadörer.

IF Elfsborg måste börja skapa berättelser – vi måste ta taktpinnen

För några år sedan så sa Mikael Stahre på upptaktsträffen att IF Elfsborg “skulle jogga hem Allsvenskan”. Detta året så fanns det inte en text om IF Elfsborg i riksmedia efter gårdagens upptaktsträff. Vad har hänt? Varför är vi så ointressanta?

När Stefan Andreasson kallade till presskonferens för några år sedan så kändes det som att hela Sverige var närvarande. Försäsonger handlade ofta om våra värvningar, och i media kunde man läsa uttalanden ifrån Anders Svensson och andra som skapade intresse för IF Elfsborg. Visst, allt som hände var kanske inte perfekt och många uttalanden var kanske mindre bra, men vi var i fokus.

När man denna vintern har hört Thelin och spelartruppen prata om gruppdynamik och kultur 758 gånger utan att riktigt fatta vad man menar så börjar jag tröttna, och det märks att media gör det också. Inget ont om Thelin, för ingen annan tar plats. Thelin måste säga de ord han säger, för ingen annan runt föreningen skapar intresse eller säger något nytt. Spelarna säger exakt samma som Thelin fast två minuter efter.

IF Elfsborg måste börja ta ett ansvar och skapa berättelser och värna om det varumärke vi har. Jag hade älskat att någon sa att Janne Andersson är en värdelös förbundskapten, att Tobbe Hysén är en tjockis eller att Markus Rosenberg är svensk fotbolls mest överskattade spelare. Jag hade kanske inte hållit med, men jag hade kunnat få läsa mer om IF Elfsborg och vår förening hade åtminstone skapat något intresse.

Det förvånar mig att IF Elfsborg inte skapar mer storys av den trupp och de personer vi har. Idag läggs allt krut på sociala medier och det kan väl vara jätteskoj för vissa personer, för vi är bra på sociala medier. Men jag tycker att vi borde fokusera på riktiga medier så vi når ut till personer utanför den bubbla vi alltid når ut till.

Efter Anders Svensson och Lasse Nilsson har lämnat, vem är IF Elfsborgs största profil? Vem skapar intresse?

Vill man ha publik och intresse så behöver man kämpa för att nå dit. Ger man upp på förhand eller inte vet hur man gör, då är det svårt att lyckas.

Kommentera

kommentarer