Igår arrangerade Borås Tidning en debatt där det diskuterades publiksiffror. Undertecknad var närvarande och debatterade ihop med representanter ifrån de andra lagen. Det är bra att frågan blir belyst, även om jag inte kände att debatten gav särskilt mycket i Elfsborgsfrågan. Mest pga att det är svårt att ha en debatt med flera sporter där situationerna ser olika ut.

4358 personer köpte biljett till IF Elfsborgs match mot Sundsvall i helgen. Många har slagit på stora trumman runt om i media att det var en usel siffra för IF Elfsborg. Självklart är det inte bra, men jag tyckte att just denna match var ett lyft mot tidigare år. Att vi annonserar antal sålda biljetter ingen hemlighet, och det har skapat en situation där just den där siffran blir ganska obetydlig. Vi har tidigare sett siffror som verkligen inte har överensstämt med verkligheten. Mest pga utdelade gratisbiljetter till sponsorer.

I söndags kände jag själv att siffran stämde bättre överens med det antal som var på plats på Borås Arena. En arena som just nu är lite för stor för våra matcher. Det märktes att folk som hade biljett tog sig dit och jag tycker att IF Elfsborg har blivit bättre på att kommunicera och arbeta i frågan. Täckare på läktaren gör att upplevelsen känns mer intim och det känns mer fullsatt när fler personer sitter på nedre etage. Stämningsmässigt märktes det också att sittplats var med i söndags. I slutet var det i mångt och mycket sittplats som klappade igång både klack och stämning inne på arenan.

När man pratar problemen kring publiksiffror klagar nån på en trasig lampa på toaletten. Någon annan pratar om bengaler, fast det knappt har funnits på Borås Arena de senaste åren. Någon annan klagar på dyra biljetter trots att IF Elfsborg har delat ut hur mycket gratisbiljetter som helst de senaste åren. Det är en frustrerande debatt där det mest känns som att lata åskådare vill slå ifrån sitt eget ansvar för att slippa gå på Elfsborg i dåliga tider.

Under debatten märktes det tydligt att IF Elfsborg är laget som verkligen engagerar i Borås. Någon åskådare klankade ned på att Elfsborgs matcher är tråkiga i jämförelse med basketen och BHC. Detta trots att vi har överlägset mest publik i staden samtidigt som han också orkade lägga massvis av tid att klanka ned på laget. Engagemang finns det massvis av helt enkelt.

Kringarrangemang kommer alltid på tal. Folk vill ha hoppborgar, Rydell & Quick och drillflickor. Jag förstår det där och förstår att det kan ge ett värde. Men jag har svårt för debatten då jag anser att kärnverksamheten måste vara det som lockar. Biosalonger lockar inte publik genom att ha någon som jonglerar framför bioskärmen.

IF Elfsborg behöver jobba långsiktigt för att hitta målgrupper och bygga upp en bas och strategi som ger trygghet och tydlighet i arbetet. Man behöver jobba mot målgrupper. Som förening behöver vi visioner där alla intressenter vet vad som är dåligt och bra. Idag vet vi inte vad som är en dålig publiksiffra. Mycket beroende på att vi inte vet hur många som är på plats.

Jag tycker  att vi har varit dåliga på att fånga upp unga vuxna som är fotbollsintresserade. Personer som lyssnar på Tutto Balutto och även kan se Premier League eller andra lag. Där når vi inte ut alls. Supportrar födda 1980 till 1985 saknar vi mer eller mindre helt pga division 1-år. Men supportrar födda på 90-talet ska vi inte kunna tappa, vilket jag känner att vi har gjort.

Vi har familjesektioner och har flera konceptmatcher som har riktat sig tydligt till familjer. Men ändå är det ofta denna målgrupp som klagar. IF Elfsborg har haft svårt att nå ut, men jag hoppas och tror att senaste årens storm gör att man hittar rätt. För IF Elfsborg gäller det i många fall att vara ödmjuk inför situationen och vara tydliga mot målgrupperna man vill jobba med.

Jag tror inte på quick fix. Sen så ska självklart toaletter, lampor och biljettkoncept fungera. Men om det finns en quick fix att göra, så är det att börja lägga matcherna så att folk kommer dit. Vi har ökat antalet vardagsmatcher på senare år vilket har gjort att folk inte kommer. En familj ifrån Skaraborg har svårt att åka om matchen slutar klockan 21.00 en måndag och våra motståndare har aldrig 4.000 personer i bortafölje om det är en vardagsmatch. IF Elfsborg behöver fler helgmatcher!

Kommentera

kommentarer