Imorgon drar Svenska Cupen igång och Jimmy Thelin har lett IF Elfsborg igenom sin andra försäsong. Han känner sig redo för ny säsong när nummer8.se får en pratstund med honom.
– Det känns jättebra med cupen. Vi behöver en tävlingsmatch och truppen är redo. Sedan är det som så ofta i cupen, det gäller att inte tappa fokus och underskatta motståndet, säger Jimmy Thelin.

Årets första tävlingsmatch är mot Hässleholm på bortaplan i Svenska Cupen. En match som kommer i ett tufft läge efter en tuff fjolårssäsong. Supportrar har svårt att släppa fjolåret och det är fortsatt en negativ ton. IF Elfsborg har dock gjort stora förändringar i A-truppen. Både ledare och spelare har lämnat och tillkommit.
– Ifjol kom vi tolva och redan under hösten 2017 påbörjades en nedåtgående spiral som inte har varit bra för föreningen. Vi har känt att vi behövt bryta upp lite och göra om vissa delar ifrån start.
Jimmy Thelin kom till en förening som hade haft Magnus Haglund som manager under två säsonger. Mycket av strukturerna var redan på plats när Jimmy påbörjade sitt arbete. I år har han själv kunnat påverka mer delar själv inför den nya säsongen. Framförallt har han kunnat planera hela försäsongen själv.
– Första året i ny klubb kommer man till färdiga strukturer och en organisation som redan finns. Den behövde jag lära känna. Nu vill jag fortsätta skapa en positiv miljö med driv i – där jag själv också har kunnat vara med och bidra redan ifrån början. Det som är viktigast som manager är att alltid försöka förhålla sig till det som man har, för att sen dra lärdomar av det man kan påverka. Det kommer alltid finnas olika förutsättningar och där ska man få ut max av det man har.
– 2018 var oerhört tufft för truppen. Vi kände därför att vi behövde komma iväg på ett tidigt läger, där vi kunde sätta struktur och påbörja förändringar som kommer göra att 2019 blir bättre. Därför åkte vi till USA på ett tidigt träningsläger.
Försäsongen har präglats av en debatt startad av triatleten Jonas Colting som menat att IF Elfsborg tränar för lite. Det är en debatt som inte påverkar Jimmy särskilt mycket.
– Nej alltså, jag känner ingenting kring det där. Folk kommer alltid ha åsikter och folk kommer framförallt alltid ha olika perspektiv. Jag gillar åsikter för jag vill att fotbollen fortfarande ska vara stor som sport.

– Det är lätt att man tappar ambitioner när man blir nedslagen och allt känns tufft. Vi måste kämpa och palla emot, vilket jag tycker vi gör. Det gäller att bibehålla riktning och tro på det man gör. Sedan har vi också konkurrenter inom fotbollen som inte står stilla. Det finns alltid så många olika aspekter i detta arbete.
Under vintern har Stian Rode Gregersen, Pawel Cibcki och Jonathan Levi kommit in på lån och Deniz Hümmet har köpts in ifrån nedflyttade Trelleborg. Just låneavtalen är något som har börjat bli en snackis i supporterled.
– Klubbledningen med styrelsen och Stefan har gjort ett jättejobb för att hjälpa oss med detta truppbygget. Det är inte lätt nu när vi är i den situationen vi är i, men jag är stolt hur föreningen har hanterat detta.
Alla spelarna som har tillkommit är i ungefär samma ålder. Något som det finns en tanke bakom enligt Jimmy Thelin.
– Vi får se vad som händer i framtiden, men detta transferfönster var det också viktigt att fylla på med spelare i rätt ålder. Vi hade många unga spelare som kom direkt ifrån ungdomslag ifjol. Vi har sedan tidigare en del rutinerade spelare. Så det fanns ett glapp däremellan.
– Deniz Hümmet, Jonathan Levi, Pawel Cibicki och Stian Rode Gregersen har alla spelat elitfotboll i andra länder än Allsvenskan. Spelarna har också åldern vi eftersöker. Vi tror att det är spelare som kan ge oss nya perspektiv som hjälper resten av truppen att utvecklas.

Kommentera

kommentarer