Det är dags att få igång snacket om Elfsborg, på sociala medier, på bussen eller i affären, det är nytt år och nya tag. Vi har nya värvningar och Guliganerna har släppt årets första resa. Sen finns ju dessutom både seriebiljett och supporterkort att köpa. Det är vi supportrar som får kulturen att leva. Man kan supporta Elfsborg på många sätt och alla supportrar gör det på sitt egna vis.

Jag har intervjuat tre olika supportrar, Olle Svalander, Adam Englund och Fanny Lindroth. Det är tre supportrar vars alla röster vi supportrar på ett eller annat sätt tidigare har hört. Åsikter skapar åsikter och det finns mycket att tycka och tänka om runt Elfsborg, vilket är bra. Det är då förändringar och utveckling kan ske. Om inte annat är det roligt att få lära känna olika gulingar!

Olle Svalander
"Jag har hållit på Elfsborg sen vi målade flaggor hemma i 
Frufällan på 1980-talet. Ett bortdömt offsidemål av Thomas 
Ahlström är mitt första minne från Ryavallen. 
Kan fortfarande känna besvikelsen."

Adam Englund
"Jag har följt och hejat på Elfsborg så länge jag kan minnas. 
Första matchen jag såg var på Ryavallen på pappas axlar. 
Det har alltid varit laget i mitt hjärta."

Fanny Lindroth
"Jag har i princip växt upp med att heja på gulsvart då min 
kära morfar, som tyvärr gick bort i höstas, varit en stor del 
i Elfsborgs historia då han till exempel var med och tog SM-guld 
1961 samt var tränare. 
Under högstadiet hittade jag Elfsborgsläktaren och där har jag 
stått ända sen dess, oavsett väder, tillsammans med andra 
fantastiska människor som jag lärt känna under åren."

2018 var ett tufft år, vad tar du med dig från förra säsongen?

Olle: Att Ishizaki m.fl. klev fram och såg till att laget hängde kvar när ingenting fungerade.
Det var vackert att se. Holméns glidtackling på Lewicki i avslutningsmatchen var också fin.
Kaibs spel de första matcherna när han kom in efter Lundqvist var riktigt roligt. Allt det negativa finns det inte plats för. Men jag måste ju nämna det usla spelet. Jag kan ha sett Elfsborg sämre, men aldrig över en hel säsong och inte med det spelarmaterialet.

Olle tycker att Ishi klev fram under 2018

Adam: Man kan inte undgå att man såklart tar med sig mycket frustration och besvikelse från förra säsongen. De senaste åren har vi Elfsborgare blivit bortskämda med fantastiska prestationer och resultat…så det var jobbigt att se Elfsborg kämpa ända nere i botten. Men det fanns även positiva saker jag tar med mig. Förra säsongen visade Elfsborgsfansen (speciellt på Elfsborgsläktaren) hur mycket hjärta det finns där. Att stå och skrika sig hesa match efter match och hålla flaggan högt trots sviktande resultat…det var så vackert att se från sittplats där jag alltid ser matcherna.
Jag tycker också det var kul att se två talanger blomma ut, Rami Kaib och Ibro Dresevic. Det visar att det fortfarande finns kraft från den yngre leden. Sen tar jag även med mig Joakim Nilssons insats, han var våran bästa spelare förra säsongen. Jag tycker han visade hjärta och slet röven av sig varje match…även om det inte alltid ledde seger eller poäng. Men det är sånt jag som supporter älskar att se. Att man visar hjärta och gör allt för klubben man spelar i.

Fanny: Jag är så himla imponerad och stolt över hur ståplatsläktaren aldrig gav upp. Vi slutade inte ens när spelarna själva gav upp på planen utan då snarare kämpade vi på ännu mer. Det är så jäkla starkt och det är det jag tar med mig från förra året.

Vilka förväntningar har du på Elfsborg 2019?

Olle: Jag förväntar mig att spelarna ska ge precis allt i varenda match för att vinna nästa närkamp och göra nästa mål. Det är det enda jag har rätt att förvänta mig, känner jag. Men jag hoppas att får till ett spel som fungerar och att de klarar sig kvar i Allsvenskan.

Förstår spelarna Thelin bättre under 2019?

Adam: Jag har faktiskt höga förväntningar på laget i år. Det känns som att spelarna verkligen borde förstå Thelins spelsätt nu och med de senaste nyförvärven så kan detta bli riktigt bra. Vi har ju på pappret en bra trupp…det gäller bara att varje spelare förstår spelsättet, tar sitt ansvar och visar lite mer jävla anamma i år. Dock blir det för svårt med topp 3…Det andra lagen är för långt framme tyvärr. Men vi ska upp mot toppen igen och jag tror verkligen att det är i år som vi börjar den klättringen igen.

Fanny: Jag förväntar mig kämpaglöd, mer glädje och massvis med mål!

Hur tycker du att Elfsborg skulle kunna utvecklas som förening?

Olle: Elfsborg borde starta en damsektion. Det är sjukt att diskriminera tjejer. Utseendet på ditt kön ska inte avgöra dina chanser att utvecklas i Elfsborg. De tjejer som nu spelar i F8 måste ha samma möjlighet att se upp till äldre gulsvarta spelare och till ett gulsvart A-lag som killarna. Och de måste ges samma förutsättningar. Allt annat är faktiskt ofattbart.

Ska Elfsborg starta en damsektion?

Adam: Det är inte helt lätt att svara på utifrån…jag vet ju inte allt som händer inom föreningen. Men jag tror det är jätteviktigt att ha personer i föreningen som är hungriga, som inte är JA-sägare utan vågar säga emot och som tänker på nya sätt. Det är viktigt att bryta mönster och prova nya vägar…annars är det lätt att andra föreningar springer om en. Det finns väldigt många kompetenta människor i Elfsborgs förening men jag skulle vilja se ännu mer Anders Svensson och Lasse Nilsson-typer i föreningen. Personer som vågar sticka ut och bryta mönster.

Fanny: De gör redan ett jättefint arbete med “Vi Tillsammans” men hade vart kul att se en utveckling där som bidrar ännu mer. Sen tycker jag även att sedan tex Eric Kampe blivit anställd så har det blivit en boost i sociala medier med sjukt professionella uppdateringar där vi kan ta del av vad som sker på och utanför planen, det tycker jag har saknats och ser verkligen fram emot vad som kommer ske i år med honom bakom ratten!

Om vi stängde in alla spelare i ett hus och körde BigBrother Elfsborg, vem tror du skulle vinna och varför?

Olle: Är det programmet där de ligger med varandra i mörkerkamera? Guppande-täck-TV? Jag har ingen aning. Men vore det Robinson tror jag på Ishi. Han är rutinerad, smart och en ledare. Skulle det va Hunger Games hade jag lagt mina pengar på Frick. Jag behöver knappast motivera varför, haha.

Adam: Jag tror Fredrik Holst skulle vinna. För han ser ut som Marcus Rohdén, är dansk och ger alltid 100%. Vet inte om de sakerna är bra i Big Brother, men något inom mig säger det.

Vinner Holst Big Brother?

Fanny: Först och främst måste jag medge att jag inte sett en enda sekund av BigBrother men efter en snabb googling om vad det går ut på känner jag spontant att Holst eller Kaib hade vunnit publikens hjärta och vunnit! Det må hända att jag har fått detta helt om bakfoten så om detta var en förolämpning vill jag bara säga FÖRLÅT till Holst och Rami!

Kommentera

kommentarer