Stefan Andreasson är en av klubbledarna i Sverige som har mest erfarenhet ifrån transfermarknaden. Senaste dagarna har hans tidigare affärer blivit aktuella då ordet “vidareförsäljning” används hela tiden. Elfsborg kan helt enkelt få pengar för att Zeneli och Jebali byter klubb. Detta då vi har haft det i avtalet när vi sålde spelarna.

– Det är skoj att våra spelare går bra utomlands och att det gynnar oss i Elfsborg.

Det är en komplex värld att förstå när Stefan förklarar. Han berättar att FIFA har ett system som heter TMS som används vid internationella affärer. Han ger också en bild av hur man arbetar vid en försäljning.

– Först förhandlar man om att få en så hög transfersumma som möjligt. Sedan förhandlar man in bonusklausuler. Självklart vill man ha så bra bonusklausuler som möjligt.

När man försöker få Stefan att ge konkreta och tydliga exempel på hur affärer ser ut är det inte enkelt att få svar. Den komplexa världen gör det inte enkelt, men en generalisering kan han ge sig på.

– Om jag ska göra en grov generalisering skulle jag tippa att de flesta har en vidareförsäljning på 10% på nettosumman. Så ser ofta avtal ut, men det är som sagt också en generalisering.

Vid sidan av vidareförsäljning finns även träning- och utbildningsbidrag. I fallet Arber Zeneli så är det en spelare som spelat ungdomsfotboll hos oss. Då skulle träning- och utbildningsbidrag bli aktuellt. Men inte denna gång.

– I fallet med Arber får vi inte träning- och utbildningsbidrag. I detta fall finns en transfersumma. Då är det den som gäller.

En sak är säker, Stefan Andreasson kan detta med övergångar och jag har sällan känt mig så novis inom fotboll som vid detta samtal.

Kommentera

kommentarer