Jonas Hansson är Fotbollskanalens skribent som är bosatt i södra Sverige. Han har därför följt Elfsborg noga under våren och han har ofta synat Elfsborgs spel. Därför tog jag kontakt med Jonas för att se hur han ser på Elfsborg anno 2018.

Vad ser du i årets upplaga av Elfsborg? 

– En trupp för sjätteplacering som har anställt en högt respekterad tränare som ber om ett utvecklingsår. Många tackar Jimmy Thelin för hur mycket mer de har fått ut av sitt fotbollsspelande efter en tid under hans ledning. Allsvenska tränare, vars klubbar går bättre än Elfsborg, har tagit inspiration från Thelin. Han själv pratar inte upp sig, men det finns ett stort fotbollskunnande som många i fotbollssverige uppskattar och försöker ta del av. Jag såg honom i J Södra som en svensk fotbolls Eddie Howe: tog över ett lag i kris, slog upp dem flera nivåer med nästan samma spelare hela tiden, men förbättringen stannade upp i högstaserien på grund av att värvningarna krävde för mycket tid att lära sig spelsättet.

– Elfsborg i sig har en spelartrupp som ska klara av många olika typer av fotbollsmatcher, och det finns en bredd som nog Elfsborgssupportrarna ska vara lyckliga över att ha. Det är få klubbar i under-toppen-skiktet som kan välja så fritt på bra spelare. Många klubbar kämpar dessutom med att ha en eller två poängspelare, men Elfsborg har nästan oproportionerligt många sådana.

– Personligen gillar jag att följa och fundera på många av spelarna. Som plus-minus-spelet med Simon Lundevall. Hur många poäng måste han göra för att hans defensiva brister ska målas över? Vem blir egentligen den som får chansen, David Olsson eller Tim Rönning? Kan Joakim Nilsson bli väldigt bra nu när det finns en bättre struktur runt honom? Alex Dyer, allsvenskans mest ogreppbara spelare som jag nog måste ta ett antal avancerade tränarkurser för att förstå mig på. Gojani, bäst för att han är bäst eller bäst för att han kan “Thelinboll” bäst?

Vårt försvarsspel börjar sitta, men vi har inget anfallsspel kvar. Bör vi vara rädda? 

– Elfsborg vill göra ungefär samma sak som Örebro och Häcken har gjort det senaste året: ha ett stort förtroende för den nuvarande truppen, men de vill få bort defensiv fragilitet genom att välja mer detaljstyrda tränare. För de två lagen tog det ungefär ett halvår innan saker klickade åt bägge hållen, och det är ungefär i den tidsskarven som jag tycker att oro kan bli rädsla. Om det efter en halvt spelad serie fortfarande ser fel ut, då har något gjorts direkt dåligt.

– Men. Vi får inte glömma bort hur fruktansvärda Elfsborg var på att försvara förra året. Inte bara i antalet insläppta mål, utan även många av de underliggande siffrorna backade upp problematiken. Det skrapas inte bort på några tränings- och cupmatcher, och det enklaste sättet är att börja balansera laget mer defensivt och därifrån ta ett steg i taget.

– Men. Vi kan prata långsiktiga processer och alla går med på att man ska jobba efter det, men det är trots allt en resultatsport och många människor betalar mycket pengar för att se sitt lag försöka vinna matcher här och nu.

Våra talanger känns lite bortprioriterade. Håller du med? 

– Ja. Elfsborg är en av klubbarna i allsvenskan där det inte är helt i harmoni när det kommer till föreningens talangambitioner och hur det faktiskt ser ut på planen. Det får inte tillåtas att bli en konstant “det är på gång”-situation. Elfsborg har för bra talanger för det, och även om jag själv svänger i nyanserna ibland så tycker jag att man onödigt förstorar storleken på steget mellan U19- och A-lag.

– Att spela talanger ger en kick för hela föreningen, och att linda in dem för mycket i bomull innan de slängs ut i spel kan i vissa fall göra dem mer försiktiga när de väl får chansen.

Våra äldre spelare får ofta spela. Vad anser du om exempelvis Ishi och Holmén? 

– När jag pratade med Thelin förra våren så gav han ett intryck av en genuin tro på att spelarutveckling inte ska begränsas till spelare som är under 25 år. Han lyfte fram 29-åringar i botten av superettan och gjorde dem till allsvenskt kapabla spelare. Spelare som är strax under 30 tror jag inte är några problem att använda sig av. Thelin kan ruska ut klart mer ur sådana spelare, om han får tid.

– De ännu äldre spelarna som Holmén och Ishizaki kanske inte har fysik för att klara av alla roller, men de ska ha tillräckligt mycket baskunskap om fotboll för att snabbare greppa vad Thelin vill få ut, plus att de har en bra magkänsla när det kommer till risktagande på planen som jag tror att Thelin gillar.

– Sedan förstår jag att det blir en kraftig symbolik: Holmén och Isizaki startar, Karlsson och Simon Olsson gör det inte. I uppstarten av Thelins Elfsborgstid tror jag dock att det funkar.

Tror du vi får se nya spelare i sommar? Vad behöver vi? 

– På uppstuds känns det som att Elfsborg ska ställa frågor kring tre positioner:

De fyra mittbackarna. Det är inget som måstemåstemåste in, men det är ett diskussionsämne för att se om alla parter är nöjda när det kommer till roller, långsiktighet, kvalitet, och löner.

Ytterbackarna. Räcker det till antals- och kvalitetsmässigt? Thelin har ju annorlunda roller på sina ytterbackar och jag tyckte Stefan Karlssons intåg i J Södra gav dem en ny nivå, så det är värt att kolla upp- och nedsidor med att ta in en kvalitetsytterback.

Anfallet. Här verkar det mer handla om Thelins rollkrav än spelarnas kvalitéer. De anfallstyperna som har passat bäst i Thelinboll är tekniska och rörliga typer (Pawel Cibicki, Dzenis Kozica), men jag är förvånad att Prodell inte används mer. Saker bli enklare med honom.

– Det kan också vara så att Elfsborg minskar truppstorleken för att “tvinga fram” mer speltid åt talangerna. Det har gjorts i Malmö FF, även om det inte setts många positiva resultat i det strategivalet.

Tror du vi tar oss ur bottenträsket?

– Elfsborg är en alldeles för stabil förening med en för bra trupp för att vara i nedflyttningshot efter 20-25 omgångar. Skulle saker inte fungera så finns det spelartyper i truppen som ska göra det enkelt att gå över på en mer direkt resultatgivande fotboll.

– Sedan har ju Elfsborg än så länge inte presterat resultatmässigt markant sämre än förra året. 2017 blev det också hemmaförluster mot MFF och Sirius. Det blev förlust hemma mot AIK. Oavgjort hemma mot Djurgården. Poängtapp i Sundsvall. Den enda klara försämringen är förlusten mot Kalmar FF, men det säger nog ännu mer om KFF:s utveckling än om Elfsborg. Sedan är det vanligt att nya tränare först i allsvenskans start upptäcker vad som funkar och inte funkar. Thelin har börjat greppa det nu. Jag tycker spelar- och spelvalen sitter mer rätt nu än de gjorde i första omgångarna.

Kommentera

kommentarer