Innan matchen mot Skövde AIK så träffade Jimmy Thelin supportrarna i Guliganernas medlemslokal Gula Villan. Jimmy lät kvällen ledas av supportrarnas frågor och kvällen hade kunnat pågå hela natten.

Inledningsvis pratade Jimmy Thelin om nystarten och den första tiden i föreningen.

– Jag har känt spelarna under fem veckor vilket är en kort tid. Samtidigt har jag jobbat med att lära känna både ledare och kansli. Det är intressant att se hur alla hanterar olika situationer, det är det som jag har jobbat mest med att ta till mig nu i början.

– Vi kan inte garantera segrar, men vi vill inte att ni ska tvivla på det vi gör. Vi har pratat mycket om supportrarnas betydelse och hur vi ska få med oss er. Det är viktigt att ha med sig supportrar, för det kan göra oss till ett bättre lag.

På frågan gällande fotbollsfilosofi blev Jimmy Thelin en aning filosofisk, vilket han också erkände själv. Det blev också svar som ibland var lite svävande.

– Mycket handlar om vilka beslut man tar. Man tar massvis av beslut varje dag, där har vi exempelvis sett att Elfsborg ifjol var dåliga att hamna på rätt sida vid bolltapp. Det är beslut man har tagit på planen som har gjort att det blev som det blev.

– Vi har jobbat mycket med strukturer. Det är ofta lätt att döma ut spelare efter att man har förlorat en mot en-situationer, men mycket handlar om att ha rätt balans och struktur i laget. Man kan hjälpa varandra för att undvika svagheter.

– För mig handlar mycket om att ha ett visst antal spelare i sidled och ett visst antal i djupled. Det handlar om att skapa en balans i laget där man ligger rätt i förhållande till varandra. Varje match är unik, men jag tyckte det var intressant att testa vårt spel mot ÖIS som spelar 3-5-2 som ofta blir ett 5-4-1 i försvarsspel. Det spelsystemet har blivit rätt vanligt i Sverige och det är svårt att hitta ytor i anfallsspelet mot det.

Frågor om hur Jimmy bygger ett lag dök upp och mycket fokus verkar ligga på psykologiska aspekter.

– Just nu är det många faktorer som påverkar hur man bygger ett lag. Det är flera transferfönster och man lever med det där hela tiden. För mig handlar mycket om att skapa en delaktighet i gruppen. Något jag vill göra med nuvarande trupp är att få folk att dela saker med varandra. Jag vill att man ska respektera både ledare och spelare och ha fokus på det man ska göra. Vi äter exempelvis frukost ihop och har lagt undan telefoner innan träning. Det handlar till viss del om närvaro och att skapa relationer.

– Alla spelare och ledare har olika bakgrund. Vissa har spelat i tio olika klubbar och har massvis av olika bakgrunder och insikter. Sedan har vi ungdomsspelare som inte har gjort samma resa. I den här mixen behöver vi hitta vårt sätt att bygga en grupp och sätta upp samma mål och förväntningar.

Träningsdebatten har varit en het diskussion på ViGules forum under vintern och det kom en del frågor på det. Jimmy ville inte svara på exakt hur många timmar Elfsborg tränar, men han svarade intressant på de frågor som ställdes.

– Det är alltid en fråga om hur mycket kvalitet och kvantitet man behöver på träningarna. Vi försöker planera en vecka i taget. Det jag har med mig är att spelare klarar inte ta hur mycket beslut som helst på en dag. Mycket handlar om vad man orkar med, och det beror exempelvis på spelschemat. Om man inte är helt redo varken fysiskt och mentalt kan det gå ut över intensitet och tempo, vilket kan ge sämre träningar.

– Jag känner Branimir Hrgota som är utlandsproffs i Frankfurt. Jag har haft mycket kontakt med honom och jag skulle säga att vi tränar ungefär lika mycket som de gör. Men det där är jättesvårt att säga.

Huruvida Thelin kommer vara en aktiv matchcoach eller ej kom det upp frågor på. Thelin berättar att han tycker förberedelse är viktigt.

– För mig är det viktigt att förbereda mina spelare för uppgiften de har framför sig. Byten har man att tillgå och det finns flera sätt att ändra matchbild. Men det är svårt att förändra matcher med aktiv coachning. Exempelvis hade jag en spelare i J-Södras ungdomslag som hette Emil. Vid en hörna såg jag att han tappade markering och jag ropade på honom. Det resulterade bara i att Emil tittade på mig istället för att ta upp markering. Vi släppte in ett mål och efter det har jag varit mer tyst på bänken i specifika situationer.

Kommentera

kommentarer