Det blev återigen en 1-0-förlust när Elfsborg mötte Östersund på bortaplan. Supportrarnas besvikelse sjuder lite i bakgrunden och vi har ett tufft spelschema framför oss. Elfsborg har svårt att göra mål och hamnar alldeles för långt ned med laget.

“Vi hamnar fortfarande för mycket en mot en när vi pressar, vi måste jobba vidare med vårt mod. Men jag tycker att vi växer in i matchen och gör en mycket bättre andra halvlek” – Jimmy Thelin till BT
Jimmy Thelin är inne mycket på mod och hur vi ligger i pressen, något som har fungerat sämre mot Östersund och Peking som får klassas vara lite bättre lag än exempelvis Örebro och Trelleborg.

Jag tycker fortfarande försvarsspelet sitter bättre än på flera år, men det gör att vi hamnar för långt bak med vårt lag. Vi behöver hitta ett sätt där vi inte faller så långt tillbaka och jaga boll utan att kunna etablera eget spel framåt.

Spelare som Jebali, Lundevall och Olsson har svårt att kunna klara av presspelet samtidigt som man också ska stå för offensiva insatser. Vid något tillfälle såg det ut som om Olsson skulle spy av trötthet vid ett anfall.

För att upprätthålla presspelet och anfallsspelet behövs mer ork och mod. Jebali, Lundevall och Olsson har kanske inte fysik eller spelstil för att vara på plan samtidigt? Två spelare som har passat perfekt i detta spel är DG och Kaib. Nu kanske DG borde flyttas upp samtidigt som Manns kommer in på högerbacken?

Det där med fysiken förresten, på försäsongen pratade vi mycket om bristen på fysträning och nu har Dan Fransson lämnat a-truppen. Det där kanske har påverkat mer än vad man trodde? När man pratar med folk i J-Södra vittnar många om att det tog ett år innan spelarna hade vant sig vid Thelins spel. Det brukar också ta tre transferfönster innan en tränare har kunnat sätta sin egen trupp.

“Framförallt Jebali behöver bli bättre på att göra sina medspelare bättre. Som det ser ut nu så försöker han lösa allt på egen hand.” – Anders Bogsjö på Twitter
Jag har varit inne på det här med Jebali tidigare, och tro mig, det är den spelare som frustrerar mig mest.

Men i dagens IF Elfsborg krävs det en rörlig och teknisk anfallare som både behöver slita defensivt och kunna underhålla en backlinje själv. Det är den mest otacksamma rollen som finns när vi spelar med ett lågt stående lag som vi har gjort.

I dagens trupp finns det ingen bättre spelare till den rollen och jag tror och hoppas att Jebali är den som fortsatt får chanser framöver. Prodell är perfekt när vi jagar mål i desperata lägen, men om vi ska spela efter den spelidé som försöker präntas in passar han inte in.

Både Lundevall och Jebali är inga spelartyper som passar för detta lag. Det är synd, för det är våra bästa poängspelare och de behöver anpassa sig mer för att passa in i laget. Jag börjar tveka på om det finns plats för båda på planen samtidigt.

Vår trupp är obalanserad och när spelare som Jönsson och Prodell har utgående kontrakt, så sitter truppbyggare Thelin lite i en rävsax för tillfället.

“Kommer bli mörka rubriker ett tag. Dock känns TFF, Dalkurd, Sirius och BP klart mycket sämre än oss så särskilt orolig är jag inte.” – Olle Larsson på Twitter
Spelare jobbar hårt för att passa in i en spelidé som kräver mycket av varje spelare och självförtroendet finns inte där. Sedan har vi det här med vårt spelschema. Bara i augusti möter vi fyra lag som har en enormt hög högstanivå.

I oktober är vårt spelcshema betydligt mycket enklare, men ett problem kan då vara att självförtroendet kan vara svagt efter en tuff period. Plats 8-9 är som vigt för oss i serien och jag tror verkligen att vi klarar det. Men det behövs att det inte stormar för mycket och att förväntningar är därefter.

Jag hatar mig själv oerhört mycket när jag vill dra ned förväntningar, man ska inte vara nöjd med något som är dåligt. Men efter denna våren ser jag saker som imponerar på mig. Vi förlorar exempelvis bara med 1-0 mot Östersund och Peking trots vi möter två bra lag och vi har sämre dagar. Det finns en annan stabilitet som kan ge en bättre grund att blomstra i.

Matcher i augusti och september:
ÖFK hemma 6/8
AIK borta 12/8
Peking hemma 19/8
DIF borta 26/8
KFF hemma 2/9
Blåvitt hemma 16/9
ÖSK hemma 22/9
Bajen borta 26/9

Matcher i oktober och november:
Häcken hemma 1/10
Sirius borta 6/10
Sundsvall hemma 21/10
Trelleborg borta 26/10
Dalkurd hemma 30/10
BP hemma preliminärt 4/11
MFF borta 11/11

“Jag har en vän som är läkare. Något han snabbt blev varse var att så fort han hänger på sig läkarrocken tenderar andra människor att köpa precis allt han säger….En advokatbyrå får sällan jobbansökningar från personer utan juristexamen…Ett tydligt undantag här är fotbollstränaren. Eftersom »alla« kan fotboll vet vi efter 90 minuter hur en Champions League-tränare borde ha gjort och vilka spelare som måste tas ut till nästa match.” – Andreas Brännström i senaste Offside
Jag förstår verkligen att folk är arga och frusterade, även om jag själv just nu väljer att ha en annan ton kring det Elfsborg vi ser i år. Jag trodde inte att nybygget av IF Elfsborg skulle ta så lång tid och jag tvekar verkligen på om klubbledning och ledarstab hade trott detsamma.

Sedan 2015 har vi blivit av med spelare som Arber Zeneli, Sebastian Holmén, Viktor Claesson, Marcus Rohdén, Anders Svensson, Henning Hauger, Simon Hedlund och Lasse Nilsson. Vi har inte ersatt med någon bättre spelare på dessa positioner.. Det är ett faktum, som dels är otur och som dels är oskicklighet.

Jimmy Thelin har ärvt en trupp där spelare som Jörgen Horn, Emir Bajrami, Viktor Prodell och Jon Jönsson tar upp trupplats med kontrakt som antagligen är dyra med allsvenska mått mätt. Det har varit en enorm utmaning för Thelin att bygga något med det här materialet samtidigt som vi är en förening som tar ansvar för vår ekonomi.

Är det något vi verkligen bör hoppas på i dagsläget, så är det att Rohdén, Zeneli och Claesson säljs vidare i Europa så vi kan få in pengar för att ge Thelin bättre förutsättningar inför 2019.

Om det är något vi supportrar verkligen kan bidra med, är det att ta sig till matcherna. Ett av våra största orosmoln är de minskade intäkterna på publiksidan, och helt ärligt tvekar jag på om hur sponsorintäkterna ser ut efter de senaste åren. Dåligt med pengar ger ett dåligt lag.

Jag ser att Blåvitt-supportrar har börjat hacka ned på vår “kris” efter att de nu tog sig förbi oss i tabellen. Jag jämför oerhört gärna med Blåvitt. De har under denna sommaren blivit av med Dahlberg, Eriksson, Diskerud och Engvall utan att få in särskilt mycket pengar. De pengar man fick in ifrån Dahlberg har lagts i något som verkar vara svarta hål. När Blåvitt ska ta in nya spelare blir det inlånade spelare som bara kortsiktigt kan ge en skjuts utan att man får något tillbaka över lång sikt. Vi har också varit bra mycket bättre de senaste 10-15 åren att få fram spelare ifrån våra egna led. Varken Elfsborg eller Blåvitt kommer åka ut 2018, men om jag måste välja ond spiral, så väljer jag vår framför deras.

Kommentera

kommentarer