På söndagen spelade IF Elfsborg en tuff match mot ett tufft motstånd. Det blev förlust med 1-0 efter att Henok Goitom gjorde det avgörande målet. Kvalstrecket närmar sig och supportrar börjar tappa tålamodet, samtidigt som vi enbart möter lag som ligger topp 5 i Allsvenskan.

“Det är absolut ingen bra statistik. Vi skapar för lite idag, men samtidigt är detta kanske den tuffaste matchen på hela säsongen och vi åker hit med fokus på defensiven ganska rejält. Och jag tycker vi stör dem ganska länge, men tyvärr släpper vi in en kontring och de gör ett fint mål.” – Per Frick ang. anfallspelet till Borås Tidning
Det är klart att det är skit att vi inte gör mål alls. Det är precis värdelöst att vi kommer till så få anfall. Det största problemet anfallsmässigt är att vi fortsatt är oerhört stressade så fort vi har bollen och kan då inte etablera spel. Under våren beklagade vi oss mycket kring kortpassningar på egen planhalva, men då kunde vi åtminstone vila med bollen. Ju sämre resultat vi har fått, desto längre uppspel har vi haft. Det har blivit mer riskminimerande och sämre chans att etablera spel. Framförallt mot bättre lag.

Jag är dock fortfarande mer oroad över att vi inte fick in bollen mot Östersund än under gårdagen. Sett till CMores statistik hade vi 4 förväntade mål mot ÖFK, men fick aldrig in bollen.

Förra årets match mot AIK slutade 5-2 på bortaplan. Då hade vi sju avslut och igår hade vi sex avslut. Det är oerhört lätt att sätta domedagsstämpel idag, men jag tror inte det gynnar någon. Vi har förlorat alla matcher borta mot AIK sedan 2012.

“Vi måste göra saker och ting bättre, och vinna fler matcher. Det är det vi tränar för varje vecka” – Jimmy Thelin till Fotbollskanalen
Frågorna om bottenstrid kommer som ett brev på posten och oavsett vad Jimmy Thelin kommer svara på frågorna så kommer det vara fel. Han har en otacksam uppgift som kommer behöva tålamod och tro.

Allt blir lätt klyschor och under våren var jag rosenrasande kring alla dessa klyschor. Nu har jag dock insett att alla dessa ord inte spelar någon roll. Allt övertolkas ändå och jag hoppas fortsatt att Jimmy Thelin orkar ha den noggranhet som kommer behövas.

Den negativa spiralen ska inte underskattas, det är bara att se på HeIF under 2016. Men tänk om vi hade avslutat Allsvenskan med dessa sju matcher vi nu är inne i, då hade det varit värre.

Jag tyckte försvarsspelet var kanon mot AIK och det leddes av Stefan Ishizaki som spets på innermittfältet. Men det går sällan att vara helt perfekta i försvarsspelet över en hel match. En felpass av Sampa och en Dresevic som inte fullföljer löpning gjorde att vi hamnade i 1-0-underläge igår.

Cirka 9 miljoner svenskar älskade sånt här spel i somras. – Jag själv på Twitter i halvtidspausen
Mina egna förväntningar är just nu väldigt ändrade, vilket påverkar att jag inte är fullt så negativ som många andra. Efter två år och 47 matcher har jag framförallt insett att vi inte är bättre. Förra året körde vi all in på anfallet och lyckades då släppa in ofantligt massa mål, i år går vi all in på försvarsspelet och gör då inga mål framåt. Det är enkel logik i en tid då vår trupp tyvärr inte är bättre.

Under 2016 och 2017 spelade vi 18 matcher mot topp 5-motstånd. Då vann vi tre matcher och tog sammanlagt 16 poäng av 54 möjliga. Detta är en trend vi har sett under de senaste säsongerna. Vi klarar helt enkelt inte vinna mot lagen som är bättre, och framförallt har lagen i toppen dragit ifrån resten av lagen i Allsvenskan ordentligt. Våra största plumpar i år är borta mot Häcken och hemma mot Sirius, det där är matcherna som har gjort att vi saknar marginalen sedan ifjol. För spelmässigt vill jag fortfarande hävda att vi inte är sämre än förra året.

Jag har sett att det efterfrågas cyniskt spel som är enklare. Igår fick vi verkligen se cyniskt och enkelt spel, men folk är ändå inte nöjda. Igår spelade vi på samma sätt som landslaget gjorde i somras, och när landslaget gjorde det så älskade hela Sverige det. Att vi spelar cyniskt och enkelt mot topp 5-motstånd är inte heller konstigt, vi är inte ett topp 4-lag med topp 4-trupp. Vi har haft två och en halv tränare under två år med mer eller mindre samma trupp. Det går inte att trolla med det material vi har.

Jag tror vi kommer ta över 30-32 poäng, vilket krävs för att klara sig kvar. Sett till motstånd har vi kapacitet till fler, men där påverkar nog också en negativ spiral oss negativt. Men nu under denna period där vi har sju raka matcher mot topp 5-motstånd behövs tålamod och kyla, för vi kommer ha svårt kommande två matcher också.

“Det är helt otroligt att vi kan få honom” – Stefan Ishizaki till Sportbladet om Obasi
Jag har skrivit mycket om att vi inte har en bättre trupp. Igår kom dock Holst in och till söndag så lär David Boysen och Chinedu Obasi dock vara med i matchtruppen. Det kan göra skillnad.

Chinedu Obasi målas upp som en frälsare, och visst det kan bli en bra spelare. Han hade kanske lyckats få in bollarna hemma mot ÖFK. Men det kan också vara fara att sätta allt hopp till honom.

Han har inte spelat särskilt mycket under det senaste året och hur är hans form egentligen? Sett till hans status så är det rätt spelare att lägga press på, och det kan antagligen lyfta bort lite betongkepsar ifrån några andra spelare, vilket är positivt. Men jag vill fortfarande hävda att frälsaren likaväl kan heta Stefan Ishizaki, Daniel Gustavsson eller David Boysen.

Kommentera

kommentarer