Seger med 3-1 hemma mot “poplaget” Sundsvall och IF Elfsborg är tillbaka på rätt spår igen. Per Frick avgjorde med riktigt Frickadona-mål i en match där också Levi och Cibicki levererar för vårt gulsvarta lag. Lättnad och glädje summerar mycket av våra gulsvarta känslor för tillfället.

“26’ | Matchens första varning tilldelas IF Elfsborgs Per Frick.” – IF Elfsborg på Twitter
Vårt duellspel och vår kvickhet lär förbli helt annorlunda på hemmaplan i år. Vårt spel fungerar väldigt bra på konstgräs och vi lyckas etablera anfallsspel utan att ha allt för mycket boll. Spelare som Frick, Holmén och Gojani kan vinna boll i bra lägen och behålla en hög intensitet. Vi såg det mot Bajen och vi såg det igår, men vi såg det inte mot Blåvitt, där jag menar att underlaget är den största skillnaden som skapar så olika scenarion.

Det är härligt att se när IF Elfsborg upprätthåller denna höga intensitet, men det skapar också en hög risk som gör att man ofta är nära en katastrof. Många väljer att gnälla på Simon Olsson när han slår bort bollar, men det finns så många fler ställen där vi utsätter oss för hög ris. En risk jag tycker vi måste ta, så vi slipper bli så låga som under 2018.

Vid ett tillfälle ändrades dock mycket igår. Vi inledde med ett högt tempo och vid matchminut 26 gick domaren Viktor Wolf in för att peta på duellspelet när han gav Frick gult kort. Vi blev allt mer avvaktande och vi tappade det momentum som fanns. Nu sker detta i alla matcher, för allt kan inte fortgå i samma tempo och med samma taktpinne. Men en av våra svagheter är att vi har svårt att hänga med när matchbild förändras. Igår klarade vi att ladda om och fortsätta skapa chanser. Även efter Sundsvalls mål laddade vi om riktigt snabbt vilket var väldigt glädjande. Inom en minut hade vi en målchans.

“Jag ser Sampa stå med bollen och jag går i djupled och sen tar jag med den istället för att ta en touch. Jag har inte gjort mål på tre månader på träning, så det var kul att man får göra mål nu” – Levi till Fotbollskanalen
Samuel Holmén och Robert Gojani! Där är två spelare som står för en skillnad under 2019 jämfört med det innermittfält vi hade 2017 och 2018. Vårt presspel och vår intensitet har jag varit inne på. De två spelare som sätter störst ton är Gojani och Sampa.

Under stora delar av matchen hanterade Sampa en egen kant, där han lyckades vinna boll oerhört bra. Men framförallt var det ju också Sampa som lyckades trä in bollen till en Levi med bra löpning. Sampa blev senare utbytt och såg riktigt irriterad ut. Han sparkade i bänkar och slängde västar i marken. Man kan kalla det gnällig attityd, men det är just sånt där jag har velat se av Sampa. Utifrån har han upplevts som tråkig och mätt. I inledningen av 2019 har det varit helt annorlunda.

Jonathan Levi var förövrigt matchens överlägset bästa spelare. Vilken oerhörd finess och kraft framåt vi kan få med honom på planen.

Jag har egentligen bara en fråga kring detta innermittfält. Om en av Sampa och Gojani blir skadad, hur ska vi klara av detta spel? Både Ishi och Olsson konkurrerar med varandra om den mer statiska och passningsskickliga rollen. Är det Holst som täcker upp om våra löpare bli skadade eller avstängda?

“I dag får han hålla kvar missen och älta lite till. Men imorgon kan han glömma det, säger Cibicki som gärna hade haft en assist att lägga till sitt första allsvenska mål för Elfsborg. Ett mål som innebar 3-1 och ridå ner för Sundsvall.” – Cibicki om Levis miss till BT
Vårt djupledsspel där vi hittar in bakom backlinje för att snabbt komma med inspel på löpande spelare kommer bära frukt under 2019. Igår såg vi många gånger att vi med speed och precision kom till avslut på just sånt sätt. Tydligast var när Cibicki hittade till Levi som missade öppet mål.

Förändringskonsulten Göran Persson skrev i lördags en insändare i BT där han undrade hur IF Elfsborg mådde med tanke på alla förändringar. För vissa kan orden “laget måste spela ihop sig” vara en enorm klyscha. Så även för mig ibland om jag ska vara ärlig. Men just det här detaljerna där man ska hitta varandra med inspel och inlägg kan det där spela roll. Förhoppningsvis kommer Cibicki, Levi och de andra offensiva spelarna hitta varandra runt offensivt straffområde. Tyvärr blev Frick skadad igår, vilket skapar ett problem för framtida matcher och den här faktorn att laget just nu spelar ihop sig.

För att se en positiv vinkel på vårt snabba djupledsspel så tror jag att vi över tid äntligen kan hitta Jesper Karlssons plats i IF Elfsborg.

Kommentera

kommentarer