Två raka segrar och humöret är på topp. Frederik Holst stod för en makalös insats och IF Elfsborgs försvarsspel liknar det Milan visade upp för 20-30 år sedan. Det är på riktigt kul att vara gul just nu. 0-1 borta mot Hammarby är en fantastiskt skön seger.

“Våra två ordinarie mittbackar skadade kort inpå matchstart. Vi slänger dessutom in en allsvensk debutant. Trots det gör vi en fantastisk försvarsinsats och håller nollan. Ovant som gulsvart supporter.” – Jag själv på Twitter
I min förra matchtext hyllade jag den inspelade backlinjen för ett bra försvarsspel. Jag tycker fortsatt att Joakim Nilsson är IF Elfsborgs bästa spelare, men under gårdagen bevisades det att hela lagets kompakta och hårt arbetande försvarsspel är anledningen till den backlinjen har varit så bra. Det är helt otroligt att vi kan byta in två nya mittbackar och få ett så bra resultat. Speciellt när en av mittbackarna är allsvensk debutant.

IF Elfsborg och försvarsspel har sällan varit något som har sett bra ut i samma mening. Sist jag kände en sån här trygghet bakåt var 2008, då spelare som Teddy Lucic och en viss Johan Wiland stod för en makalöst bra säsong.

Gustav Henriksson! Oj oj oj, vilken allsvensk debut av spelaren som är släkt med den gamle Blåvitt-bekantingen Jonas Henriksson. Han har många gånger överglänst både äldre spelare och Dresevic i ungdomslagen. Men en sån här bra allsvensk debut tror jag inte han kunde drömma om.

Gustav har varit en del av ett supersäkert försvar i U21 med Dresevic, Kaib och McVey. Är dessa fyra spelare vårt svar på Milans Catenaccio-backlinje med Tassoti, Maldini, Baresi och Costacurta? Dessutom står Filip Schyberg och Tim Stålheden och knackar på dörren. Det är intressant att IF Elfsborg inte fick fram en försvarstalang på flera år efter Arentorparen Martin Andersson, för att nu spotta ut försvarstalanger.

Henrikssons allsvenska debut bevisade att en ung talang kan ta plats när saker och ting fungerar. Framåt väntar jag bara på att Jesper Karlsson ska få chansen när offensiven sitter bättre, för då kan han bli en nyckel till att helheten lyfts.

“Ett riktigt, riktigt fint mål av ytterbacken” – Frederik Holst i halvtidsintervjun till CMore ang. hans eget mål.
Holst gjorde inte bara en fantastisk insats igår, han bevisade också att det är en härlig profil. Sportsligt har han verkligen levererat på kort tid, men på lång sikt hoppas jag också han kan bli profilen vi behöver. En glad och skämtsam dansk som med sitt spel visar en härlig inställning. Jag hoppas Holst kan få många Boråsare att sluta citera Ernst-Hugos “danskjävlar”.

Frederik Holsts roll de senaste fyra matcherna är oerhört intressant att skåda. Han är högerback, högerytter och anfallare. Vårt sätt att centrera Frick och låta Holst sköta en hel kant är ett intressant drag som ännu mer befäster Holsts styrkor som en löpstark spelare med bra inställning. Jag har egentligen bara en fråga, vad tänkte Bröndby på när man petade Holst till förmån för Johan Larsson?

“Men… enligt alla Stockholmsbaserade fotbollspoddar har ju IFE varit precis lika usla defensivt som förra året?” – En sarkastisk Kalle Åkerström på Twitter igår
Kalle Åkerström kunde inte sätta huvudet mer på spiken än när han twittrade denna underhållande tweet. Jag vet inte hur många gånger jag har velat slänga telefonen i väggen efter ha lyssnat på poddar som Tutto Balutto, 3-5-2 och Alltid Allsvenskan i år. En av poddarna har jag till och med slutat lyssna på.

Det är inte bara poddar som har varit tafatta i analyser av IF Elfsborg. Kolla bara Fotbollskanalens analys av gårdagens match. Man refererar bara till poäng och resultat, vilket blir missvisande denna säsong.

IF Elfsborg är inte Sveriges största lag, men bevakning och analyser har varit mer än undermåliga under året. Hela vår säsong har bedömts efter förlusterna mot GAIS, Sirius och Häcken i våras samt poängskörden när vi spelade sju raka matcher mot topp fem-motstånd.  Insatserna i de tre matcherna lever upp till dessa analyser, för det var inga bra insatser. Men annars har vi sett ett IF Elfsborg som har flest oavgjorda matcher i år. Vi har dessutom åtta uddamålsförluster vilket jag bara antar är flest i hela Allsvenskan.

Jag står fast vid att 2018 är ett bättre år än 2017, och jag hoppas vi når en åttondeplats eller tangerar fjolårets 39 poäng. Det tror jag dock blir tufft, men då blir det ännu tydligare att medias tafatta analyser har varit missvisande i år. Offensiven har varit värdelös, men lag byggs bakifrån och där har vi lyckats 2018.

2018 har vi varit med i mer eller mindre alla matcher, och framförallt har vi haft en jämnare nivå på bortaplan mot topplag. Gårdagens vinst mot ett topp fem-lag var den första på flera år, och jämför man gårdagens match med den när vi mötte AIK tidigare i höstas så tycker jag genomförandet liknar varandra mycket. Igår hade vi flytet som vi inte hade emot AIK.

“Vi visste att detta året skulle bli tufft.” – Jimmy Thelin till CMore efter matchen
Direkt vid slutsignal hörde man ett stort vrål ifrån Jimmy Thelin. Det var flera månaders lidande som fick utlopp efter att nu ha klarat av att ta två raka segrar.

I intervjun efter matchen lät det som att Jimmy Thelin var rörd efter insatsen och det gjorde mig berörd. Vi är många som har mått dåligt under året och tittar man på Elfsborgsupportrars humörkurvor så är det nog rätt tydligt att det har varit ett skitår. Jimmy Thelins år har nog inte varit helt fantastiskt ur och är det någon som har fått lida under detta året så tror jag Jimmy verkligen har haft det tufft.

Men för att citera Jimmy Thelin, “säsongen är inte över än”.

Kommentera

kommentarer