Hammarby kom på besök i Borås i premiäromgången av Allsvenskan. Hemmalaget fick kämpa hårt och länge för att få med sig en poäng.
– Spelarna fightades, precis som publiken där ute, säger Jimmy Thelin.

Vårsolen och allsvenskan hade kommit till Borås. Inledningsvis värmde solen över Borås Arena mer än spelet, men i takt med att solen sjönk ner började istället spelet värma allt mer. Hemmalaget hade ett par halvfärdiga chanser i början av matchen. Lägen som kom fram efter att medspelare vid flera tillfällen hittat en fri Cibicki på ena kanten.

Hammarby åt sig in allt mer i matchen och styrde det mesta av spelet första kvarten. Efter 17 minuter fick de cirka 2000 tillresta bortasupportrarna jubla att Tankovic placerat in bollen bakom Kevin Stuhr Ellegaard i målet. 

Efter öppningsmålet fick Elfsborg mer boll, men hade svårt att skapa farliga lägen. En halvtimme in hade Boråsarnas farligaste chans varit en långboll från Cibicki mot bortamålet.

Elfsborg spelade med ett tätt och lågt försvarsspel. Det resulterade i att Hammarby under matchens första halva hade svårt att komma till lägen.

– Spelarna fightades, precis som publiken där ute, säger Jimmy Thelin.

Istället fick Elfsborg rikta in sig på omställningar för att få hål på gästernas försvar.

– Folk har respekt för oss, det märker vi nu. Folk släpper oss inte. Speciellt inte i omställningarna för då går jag direkt, jag tänker inte utan går direkt, säger Pawel Cibicki.

Strax efter ett långt Hammarbyanfall fick Holst en boll på sin kant och drev mot mål. Dansken visade inga premiärnerver utan placerade bollen i nät framför Elfsborgsläktaren. 1-1. 

Kvittingen väckte inte bara de 8737 personer som hade kommit till Borås Arena under måndagskvällen, utan även Elfsborgs anfallspel. På bara några minuter efter kvitteringen hade man skapat flera farliga lägen som hade kunnat ge hemmalaget ledningen innan halvtidsvilan. Men det oavgjorda resultatet stod sig halvleken ut.

– Det offensiva spelet flyter på. Vi skapar mycket lägen och har har mycket lägen i första halvlek, sen får de göra ett mål vilket är surt, för första femton kör vi över dem, säger Pawel Cibicki.

– Vi är inte så dåliga. Jag tycker ändå vi spelar bra det är bara att kämpa vidare. 

Elfsborg inledde andra halvlek med full kraft. Redan efter två minuter hade Pawel Cibicki träffat både ribban och ena stolpen. Intensiteten i di gules anfallsspel mattades dock av något och man bjöd åter in gästerna till spel på konstgräset.

– Efter andra var jag besviken. Efter första tänkte jag: okej, det kommer en chans till. Men sen andra, det är bara otur. Nära skjuter ingen hare, säger Pawel Cibicki

Cibicki fortsatte att springa längs med sin kant och var mycket delaktig i Elfsborgs anfallsspel. Pawel stod både för flera öppnande passningar och fick igång anfall med sin snabbhet. Även det nykomponerade mittbacksparet med Gregersen och Nilsson gjorde en stabil insats och stoppade flera anfall. Jonathan Levi och Simon Strand fick också visa upp sig för sin nya publik.

– Jag tycker ändå att jag gör en okej match. Det flyter på bra, jag skapar mina lägen och är med offensivt och defensivt. Det är bara att jobba vidare. Vi måste tro på varandra. Vi är ett bra lag, det gäller bara att tro på oss, säger Cibicki. 

Matchen öppnade sig i takt med att matchklockan tickade. Både Elfsborg och Hammarby hotade flera gånger, men bollen ville inte in. Drygt 60 minuter in var det gästernas tur att pricka stolpen.

Sista kvarten fick Elfsborg hjälp med att komma till lägen genom felpassningar från både målvakt och försvarare. En felpass till Jonathan Levi var nära att sluta i ett ledningsmål till hemmalaget, men bollen gick strax utanför ramen.

– Man kan nog släppa in fler baklängesmål om man spelar bollen rakt på motståndarna som vi gjorde, säger Hammarbys tränare Stefan Billborn.

I matchminut nummer 84 genomförde Jimmy Thelin sitt första byte. Hammarby hade då gjort alla sina byter. In kom Marokhy Ndionesom ersatte Per Frick.

Många trodde nog att Hammarby sjuke ta ledningen i den 85e minuten när en Hammarbyspelare friställdes precis framför målet. Men dansken mellan stolparna visade hög klass och gjorde matchens kanske läckraste räddning och stoppade skottet. Trots Kevins räddning var det i slutskedet av matchen Hammarby för hela slanten och Elfsborg fick fokusera på att försvara en poäng.

– Hammarby pressade på i slutet, men vi redde ut det. Vi ville ha segern, men det var några ramträffar för både oss och Hammarby, säger Jimmy Thelin.

– Det var en första match. Spelarna gav bra intryck. Det var en tuff premiär, men man ser bra kollektiv mognad.

En poäng som Elfsborg till slut fick efter hårt jobb. Matchen slutade med andra ord 1-1

Trots det oavgjorda resutlatet var Pawel relativt nöjd med det han såg idag.

– Folk har respekt och jag hoppas att dem har respekt, för vi blir bara bättre och bättre så det är bara att gnugga på säger han.

Kommentera

kommentarer