Det blev återigen förlust och tabelläget är oerhört prekärt för tillfället. Tjugo hemska minuter ställde till det för ett Elfsborg, som annars skapade tillräckligt med målchanser för att kunna göra mål. Det tuffa spelschemat fortsätter.

“Jag kom på en lösning på problemet med att supportrar tycker att Elfsborg har för få anfallare. Thelin och Elfsborg borde presentera elvan som 4-3-3. Det är ju det vi vill spela i anfallsspel. Många hade slutat gnälla då.” – Jag själv på Twitter igår.
Nu var detta mest ett skämt, för jag insåg att Forza-appens laguppställning gör att vi ser tafatta ut. Men det där att spelformationer är en lek med siffror tycker jag aldrig har varit mer passande.

Igår fick vi dessutom se ett mer rakt 4-4-2 i andra halvlek, där dessutom Prodell spelade på topp. Ett perfekt spel i jakt på mål. Men fortfarande för riskabelt enligt mig, då vi lär släppa in desto fler mål på det.

Våra problem ligger långt ifrån sifferkombinationer och få anfallare. Igår vill jag exempelvis hävda att vi har ett bra anfallspel och mod fram till 1-0, men det syns också tydligt att försvaret inte hänger med helt. Framförallt så är ytorna makalöst stora vid 2-0 där Simon Kroon kan tänka både sju och åtta gånger hur han ska avleda Nilsson för att sen gå på avslut.

Prodell på topp var intressant att se, men då tycker jag också det är synd att vi inte kommer till fler inlägg när han väl spelar. I första halvlek kan det inte varit fler än 2-3 inlägg. Sedan när vi släpper handbromsen så ser vi hur farliga inläggen på Prodell var, och det är också så vi behöver spela när Prodell är på topp. Det är nästan så att man bör slå fler tidiga inlägg på chans för att komma till avslut.

Vid etablerat spel, så hittar varken Prodell eller Lundevall löpningar som skapar ytor. Det blir för statiska spelare på topp helt enkelt. Något det inte blir med Jebali på topp. På många sätt hade en Lasse Nilsson anno 2012 varit så oerhört bra som anfallare i detta lag.

“Misstag avgör matcher” – Varenda expert eller tränare som någonsin har uttalat sig om fotboll.
Gojani avgör också matcher. Just den där meningen tror jag många vill hävda idag, och jag kan förstå resonemanget. Då han igår gjorde en felpass snett inåt bakåt i eget straffområde istället för att enkelt spela ut bollen till inkast eller hörna. Jag kan se att det finns en viss svårhet i det Gojani ska göra, och vill därför inte vara så hård. Men misstag är det allt, även om ÖFK-spelaren får ett försprång då resterande Elfsborgs-spelare står på hälarna.

Ska vi prata defensiva misstag så är Lundevall en spelare som sticker ut oerhört mycket åt det negativa hållet enligt mig. Inför gårdagens match började jag skriva om det, och jag tycker fortfarande det är alldeles för dåligt. Han blir överspelad konstant och Rami Kaib har en oerhört svår roll på sin kant, då det är många som förväntar sig att han också ska stå för rörelse framåt. Nu när Lundevall inte levererar framåt så ser jag ingen anledning att spela honom. Just nu är hans formsvacka alldeles för stor och skadar laget mer än det ger nytta.

Ska vi prata ännu mer misstag, så vill jag ta upp de offensiva misstag vi gör. Under säsongen har Simon Olsson varit den innermittfältare som oftast har tagit första press på innermittfältet. Igår gjorde Sampa det oerhört många gånger, vilket också gjorde att vi vann boll i en del farliga lägen. Det gjorde att jag tyckte Sampa gjorde en bra match. Men mer eller mindre varje gång är leverans alldeles för dålig ifrån Sampa. Han spelar boll på första försvarare gång efter annan, vilket gör att vi får börja om.

“Det har gjort att vi har tappat kraft framåt. Nu försöker vi ta fram spelet och då har vi blivit straffade tidigt i de senaste matcherna. Det finns saker vi måste förbättra och bibehålla fokus på det” – Jimmy Thelin till BT angående fort fokus på försvarspel.
Just nu är det inte många som har förtroende för det Thelin säger, men jag tror fortfarande på det presspel som han vill spela. Jag gillar tanken om att ha ett presspel där hela laget bidrar och flyttar med. Men det är svårt när vi sällan vinner boll i rätt läge och jag ska erkänna att jag är besviken efter gårdagen. Det är jag framförallt för den period där vi släpper in mål.

Den dåliga perioden i första halvlek osar så mycket av det som fick mig mer eller mindre att spy under fjolåret. Lagmoralen och den goda stämningen i truppen påtalas ofta, men vi måste sluta hamna i de lägena att vi står helt handfallna och paralyserade vid motgång. Jag kan förstå besvikelsen över att släppa in mål efter motståndarnas första chans, men det går inte att tappa fokus helt och hållet därefter. Det är detta som gör mig mest orolig inför denna höst.

Ett annat problem har  varit bristen på målchanser, vilket inte var ett problem igår. Igår skapdes tillräckligt med målchanser för att göra både ett och två mål. Men Elfsborg kunde inte göra mål. Det gick inte och jag kan förstå om många gula spelare hade svårt att sova efter gårdagen.

“Det är ingen kris” – Jimmy Thelin till BT.
Jag har sett en del negativa kommentarer kring Thelins uttalande. Jag förstår verkligen inte kritiken och förundras över de som förväntar sig andra uttalanden av Thelin. Speciellt då vi tidigare har haft en tränare i Magnus Haglund som var ännu mer osmidig i liknande lägen.

Tänk er tanken att Jimmy Thelin efter gårdagens match skulle gå ut och prata om kris eller världelöst spelschema? Då hade jag verkligen gett upp allt kring IF Elfsborg. Vem vill ens att det ska låta så?

Guliganernas ordförande Isak Edén tipsade mig om att se GAIS tränare Bosko Orovics presskonferens efter gårdagens 1-1-match mot Brage. Där snackar vi avskedsansökan. Han totalt kapitulerar och skyller ifrån sig på allt förutom det han själv kan påverka. Presskonferensen är till och med borttagen ifrån deras Facebook idag.

Hade vi sett Orovics beteende hos Thelin hade jag varit den första att ropa högt. Jag tror på Thelin och börjar vänja mig vid hans intetsägande kommentarer, för jag inser att det är bäst så för tillfället.

“Kom igen Elfsborg” – Elfsborgsläktaren matchminut 35-45.
Herrejösses vilken publik vi hade på Borås Arena igår! Som ståplatssupporter kan gårdagen vara ett av de mest stolta ögonblicken någonsin.

Ingen kan någonsin klaga på publiken som har varit på plats under 2018. Det är bra stämning trots underläge och efter 20 paralyserade minuter så är publiken med och vänder matchbilden totalt. Hade vi gjort mål där och då så hade det dels blivit kryss, och taket på Elfsborgsläktaren hade landat på Rya Åsar.

“Tre anledningar till varför vår seniortrupp är där den är idag.” – Min egen krönika i fredags.
Mina egna förväntningar är lite ändrade för tillfället, och nu i augusti hoppas jag starkt på att vi ska få med oss tre poäng på dessa fyra helt osannolikt tuffa matcherna. Jag hoppades dessa tre poäng skulle komma igår, men inser nu att Peking hemma är den match där vi antagligen har störst chans till det nu.

I fredags skrev jag en krönika kring varför jag tror Elfsborgs 2018 har blivit som det har blivit. Jag står fortfarande fast vid det och tycker att ni ska läsa den om ni inte har gjort det.

Läs den här.

Kommentera

kommentarer