Premiären är avklarad och det känns som att de flesta gulsvarta supportrarna gick hem ifrån Borås Arena med positiva vibbar. 1-1 mot Hammarby borde ha varit seger sett till chanserna som skapades. Här är tankar efter matchen.

“Det var en första match. Spelarna gav bra intryck. Det var en tuff premiär, men man ser bra kollektiv mognad.” – Jimmy Thelin till nummer8.se
Det pratades ofta om dålig fysik under förra året, samtidigt som Jimmy Thelin och laget själva oftast pratade om att man inte hade självförtroende i sitt spel. Igår fick vi se ett mer “Elfsborgskt spel” med finurliga klackar och våghalsiga chippar. Simon Olsson slog likt förra året bort en del bollar, men han vågade också fortsätta slå svåra bollar som satte medspelare i farliga lägen. Pawel Cibicki försökte lobbfinta i farligt läge vid mittplan, vilket höll på att sätta oss i svårt läge.

Ifjol hakade vi ofta upp oss kring dessa situationer då de innebar misstag som också gjorde att spelare inte vågade fullfölja det mer vågade spelet. Så sett kan man hävda att Elfsborg är tillbaka efter en omgång, och där gör spelare som Levi och Cibicki stor nytta.

Orkade man då? Vi gjorde bara två byten och hade det tufft i slutet. Men vi hade en enorm press och lyckades trycka ned Hammarby djupt under stora delar av matchen. Holst, Gojani, Holmén och Strand sprang oerhört mycket, vilket skapade en rörelse som kommer behövas under året.

“Jean hade det lite jobbigt. Vi sa att nu får vi stänga till där” – Stefan Billborn till Sportbladet
Inför Allsvenskans start har Jean Carlos De Brito målats upp som en oerhört intressant ytterback. Han har i Bajen-led jämförts med Neto Borges som ifjol såldes i en mångmiljonaffär till Genk. Igår var Jean Carlos De Brito och Kossounou Odilon två stora svagheter som IF Elfsborg utnyttjade på ett bra sätt. Båda slog felpass och hängde inte med när vi satte fart i djupled. Jean Carlos De Brito var en så stor svaghet att Stefan Billborn valde att byta ut honom tidigt.

Förra året upplevde jag att Thelin pratade mycket om hur man scoutade motståndare och vilken tid man lägger på det. Många gånger upplevde jag att det sen i slutändan handlade mest om hur vi skulle försvara oss mot topplagen. Vilket vi många gånger gjorde bra men ändå förlorade. Det fick mig ofta att tänka på Anders Svenssons ord vid Salzburg-matchen 2013: “vi tränar mer på hur vi ska göra när vi inte har boll än när vi har den”.

Igår tyckte jag att vi tydligt utnyttjade den bristande erfaranheten hos dessa två allsvenska debutanterna. Vi satte press i rätt läge och gjort ett hårt jobb som skapade offensiv kraft.

Mot Blåvitt vill jag fortsätta se oss sätta detta presspel. Vi kan lätt få Blåvitts 3-5-2 att bli en fembackslinje utan offensiv spets. Då kan vi trycka ned Blåvitt ordentligt på söndag.

“Jag fick en riktigt fin passning från Gojani. Jag hade faktiskt just pratat med Jimmy om att jag skulle springa lite mer i djupled, och Gojani falla ner. Två minuter senare försökte vi – det var en fin idé. Jag blev helt fri och hann tänka om jag skulle passa eller skjuta.” – Frederik Holst till Borås Tidning
Enligt mig var Robert Gojani matchens bästa spelare igår. Han hade en mycket mer rörlig position där han också hittade bra passningar. Både Holmén och Gojani skapade ett djupledsspel som gav ytor till våra mer tekniska spelare. Det var oerhört imponerande att se. Det skapade också ytor åt Frederik Holst och Simon Strand.

När vi har pratat djupledsspel tidigare så har mycket handlat om Frick, Cibicki och Levi. Men det är nog snarare spelarna som ligger djupare i planen som kommer vara nyckeln till framgång.

Lundevall lär ha svårt att få speltid i år. Spelet fungerade inte alls för honom ifjol och i år lär det fungera ännu sämre. Vart går Lundevall i sommar?

“Mitt mål är att komma in i startelvan. Om jag jobbar hårt på träningarna så kanske det kommer mer minuter i nästa match, och så fortsätter det så tills jag är där. Det är mycket jag behöver jobba på, jag är inte färdig som spelare ännu. Men ni kommer att se hur jag förbättrar mig.” – Marokhy Ndione till Borås Tidning
När vi supportrar hungrar efter lokala spelare så blir han helt plötsligt inbytt. Marokhy Ndione har på några få år gått ifrån division 3 till Allsvenskan. Hässleholmens stolthet har äntligen debuterat.

Visst, man kan inte dra några större slutsatser ifrån den insatsen. Men man har hört mycket om hur Marokhy bet ihop under ett tufft 2018 där han inte kunde spela eller träna pga skador.

I flera år har vi dragits med Viktor Prodell som har varit orörlig och totalt ofarlig utanför målområdet. I Marokhy tror jag att vi får ett lyft när vi behöver sätta in anfallskraft. Vi får fortfarande en stor tung uppspelspunkt. Men Marokhy är mycket mer komplett än Prodell vilket kommer ge oss en extra dimension i slutet av matcher.

Kevin Kabran sägs också vara klar. Jag har helt ärligt inte förstått varför, men i slutet av gårdagens match tycker jag mig se varför. När offensiva spelare inte orkade anfalla eller försvara så blev det riskfyllt och vi trycktes ned i farliga lägen. Där och då hade det kunnat vara skönt att sätta in en Jesper Karlsson eller Kevin Kabran.

Byten under match är oftast offensiva och där behöver vi bredden som vi nu börjar skapa oss. Det tråkiga med Kevin Kabran är att superlöftet Eduart Iljazi får en längre väg till a-laget.

(Klicka här för att läsa intervjuer efter matchen.)

Kommentera

kommentarer