Varje år, strax innan Allsvenskan, och strax efter första träningsmatchen, drar den igång. Den drar igång som ett vårtecken över hela landet, oavsett man vill det eller inte och den går inte att undvika. Spelare och supportrar både hatar och älskar den. Jag pratar såklart om Svenska cupen.

Under söndagen kom dagen som vi längtat efter i vad som känts som ett år – årets första tävlingsmatch. Platsen och motståndet kanske inte var det som alla hade hoppats på till en premiär, men det spelade ingen roll. 

Svenska cupen har under åren gjorts om flera gånger och spelats under olika perioder. Den senaste ändringen annonserades inför säsongen 2012 och innebar att omgång tre blev ett gruppspel med fyra lag i varje grupp. Med upplägget finns det givetvis både för- och nackdelar, men det är inget som jag tänkt diskutera i denna texten. 

Istället tänkte jag se vad spelare, ledare och supportrar tycker om cupen och dess betydelse. Vinnaren av svenska cupen får som ni vet en plats i kvalet till Europa League och en möjlighet att spela i Europa. Något som kanske höjer intresset för cupen?

Elfsborg har sedan år 2000 vunnit cupen tre gånger. Senaste gången di gule vann var 2014. Laget var då en olycklig bollstuds ifrån att ta sig till Europa League efter ett sent mål i sista playoff-matchen mot Rio Ave.

“Det är Europaplatser på spel, så det är jätteviktigt för oss”

Han har under sina år som tränare varit med i svenska cupen fem gånger tidigare, och ska nu börja sitt sjätte försök i jakten på pokalen. Jimmy har ännu inte lyckats ta något lag han tränat vidare från gruppspelet i cupen. Dessutom har Elfsborg inte vunnit cupen sedan 2014.

Årets första match i cupen slutade med en storseger på bortaplan. Efter fjolårets misslyckande i cup- och ligaspel är nu cupen det som kan öppna dörrarna till Europa och få fart på säsongen.

– Cupen är jätteviktig. Det är europaplatser på spel, så det är jätteviktigt för oss, säger Jimmy Thelin.

Vanligtvis kan man se att vissa klubbar, främst från Allsvenskan, ibland matchar sina lag med en lite mer b-betonad startelva mot lag som på pappret är något sämre. Mot Hässleholm valde dock Thelin att spela en elva som kan få chansen att starta samtliga matcher i Allsvenskan. Thelin menar att vara med från start i cupen och inte släppa till något.

– Jag tror att man egentligen satsar till hundra procent på både Allsvenskan och cupen, oavsett om det är större eller mindre chans i något. Men cupen är tajt och lång. Först ska man ta sig igenom gruppen, sen är det kvartsfinal, semifinal och final. Men det gäller ändå att man någonstans hittar mentaliteten för att spela för att vinna hela tiden och är noggrann i alla saker. Oavsett om det är ett lag från division två som Hässelholm, eller något lag från Allsvenskan eller Superettan. Det gäller att hitta förmåga att vinna matcher på olika sätt.

 

Det nuvarande upplägget av cupspelet innebär som bekant att matcherna drar igång redan under försäsongen. En period som präglas mycket av träningsmatcher. Thelin är dock noga med att skilja på en vanlig träningsmatch med en cupmatch och lyfter igen på möjligheterna till Europaspel som en faktor till varför cupen är så viktig för laget.

– Vi ser det absolut inte som träningsmatcher. Speciellt inte när det är europaplatser på spel. Så i cupmatcherna går man alltid hundra, säger Jimmy Thelin och fortsätter.

– Det är samma fokus som inför en Allsvensk-match. Vi tränar på som vanligt. Sen är det i mitten av en period där vi är på väg mot Allsvenskan. Men vi går all-in och jag tror att alla andra lag också går all-in, och det är så det ska vara.

Efter cupmatcher som slutat i nederlag eller där spelare underpresterat har det skrivits mycket om att spelare inte är motiverade till cupmatcherna, utan fokuserar på Allsvenskan. Detta är inget som är ett problem i laget påpekar Thelin efter matchen mot Hässleholm.

– Det finns inget snack om att motivera, utan du måste alltid visa att du kan gå hundra procent. Går du ner några procent så åker du dit i en match mot ett lag som Hässleholm till exempel. Det ser man också mot sådana lag, de har kvalité och tror på sig och går all-in. Så vi kan aldrig gå ner några procent.

 

“Det hade varit enormt roligt och vinna en titel och få komma ut i Europa”

Vid det här laget kan Stefan nästan räknas till en av cupens mest erfarna spelare. Under sin karriär har han varit med i cupen sex gånger, fem gånger med Elfsborg och en gång med AIK. Hittills har det inte blivit någon titel, då han var i USA när Elfsborg vann senast. Nu är han sugen på att äntligen vinna cupen.

Han menar också på att cupen är mycket viktig för IF Elfsborg och lyfter, precis som hans tränare, på möjligheten till spel ute i Europa tack vare cupen.

– Cupen är superviktig för oss. Vi är ett sånt lag. Vi vill gärna spela ute i Europa och det här är ett av de lättaste sätten att ta sig dit. Det är tre gruppspelsmatcher, sen är det kvartsfinal, semifinal och final. Så det är egentligen sex matcher för att komma ut i Europa. Så det hade varit enormt roligt och vinna en titel och få komma ut i Europa, säger Stefan Ishizaki och fortsätter efter att jag råkat avbryta honom.

– Men framförallt är det roligare nu att spela matcher under försäsongen som betyder något än och bara spela träningsmatcher för att spela träningsmatcher.

Som supporter kan det ibland kanske kännas lite omotiverande att åka långa resor till orter runt om i landet för att se cupmatcher mot lag i de lägre divisionerna, som egentligen kanske bara ska spelas av. Stefan menar att det som spelare inte är svårt att motivera sig till sådana matcher utan ser snarare en charm i det.

– Jag tycker verkligen inte att det är svårt att motivera sig för matcher som mot Hässelholm. Utan jag tycker det är roligt. Det är roligt att komma hit och se att det kommer så mycket folk, både från oss och hemmalaget. Jätterolig inramning också, säger han efter matchen borta mot Hässleholm.

“Det är stort missnöje bland många supportrar – så bra resultat i cupen tror jag är jätteviktigt”

Fjolårssäsongen tog hårt på både spelare och supportrar. Nu när säsongen äntligen är igång med cupen kan man ana ljuset i slutet av den långa tunneln som kallas vinteruppehåll.

Mattias Axelsson är en av supportrarna på exil i Göteborg och åker på hemmamatcher såväl som bortamatcher. Han håller med både Thelin och Ishizaki att cupen är viktig för laget och föreningen. Men när spelare och ledare trycker på möjligheterna till Europa som en viktig orsak till cupens betydelse så har podcastfenomenet en annan syn på cupen.

– Jag tror att cupen är väldigt viktig. Just nu för att vi kommer från en säsong där vi underpresterar. Så det är stort missnöje bland många supportrar, och att göra bra resultat i cupen tror jag är jätteviktigt inför säsongen.

Han menar att det är viktigt att nu få så bra stämning som möjligt. Segern mot Hässelholm tror han kan ha en stor påverkan på hur supportrar upplever den fortsatta inledningen på säsongen.

– Att börja som vi gjorde nu med 5-1, gör att det blir en mycket mer positiv stämning. Även om det är en match vi ska vinna så är det gött. Sen gör vi två till bra matcher så kommer man in i den nya säsongen med helt andra ögon som supporter. Men går det däremot dåligt i cupen så drar vi ner det ännu mer, säger Mattias Axelsson.

– Jag tänker inte på cupen i första hand som en väg till Europa. Så tänker inte jag på det i första hand. Det är klart att det hade varit suveränt om vi hade fått spela i Europa igen, det var ju trots allt ett par år sedan vi gjorde det sist. Men jag ser det mer som ett sätt att få en positiv buzz kring föreningen

Mattias säger att han generellt ser cupen och cupspel som något bra, ur flera synvinklar, inte bara för att få en bra känsla i laget och hos supportrar.

– Jag ser cupen och cupmatcherna som något positivt och något bra inför säsongen. Dels för att plocka segrar och få en go känsla. Men också för att kunna spela in nya spelare inför säsongen. Det är ju så att Allsvenskan är mycket viktigare. Jag tar ju hellre ett guld i Allsvenskan än ett cupguld, alla dagar i veckan. Jag skulle i princip ta en topplacering i Allsvenskan före ett cupguld. 

Jag snackade tidigare om det mörker och den tristess som vinteruppehållet efter att sista matchen i november avslutats. Det är rätt skönt första helgen under uppehållet. Man får tid att reflektera över året och ta tag i alla saker som man skjutit upp under året. Men någon gång i samband med att adventsljusstakarna ställs fram börjar man otåligt titta på kalendern och längta till säsong igen. Mattias menar att cupen hjälper då.

– Jag tror att de flesta supportrarna ser Allsvenskan som den viktigaste turneringen. Sen är det ju gött att få tävlingsmatcher innan Allsvenskan, redan i februari. Det är ju ett tag tills dess. Jag tror att de flesta supportrarna gått runt och längtat efter att säsongen ska dra igång, och att då få tävlingsmatcher redan i februari är ju positivt. Då behöver man inte ta de här meningslösa träningsmatcherna, på grus, på Valhalla, säger Mattias när han lagar mat, bara ett par minuter från Göteborgs klassiska försäsongsarena.

Vad tror du om Elfsborgs chanser i cupen i år?

– Ska jag säga vad jag tror eller vad jag hoppas? Jag hoppas givetvis att vi vinner cupen. Men jag tror att vi går vidare från gruppen, men att vi åker ut i slutspel och kanske då i semi.

Kommentera

kommentarer