Jesper Karlsson rullade in en straff mot Örebro SK. Egentligen så var det inget speciellt med det – men för egen del tror jag det målet kan ha varit ett av årets viktigaste mål.

Jesper Karlsson har ärligt talat sett oerhört sval ut i säsongsinledningen. Förra årets höst har visserligen höjt förväntningar till en nivå som i viss mån kan vara orimlig. Men Jesper har blivit alldeles för anonym samtidigt som Rasmus Alm enkelt har kunnat överglänsa honom.

Jesper är nog den tydligaste humörspelaren vi har haft på 2000-talet. Hans långvariga måltorka skapade många hjärnspöken och så fort målet kom släppte det mesta. Förhoppningsvis släpper det nu med. Jespers kamikaze-skott på volley i dåligt läge några minuter efter straffmålet påvisade nog att så är fallet. Men kan han drabbats av hybris istället? En självförtroendebalans med lagom av allt är nog bäst. Vi bor trots allt i Sverige.

Självförtroende nämns nästan alltid som något positivt inom fotbollen – och det är klart det är positivt i grunden. Men ibland är det lustigt hur hårt man kan ramla med högt självförtroende. Spontant tänker jag på självförtroendet inom IF Elfsborg efter 1-5-segern borta mot Kalmar FF i den allsvenska premiären 2017. Jag minns att jag träffade Magnus Haglund samma vecka och mer eller mindre kramade honom och benämnde honom som bättre än Conte som då var superhet i Chelsea. Därefter rasade mer eller mindre allt ihop för Haglund och IF Elfsborg. Ett annat minne är Åtvidaberg borta i uppstarten sommaren 2012. Efter en obesegrad vår åkte vi på storstryk.

Imorgon spelar IF Elfsborg mot IFK Norrköping. Det är nog det lag med mest självförtroende i årets Allsvenska. Hela säsongsinledningen har varit som en enda lång 1-5-seger mot Kalmar FF. Under Thelin har det dessutom blivit målsnåla matcher där Peking oftast tagit med sig merparten av poängen. Vilket gör att deras självförtroende bör vara ännu högre när man går in i matchen mot oss.

Men något inom mig hoppas och tror att det där fallet kommer för Peking imorgon. Om det nu finns en självförtroendebalans lär den vara bättre i IF Elfsborg. Det där straffmålet ifrån Jesper Karlsson kan vara det där lilla som förändrar vår kreativitet framåt. Samtidigt som vi inte kan falla ifrån särskilt hög höjd. Om fotboll handlar om små marginaler så hoppas jag detta är marginalerna som är på vår sida.

Kommentera

kommentarer