13 mars 2019 kommer förevigt vara ett historiskt datum för IF Elfsborg. Efter flera års debatt och ett års hårt arbete har IF Elfsborg äntligen tagit beslutet att satsa på damfotboll i föreningen. Föreningen lever äntligen upp till orden Vi Tillsammans!

Processen för att starta damlaget har varit helrätt hela vägen och jag är stolt över IF Elfsborgs sätt att hantera frågan. Jag har i flera år velat ha damfotboll i föreningen, men jag har aldrig haft kompetens att skriva en sån motion. Detta är nytt för föreningen och vår utredning behövdes. Det var också därför jag och min vän Linus Ternander skrev vår motion som låg till grund för utredningen och gårdagens beslut. Vi behövde en start fylld av kunskap för att vara säkra på vad vi gör. Så vi undgår misstaget att starta en alibisatsning som stjälper Sjuhäradbygden.

Men bara för att beslutet är taget är inte allt i hamn. Nu kommer allt handla om huruvida en satsning ska genomföras. En besviken “damelitsatsargrupp” kommer vara hårda kritiker och Borås Tidnings krönikör Oskar Pålsson har redan ställt sig frågande till om det är en alibisatsning eller ej. En annan fråga kommer vara om IF Elfsborg sänker andra föreningar, där Kronäng närvarade vid utredningens presentation för att förklara sin oro.

Jag själv tror att potentialen i antalet damfotbollsspelare är större än på kill- och herrsidan. På damsidan är Sverige ett land som kan vinna fotbolls-VM, och vi ser starka och tydliga förebilder i damlandslaget. Fler traditionellt stora lag startar upp damverksamhet, vilket också kommer höja intresset. I Premier League ser man också att de stora lagen satsar på damfotboll. Efter sommarens VM vill kanske fler tjejer än någonsin spela fotboll?

Men visst, på kort sikt kan det bli tufft i Borås. Där gäller det att IF Elfsborg agerar rätt redan ifrån start för att få en bra spelartrupp där man också tar ansvar för Sjuhäradsfotbollen. IF Elfsborg är en förening som alltid ska sträva efter att bli bäst på det vi gör, därför ska vi också göra en ordentlig satsning redan ifrån start. Spelare kommer antagligen inte bara tas ifrån seniornivå, på sikt kommer vi antagligen också ta ungdomsspelare. Där måste vi se till så att vi är med och bidrar så att fler spelar. Flickakademin har varit ett sätt att ta ansvar i bygden. Hoppas vi fortsätter att tänka så.

Jag hoppas IF Elfsborg tar vara på den kompetens som finns i den flickakademi som föreningen redan driver. Man behöver ta vara på ledare, spelare och engagerade personers kompetens för att skapa en målinriktad satsning. Det kommer krävas nya och engagerade personer som också antagligen kommer ställa nya krav som kan röra om i föreningen. Det ser jag enbart som sunt och positivt. Synd bara att det sker så sent som 2019/2020.

På kill- och herrsidan har vi breddfotboll upp till 15-års ålder, där vi sedan börjar elitsatsa. I a-laget strävar vi efter att ha 50% egenproducerade spelare. Det har varit ett framgångsrecept som jag hoppas att man implementerar på tjej- och damsidan med. Jag hoppas man behandlar alla matcher som om det vore elitmatcher ifrån start. Exempelvis bör vårt damlag alltid spela på Borås Arena. Vill man visa att man satsar, så ska man göra det ifrån start.

Flera andra stora traditionellt stora lag satsar på eSport och futsal, vilket har varit en större snackis inom Svensk Elitfotboll än damlagen. Vi har separata elitföreningar för herr- och damsida där damsidan haft svårt att få intäkter. Det har varit lätt för Svensk Elitfotboll att ducka damfotbollsfrågan, samtidigt som det säkerligen finns fördelar för damfotbollen att vara fristående. Men på sikt krävs nog en elitförening där både herr- och damsidan jagar samma intäkter för att stärka svensk fotboll.

Gällande eSport och futsal så kan IF Elfsborg säkerligen satsa på dessa sporter med. Antagligen kommer det lyftas åsikter kring att BAIK Futsal ska lyftas in i IF Elfsborg på sikt. Men jag är glad att vi satsade i rätt ände och öppnar upp för damfotboll på riktigt. Nu får vi stå upp för beslutet och vara välkomnande och visa att vi ska bli bästa förening på både herr- och damsidan i Sverige.

Kommentera

kommentarer