Igår publicerade jag en text kring mediarapporteringen runt IF Elfsborg. Jag själv känner att det ofta är en stor snackis och att det nu har blivit aktuellt igen i samband med träningslägret på Gran Canaria. Vad tycker jag själv i frågan?

Det blir nästan lite lustigt att jag publicerade texten som jag gjorde, då jag själv försöker rapportera så gott jag kan om IF Elfsborg just nu. Jag har också i flera år haft en tydlig negativ åsikt kring Borås Tidning. Mest beroende på hur de rapporterade om mig när jag själv var ordförande för Guliganerna.

Mitt problem med rapporteringen kring Elfsborg har varit att jag upplevt att det oftast skrivits samma saker i alla mediakanaler. Det blir mest tydligt när vi når ut i riksmedia. Man får då läsa samma citat och historier om och om igen, som om man var en hamster fast i ett hjul som aldrig stannar.

När det gäller IF Elfsborgs egna officella kanal är det svårt. De kan inte skriva eller säga allting, det är trotsallt en officiell mediakanal. Jag tycker dock att det är IF Elfsborgs ansvar att skapa historier för att förvalta och utveckla det intresse som finns. Ibland kan jag känna att IF Elfsborg kan tycka att engagemanget är jobbigt. På medlemsmötet i december fick jag verkligen den känslan när medlemmarna fick chansen att ställa frågor.

Om man exempelvis tar frågan om damfotboll, så är det rätt tydligt att debatten hade kunnat vara annorlunda om IF Elfsborg själva tog kommandot. Många av de diskussioner eller nyheter som finns kring IF Elfsborg kommer förr eller senare alltid ut. Där tycker jag att IF Elfsborg alltid bör vara först. Det är också IF Elfsborg som ska skapa storys som sen andra skriver om. det kan hjälpa oss att bygga kultur och identitet. Idag får vi förlita oss på att främst Borås Tidning skriver om föreningen, och då är det inte vi som sätter agendan.

På medlemsmötet var Mats Enquist på plats ifrån Svensk Elitfotboll. Han hade en mycket intressant föreläsning om intresset kring svensk fotboll som kanske var lite felplacerad på ett medlemsmöte. Jag har lärt känna Mats via mitt ideella uppdrag i Svenska Fotbollssupporterunionen, så vi pratade lite efter mötet. Mats var väldigt imponerad över engagemanget på mötet och berättade för mig, Bosse Johansson och Stefan Andreasson att vi har alla möjligheter att utvecklas som förening pga vårt engagemang. Han hade varit och besökt många föreningars möten, men var lite extra imponerad över vårt engagemang.

Jag och Mats pratade också om det klimat som finns kring IF Elfsborg, för det skiljer sig mycket mot det storklubbarna lever i. Oftast utgår man ifrån storklubbar och riksmedia när man pratar om intresset kring svensk fotboll. I Borås har vi en lokaltidning som granskar och skriver om IF Elfsborg mer eller mindre varje dag, vilket gör att vi på många sätt kan ha mer rapportering än vissa storklubbar.

Vi lever också i en liten bubbla i vår stad där mindre saker blir större och jag kan märka att supportrar ute i landet kan ha en annan syn på svensk fotboll jämfört med många i Borås. Många andra supportrar kan också skratta åt det fokus som fanns kring mig när jag var ordförande i Guliganerna, vilket på sätt och vis kan symbolisera vår lokala bubbla. Våra lokala debatter kan också leva längre och ha andra ingångsvinklar jämfört med liknande debatter i riksmedia.

Är jag då missnöjd över den rapportering vi får? Ja, till viss del, men jag tror också det är enkelt att lösa. Med proffesionalitet och vilja når vi nog dit väldigt snabbt. IF Elfsborg kan ta stafettpinnen och forma bilden och intresset kring vår förening. IF Elfsborg kan alltid vara först med att sätta agenda och skapa historier som vi inte redan har läst på andra ställen. Jag vill också slippa de smala interna och intetsägande uppdateringarna som görs bara för att. En knäckfråga kan säkert vara att man låter de som rapporterar om IF Elfsborg få lösare tyglar, för det är duktiga och utbildade journalister.

Till sist, Borås Tidning har trappat upp bevakningen efter fjolårshöstens väldigt skrala rapportering. Det kommer vara viktigt och bra för intresset kring IF Elfsborg. Hoppas nu att IF Elfsborg gör detsamma, då kan Borås Arena bli mer välfyllt än tidigare år.

Kommentera

kommentarer