Den stora stygga vargen i Svensk fotboll har länge varit AIK. I Sjuhärad är det IF Elfsborg som bär det epitetet – något som återigen har bevisats i frågan rörande damlag.

Nu när väl frågan är avgjord och damerna äntligen får spela fotboll i den gulsvarta tröjan – då handlar det om hur det gick till när vi kom hit. Vilket idag aktualiseras i senaste avsnittet av P1 Kaliber.

I flera år var frågan gällande damlag i IF Elfsborg på tapeten. Vilket inte är konstigt med tanke på mottot Vi Tillsammans som föreningen proklamerat sedan 2010.

Avsnittet går ut på att man läst igenom den utredning som låg till grund för beslutet på årsmötet 2019. Andemeningen ifrån produktionen är att IF Elfsborg gör satsningen enbart för att tjäna mer pengar i sponsoravtal. Föreningen benämns ungefär som om det vore några få personer i en elitistisk krets. Samtidigt som beslutet togs på årsmöte där frågan dessutom lyftes via motion – som sig bör i en medlemsstyrd förening.

Det tog alldeles för lång tid innan IF Elfsborg fick ett damlag. På många sätt är det pinsamt att vi inte är där förrän nu. Men allt det negativa fokus IF Elfsborg får nu är oproportionerligt sett till att föreningen nu satsar. Kritiken kommer dessutom innan föreningen har gjort sin första seriematch. All debatt baseras på negativa och bittra gissningar av de redan kritiska personerna Johan Rydén och Erik Svalander.

Att måla upp beslut efter grundlig utredning är på många sätt fascinerande – speciellt då utredarna som IF Elfsborg anlitade inte får komma till tals. Utredningen handlade dessutom inte enbart om ekonomin. Läste verkligen P1 Kaliber hela utredning?

Så vitt jag vet har inte frågan tidigare varit uppe på årsmöten förrän 2017. Visst, tidigare styrelser har inte heller lyft frågan. Men en förening är inte ett tiotal utsedda personer. Föreningen är dess medlemmar och i detta fall togs ett positivt beslut när frågan för första gången kom upp till ytan.

Jag själv tycker att ansvaret på sponsorer och kravställare oftast är för låga. Populistiska utspel och ogenomtänkta förslag stjälper ofta det som man vill hjälpa. Se bara på Borås FCs damsatsning. Guld och gröna skogar utlovades – men det slutade i stort fiasko då man inte utrett regler. Vilket tydligt bevisar att en grundlig och förankrad utredning kan vara bra innan man ropar högt. I Borås FCs fall resulterade det i att öronmärkta pengar för damsatsning verkar ha frusit inne samtidigt som populistiska kravställare och sponsorer aldrig behövde ställas till svar.

Det är på många sätt humor att IF Elfsborg får kritik för att agera med populistiskt skådespel när föreningen valde bort den populistiska genvägen. Det populistiska vore om föreningen valde att följa populistisk debatt och ta över en annan förenings historia och verksamhet. Allra sämst vore att inte agera alls – och ibland undrar jag om det är det alternativet som kritikerna Erik Svalander och Johan Rydén helst hade sett.

Kommentera

kommentarer