Den sjunde april 1997 så gjorde IF Elfsborg allsvensk comeback efter några hemska år i division ett. Vi mötte då allsvenskans stora favorit IFK Göteborg, som hade prenumererat på SM-guld i flera år. Vi vann med 3-0, Moses gick på vatten och stoltheten i Borås för IF Elfsborg nådde oanade höjder.

Jag själv var fem år när matchen mot IFK Göteborg spelades 1997, och jag minns inte särskilt mycket ifrån den tiden. Men den här matchen återkommer ofta folk till. Man kan se glädjen i Stefan Andreassons ögon när matchen kommer på tal och äldre guliganer gråter mer eller mindre glädjetårar bara av att man nämner Moses Nsubugas namn.

Nu går det inte att jämföra tio år i division ett med de senaste årens kräftgång. Men sett till publiksiffror och den jargong som supportrar har kring vårt fotbollslag så kan jag se likheter i situationerna. Förtroendet efter förra årets bedrövelse är väldigt lågt och det som vi supportrar genomgick är svårt att förklara. Vi åkte runt i Sverige och fick se helt omöjliga resultat, samtidigt som ingen talade ur skägget. Fjolåret riskerar att hänga över vårt fotbollslag över lång tid, men jag vet att laget och Jimmy Thelin jobbar hårt för att få tillbaka förtroendet.

“Ni kommer aldrig tvivla på oss” har Jimmy Thelin sagt till oss supportrar. Fram till matchen mot GAIS levde vi på moln efter de orden, men det märktes också att vi hade med oss 2017 i bagaget när det väl blev en förlust. Fjolårets stora svek vilade som ett spöke över Borås Arena den kvällen.

Sett till antal sålda biljetter så kommer det bli en storpublik på måndag, likt den sjunde april 1997.Vi vet också att Malmö FF kommer som enorm storfavorit till det allsvenska guldet, likt IFK Göteborg gjorde 1997.

Jag hoppas Jesper Karlsson har show, likt Moses Nsubuga. Samuel Holmén sätter en straff, likt Stefan Andreasson. Jag hoppas Per Frick tar avstamp i skytteligan, likt Christer Mattiasson. Låt oss få uppleva en match som den 1997, låt oss få rensa tvivel och sätta riktningen en lång tid framöver. Vi behöver det.

Kommentera

kommentarer