Det blev bara två år i IF Elfsborg för Issam Jebali. En spelare som har båda hyllats och ogillats. En speciell spelare som vi antagligen kommer att minnas på ett udda sätt. Jag tycker Jebali är en av våra bästa spelare, men jag tycker också det är klokt att sälja honom.

12 miljoner får vi alltså in för Jebali, med eventuella klausuler som kan ge mer pengar. Något jag avslöjade här på nummer8.se tidigare i förmiddags utan att någon av de större mediekanalerna har hänvisat hit. Så är det när man är liten i en stor värld.

Summan innebär att IF Elfsborg gör en vinst på cirka 10 miljoner över två år i rena transferintäkter på en spelare. Issam Jebali är helt enkelt en bra affär för IF Elfsborg. Räknar man också in lön och eventuella klausuler så är det en affär som är bra för föreningen då vi har tappat publik och kämpar på en tid där vi har det tufft med flera underpresterande spelarkontrakt.

Rent sportsligt så har det gått tungt för föreningen i år, och det har inte varit så mycket bättre för Issam Jebali. Jimmy Thelins spelsystem med ett presspel som sätter laget före jaget har hämmat både Lundevall och Jebali. Spelarna har haft svårt att hantera sina roller och ibland kan jag också känna att det har varit två spelare med liknande spetsegenskaper. Vi kan behöva en dimension till i laget för att få saker att fungera bättre. Framförallt behöver vi få in spelare som både orkar och behärskar vårt presspel.

Det finns säkert flera som kan se avundsjukt och bittert på Dalkurd och Djurgården som sålde både Buya Turay och Kadewere för 20 miljoner kronor. Men då ska man ha klart för sig att det där är yngre spelare som har presterat bättre än Issam Jebali under 2018. Issam fyller 27 år i december och hade kontrakt över 2021 med Elfsborg. Om jag ska vara ärlig, så tror jag vi inte hade ett bättre läge för att få in mer pengar för Jebali än nu. Även om det kan svida att sälja till en nordisk konkurrent.

Det dåliga kontraktsläget har jag skrivit mycket om här på nummer8.se, och för att Thelin ens ska ha någon chans att bygga nytt kommer vi behöva släppa spelare. Drömmen vore om spelare som Horn, Bajrami och Jönsson lämnade före viktigare spelare, men det där är svårt att styra över.

Hur ser jag på framtiden nu? Jag hoppas vi kan få ett bättre spel genom att använda en anfallare som bättre kan bidra till helheten. Men i dagens truppläge så är det ju svårare att se det. I en utopi så går Per Frick in och bidrar med sina egenskaper. Enligt mig är det en spelare som passar bättre in i den spelstilen än Jebali. Han är mer rörlig än både Ndione och Prodell, dessutom kan han slita ensam mot en försvarslinje. Det tror jag kan skapa ytor och frihet till en spelare som Lundevall.

Värvningar då? Det vore ju härligt att få in en Thelin-spelare i anfallet, speciellt då jag bara antar att Frick snart är skadad. Men jag tror tiden är emot oss då transferfönstret stänger till helgen.

På SvenskaFans-forumet menade en skribent att Elfsborg har lagt ett konkret bud på en försvarare. Många lär bli helt galna om vi tar in en försvarare just nu. Men det är något jag hade ansett vara kanon, för vi är underbemannade på ytterbackspositionen. Att få in en högerback som kan flytta upp Daniel Gustavsson vore ett lyft både defensivt och offensivt för IF Elfsborg.

Kommentera

kommentarer