Hela 74% tyckte i en Facebook-omröstning att Stefan Ishizaki är en bra värvning för IF Elfsborg. Det förvånade mig, men jag håller helt och hållet med. Stefan är tillbaka för att ta ansvar och hjälpa IF Elfsborg i nystarten.

Nystarter är inte enkla och Jimmy Thelin sitter med ett stort arv, vilket försvårar möjligheten för honom att bygga sitt eget lag. För att ta en tränare som har haft samma uppgift ute i Europa är det enkelt att titta på Jürgen Klopp i Liverpool. Med sin gegenpress och totalfotboll ritade han om Liverpools DNA. Det har resulterat i skador, avstängningar och massvis av onödiga baklängesmål. Även fast inte Liverpool är ett absolut topplag idag, så kan laget idag blixtra till och visa upp fotboll i världsklass. Laget blir bättre och bättre för varje månad. Det bevisades exempelvis nyligen när Liverpool slog dominanten Manchester City i Premier League.

Fotbollsmässigt vill jag inte dra några paralleler mellan Klopp och Thelin, men uppgiften att göra en nystart av ett lag ser jag som liknande. Mycket är redan vunnet för Thelin då stämningen och förhoppningarna är rätt höga samtidigt som förväntningar är lite lägre. Det finns ett helt annat tålamod i Borås idag.

En bristvara i de senaste säongernas Elfsborg har varit ledaregenskaper. Efter Anders Svensson och Andreas Klarström försvann har det saknats spelare som sätter krav på sin omgivning. Ledare har försökts värvas in i Jörgen Horn och Alex Dyer, men det har bevisats att det sällan går att värva in ledaregenskaper till en trupp. Nu värvas visserligen Ishizaki också in, men han kan Borås och IF Elfsborg utantill. Det är en ambassadör som inger respekt i flera led och som kan leda föreningen till framgång. Han har också en nära relation med en annan förväntad ledare, Samuel Holmén.

Sommaren 2015 var vi många som var besvikna när Ishizaki valde AIK. I efterhand är vi många som har förstått att det finns två sidor av myntet och Ishizaki valde inte bort Elfsborg, han fick helt enkelt aldrig chans att välja Elfsborg. Under hösten 2015 pratade jag med både spelare och ledare som var väldigt besvikna över situationen, då man saknade spelare som hade respekt och som kunde ryta till när man hamnade i negativa spiraler. Många ville ha in Ishizaki där och då.

Jimmy Thelins metoder och fotbollskunnande tror jag gynnar smarta spelare. Det kan krävas taktisk kunskap och spelförståelse, för just nu ser vi nytänkande metoder som är oerhört spännande att ta del av. Lite så var det även när Jörgen Lennartsson kom in i Elfsborg. Jag kommer ihåg när Jörgen Lennartsson kom in 2012 och Robert Laul inför säsongen ställde frågan, hur länge orkar spelarna i Elfsborg av Jörgen? Jörgen levde fotboll 24 timmar om dygnet och pratade inget annat. Laul fick till viss del rätt när Jörgen 2013 fick sparken. Jag tror självklart inte Thelin går samma öde tillmötes, men nu i en nystart är det enkelt att ta till sig och vara positiv i nybygget. Men detta nybygget lär ta tid och smarta spelare som tar ansvar kommer behövas. I motgångar kan metoder och nytänk ifrågasättas, då kommer Thelin och IF Elfsborg behöva Stefan Ishizaki.

I november var jag väldigt skeptisk, nu tror och hoppas jag att Stefan Ishizaki är ledaren vi har saknat.

Lyssna på min podd med Stefan Ishizaki.

Kommentera

kommentarer