Imorgon är det dags för ett av IF Elfsborgs mest intressanta årsmöten någonsin. Vi har massvis av inskickade motioner och vi ska också välja en ny ordförande. Det är ett ypperligt tillfälle att engagera sig i sin älskade förening.

Föreningsdemokratin har enat supportrar på ett makalöst sätt och kampen om 51%-frågan har varit en symbolfråga som har fått supportrar att organisera sig på ett imponerande vis. I min roll som styrelseledamot i Svenska Fotbollssupporterunionen har jag fått chansen att träffa och höra hur utländska avundsjukt tittar på vår föreningsmodell. I utlandet har supportrar sällan någon makt och föreningar kan förstöras eller flyttas utan att supportrarna har något att säga till om. Att medlemmar i Sverige alltid äger minst 51% av sin förening och är majoritetsägare är en lyx vi bör ta vara på.

51%-frågan och föreningsdemokratin kommer ständigt att utmanas och attackeras, ofta ifrån nya och olika vinklar. Ifjol kunde vi exempelvis se AFCs sätt att kringgå föreningsdemokratisk praxis och i årets allsvenska har vi Dalkurd som till 49% ägs av personer som verkar vilja ändra på vår framgångsrika och viktiga föreningsmodell.

Under gårdagen fick vi se att föreningsdemokratin levde hos AIK där 924 medlemmar deltog på årsmötet, vilket är mer än de 150-200 personer som annars brukar dyka upp. På årsmötet röstades en ny styrelse fram som var föreslagen av medlemmar som ville ha en förändring, vilket får anses vara en seger för demokratin. På Hisingen hade BK Häcken igår ett årsmöte samtidigt som representationslaget spelade cupkvart borta mot Djurgården, vilket får anses vara ett dåligt exempel på hur föreningsdemokratin kan behandlas. Så det finns olika sätt att behandla föreningsdemokratin, men det är aldrig vi medlemmar som ska behandla den dåligt.

Ordförandevalet är intressant inför imorgon, men vi alla vet nog att valberedningens förslag Sune Lundqvist kommer att röstas igenom. Det är ett val jag fullt ut stöttar, då Sune känns som en kompetent person med viktig rutin ifrån både ett stort företag och IF Elfsborgs styrelse. Dessutom är han likt mig Hestraforsare, vilket får anses vara ett stort plus i kanten.

För min egen del så är frågan gällande damfotboll mest intressant, främst för att jag ihop med min vän Linus Ternander har skrivit en motion i frågan. Styrelsen har i sitt svar avslagit vår motion, men har istället skrivit att man anser motionen är besvarad. Vår motion föreslår att styrelsen tillsätter en arbetsgrupp som tar fram ett förslag som medlemmar sedan kan rösta i. Vi anser att föreningsdemokratin är viktig i en så här stor fråga, därför anser vi att beslutanderätt bör ligga hos medlemmarna. Styrelsen håller med oss om att arbetsgrupp ska skapas, men att beslutet inte ska ligga på medlemmarna. Om styrelsens svar går igenom så kan arbetsgruppen och styrelsen rent hypotetiskt strunta i att starta dam- och flickfotboll utan att medlemmarna får chansen att säga sitt. Arbetsgruppen och styrelsen kan också besluta att ta över ett annat lags plats i seriesystemet utan att medlemmarna får säga sitt.

Imorgon kan du som ägare rösta för hur du vill att föreningen ska styras. Du kan vara med och besluta i frågor som rör damfotboll, matchtröjor, hybridgräs och ny ordförande. Missar du den chansen så får du skylla dig själv.

Kommentera

kommentarer