IF Elfsborg har inlett 2020 på ett spännande och inspirerande vis. Visst, att vara formtoppade i februari innan tävlingsmatcher kan vara dåligt. Men jag väljer optimismen.

Att agera med fart i både försvar och anfall är något Thelin velat tillämpa sedan tidigt 2018. Nu kan vi se ordentligt med resultat där också självförtroendet är på en nivå som vi inte sett sedan Anders Svensson lämnade laget. Försvarsspelet börjar idag ifrån motståndarnas kortlinje. Med fart och listighet kan vi sätta hög press och ändå hinna tillbaka när vi blir förbispelade.

Mot sämre lag, som Helsingborgs IF, skapar vi idag möjligheter för att utnyttja misstag till vår fördel. Få lag på den undre halvan kommer ta poäng mot IF Elfsborg under 2020.

Men topplagen då? Det var just mot dessa lag som IF Elfsborg tappade mark efter Anders Svensson lämnade laget. Vi lär fortfarande få slita för poängen även i år. Att kräva ett presspel likt det vi såg i fredags mot lag som AIK och MFF kommer vara för mycket begärt. Det är även lag som brukar begå färre misstag.

Men farten skapar bättre möjligheter även mot dessa lag. Tydliga exempel är när Daniel Alexandersson sprang sönder AIK 2006 eller när Hedlund, Hult och Larsson blomstrade under Generation Ingesson. Farten är något vi haft nytta av i tidigare framgångsrika lag. På sätt och vis har vi hittat tillbaka till ett adelsmärke efter hopplösa år med Lundevall och Prodell som sengångare på topp.

När vi hamnar i trängda situationer eller är tillbakapressade så kan det vara skönt att slå en boll som kan fångas upp av Alm, Karlsson eller Bernhardsson. Det kan göra att vi skapar situationer ur ingenting på samma sätt som våra tidigare spelare gjorde.

Förra året adderades energi och aggressivitet. I år lär farten vara det som sticker ut mest. Det lovar gott för årets resultat. Det lovar även gott när vi ska pussla in framtida hemvändare som är vana att spela som IF Elfsborg bör göra.

Kommentera

kommentarer