Lördagen den 11 augusti klappade det svenska transferfönstret igen med att blickarna riktades mot Borås och IF Elfsborg. På bara några dagar gjorde Elfsborg klart med Frederik Holst, Chinedu Obasi och David Boysen. Trots att Brommapojkarna tar in på oss i tabellen så sjuder ett helt annat hopp i föreningen.

Är det panik vi ser? Ja, antagligen lite. Men jag är också imponerad över att vi i den situation vi befinner oss i kan knyta till oss två spelare som Frederik Holst och David Boysen över längre tid utan att kontrakten är för långa. Jag har under de senaste veckorna argumenterat för att dåliga spelare ger dåliga resultat, vilket jag tycker är den största anledning till årets kräftgång. Innan denna vecka hade vi bara fått in Gojani i årets trupp jämfört med förra året, och likt förra året har det inte gått särskilt bra. Så jag ser fram emot att få in nya spelare i detta lag, och jag är förvånad över att vi handlar ifrån den hylla vi gör. Det där är en faktor som skiljer oss ifrån exempelvis IFK Göteborg i dagsläget.

Frederik Holst kommer antagligen bidra med löpstyrka och inställning till vårt lag. Vi har varit underbemannade på vår ytterbacksposition, vilket gjorde att vi spelade Daniel Gustavsson alldeles för länge som ytterback. Om vi kan lyfta upp Gustavsson i planen kan vi få ut mer av honom och vår spelidé. Då kan vi få en spelare som orkar bidra i både offensiven och defensiven, vilket inte en spelare som Lundevall mäktar med.

David Boysen är för mig den mest anonyma spelaren bland dessa tre värvningar. Men det verkar vara en offensiv ytter. Ju mer man läser honom, så inser man dock att han inte lär vara så anonym då det har varit kontraktsstrul och mycket klubbflyttar, vilket kan skapa en stökig bild. Men Elfsborg har verkligen velat ha den här spelaren och jag ser positivt på den kontraktslängd som då är skriven. Tidigare har jag tagit upp den kontraktslängd vi har på flera underpresterande spelare. Här ser vi att Elfsborg har tänkt till och har därför gett Boysen 1,5 + 1,5 år. Jag har både hört och läst mig till om den stökiga bakgrunden, men jag har också fått höra att det är en klasspelare när pusselbitarna ligger rätt.

Sen har vi Chinedu Obasi, spelaren som får mig att tveka mest. AIKare pratar oerhört mycket om den ekonomiska aspekten då Obasi är en av de dyraste spelarna man kan ta in till Allsvenskan samtidigt som man inte kan ta in honom på artistskatt, något AIK gjorde för att få ned kostnaderna. Det är ju ett delat läger bland Elfsborgare när det gäller frågan långsiktighet kontra panikåtgärder för att rädda allsvensk spel till 2019. Med de två andra värvningarna blidkar man supportrarna som förespråkar långsiktighet samtidigt som Obasi blidkar supportrarna som önskar panikåtgärder. Obasis meriter gör att han är en av spelarna med bäst meriter i Elfsborg någonsin. Det är också en spelare som passar bra som ensam forward i Thelins spel. Han kommer få enorm press på sina axlar, en press han kommer kunna hantera samtidigt som andra spelare slipper den där pressen. Jag tror han får svårt att leva upp till priset hur bra han än presterar, men jag förstår också tanken.

Vi har nu en enorm trupp, en av allsvenskans största. Man brukar säga att en tränare kan sätta sin egen prägel efter tre transferfönster. Inför säsongen 2019 kommer det helt enkelt vara enklare att kunna sätta högre krav på Jimmy Thelin. Jag tror vi kommer bli av med spelare och få in spelare till nästa säsong också, så det lär fortsatt hända grejer.

En annan intressant sak som har skett sedan sommaren är att IF Elfsborg har tagit ett stort kommando i sättet att skapa bilden av vår egen förening. PR-mässigt var gårdagen en kupp och vi har också sett ett lyft på mediasidan trots dåliga resultat på planen. Jag tror nog många Elfsborgare känner ett helt annat hopp efter gårdagen. Det är också intressant att Borås Tidning inte var nära att avslöja någon av veckans stora nyheter.

 

Kommentera

kommentarer